אחרי המתקפה החריפה של השרים על הייעוץ המשפטי לממשלה, ובצל הקריאות מצד כמה מהם לפטרה - היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה הגיעה הבוקר (שני) לדיון בוועדת החוקה של הכנסת. נושא הדיון הוא פיקוח בנושא יישום החלטת הממשלה בעניין "המאבק בפשיעה החמורה ובפשיעה המאורגנת ובתוצריהן". גם פרקליט המדינה עו"ד עמית איסמן וסגניתו, ליאת בן ארי, הגיעו לדיון. מי שנעדר מהדיון הוא האדם שאמון במסגרת תפקידו על הטיפול בפשיעה, השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר.
רוטמן ציין בדיון כי מכתב התשובה שקיבל אמש מהיועמ"שית, לאחר עיכוב של 90 ימים, אינו עונה על השאלות שהופנו באוגוסט: "מכתב של 20 עמודים מלא באמירות כלליות. בשנה האחרונה נהרגו מעל 213 איש בחברה הערבית, והציבור ישפוט את הקשר בין השאלות לתשובות שקיבלתי. אני לא מתכוון לקבל מענה כזה".
לאחר ששמעה את דברי חברי הכנסת, וההשתלחויות מצד חברים בקואליציה, קיבלה בהרב-מיארה את זכות הדיבור. "לא ברור לי המסגור של הדיון, כי אכן פנית בגלל החלטת הממשלה", אמרה בהרב-מיארה לרוטמן. "אני אחראית על צוות העל של ראשי מערכות האכיפה, כולל משטרה, מפכ"ל, פרקליט המדינה, יו"ר רשות לניירות ערך ורשות המיסים. יש החלטת ממשלה חדשה בנוגע לפשיעה בחברה הערבית, ואנחנו ערוכים לתת תשובות מטעם הממשלה והפרקליטות".
היא מתחה ביקורת על כך שבדיון לא נוכחים, בין היתר, מפכ"ל המשטרה וראשי הרשויות. "לצערי, הדיון הזה הוא הצגה חלקית בלבד, כי הצגה מלאה דורשת גם את ראשי הרשויות שמטפלים בנושא". ח"כ מירב בן ארי שאלה את רוטמן מדוע לא הוזמן המפכ"ל, ועו"ד בהרב-מיארה המשיכה: "הדיונים בצוות העל עוסקים בעבודת אכיפת המודיעין של הרשויות, ולא ניתן להציג זאת בדיון פתוח. אם רוצים שיח מקצועי, יש לקיים אותו בפורומים המתאימים".
היועמ"שית ניסתה להמשיך בדבריה: "כל דיון של צוות העל, ואני מצטערת להגיד, ניתנה כבר תשובה מפורטת ואני חולקת עליך בזה. צוות העל הוא צוות אסטרטגי ופעילותו מופיעה במכתב שהכנו לכם. אני מציעה שנוסיף לך על מה שנכתוב פה במה שיאמרו הנציגים". ח״כ רוטמן התעקש, והתפרץ לדבריה: "אני מציע שבכל זאת נקבל תשובה, לציבור מגיעות תשובות".
ח״כ רוטמן שוב התעקש: "אני שואל, האם יש מדיניות משולבת לגבי הפשיעה?". היועמ״שית השיבה: "הדבר הזה נעשה ומוטמע בחומרי העבודה, שאני מציעה שזה יפורט בדיון חסוי".
בהרב-מיארה הסבירה: "בהתבסס על תמונת המודיעין יש נושאים מסוימים שנציג, אבל לא באופן רחב יותר. זו לא האסטרטגיה הממשלתית, זו האסטרטגיה של גופי האכיפה המקצועיים". ח"כ אליהו רביבו מהליכוד שאל: "אולי גבירתי מתכוונת לאסטרטגיה של צוות העל?". היועמ"שית השיבה, וחזרה על אותו משפט מספר פעמים: "באסטרטגיה שנקבעת על ידי צוות העל לגופי האכיפה". רביבו העיר: "זה מכורח החלטת הממשלה. חבר'ה, יש פה סוג של דו-שיח של חירשים. אם לא נשמע או נקשיב, לא נוכל להתקדם". בהרב-מיארה הנהנה בהסכמה.
חברי קואליציה הטיחו ביועמ"שית: "תתפטרי"
קודם לכן, ח"כ משה סעדה מהליכוד פנה ליועמ"שית: "במשמרת שלכם הפשיעה הרימה ראש". חברי הכנסת מהאופוזיציה צחקו למשמע דבריו: "במשמרת שלכם? אתה רוצה לחזור בך ח"כ סעדה?". ח"כ סעדה הוסיף: "בשנתיים האחרונות למשטרת ישראל אין כלים". ח״כ יוסף עטאוונה (חד"ש-תע"ל) התפרץ לדברים: "אין כלים למשטרה? להרוס מסגד יש להם כלים, אבל לא לעצור את הפשיעה. צריך לפטר את השר לביטחון לאומי באופן מיידי". רוטמן הורה לסלק אותו מהדיון.
ח"כ סעדה הוסיף טענות נוספות כלפי בהרב-מיארה: "את גורמת לכך שמשטרת ישראל עובדת עם עיניים מכוסות. למשטרת ישראל אין כלים כי היועמ"שית לא מאפשרת כלים. ההחלטות שלך עולות בדם". הוא הוסיף: "את ופרקליט המדינה מאפשרים שיח מסית, מילים הורגות. את (היועמ"שית) מאפשרת הסתה ואיומים על ראש הממשלה, הציבור יישלם מחיר את חוסר היכולת שלך. אם יש לך טיפת כבוד, תניחי את המפתחות שלך ותתפטרי".
ח"כ גלעד קריב (העבודה) תקף בדיון את יו"ר הוועדה רוטמן והממשלה: "לדיון הזה אין קשר למאבק בפשיעה שפוגעת בראש ובראשונה באזרחים הערבים. הנושא הזה לא מעניין אותך ולא קידמת חקיקה בנושא. הממשלה שלך הפקירה את דמם של אזרחי ישראל הערבים כפי שהפקירה את אזרחי המדינה ב-7 באוקטובר ואת החטופים. הממשלה מינתה שר לביטחון לאומי שהוא גזען ועוין את האוכלוסייה הערבית, וביטלה תוכניות שטיפלו בפשיעה. כל הדיון הזה הוא חלק ממתקפת ההסתה נגד היועמ"שית ונגד מערכת אכיפת החוק, ואת ההתעמרות במשרד המשפטים רואים כאן מדי שבוע".
בדיון פנתה ח"כ טלי גוטליב ליועמ"שית בביקורת נוקבת: "אם היית מבינה בפלילים, היית מבינה מדוע יש צורך ברוגלות למאבק בפשע חמור. במקום להיאבק בפשיעה המאורגנת, את עסוקה בלסכל את פועלה של הממשלה ואת השר לביטחון לאומי. אנו מצפים מיועצת משפטית מקצועית שתאפשר לממשלה לבצע את עבודתה". ח"כ ולדימיר בליאק (יש עתיד) הגיב בלעג: "מה זה שמרתם על עם ישראל, ראינו מה קורה. אין פה יום בלי נרצחים".
ח"כ קארין אלהרר מיש עתיד פנתה לרוטמן: "ביקשת לקיים דיון בנושא, כי קצת קינאת בחברייך בממשלה שמקיימים דיונים שבהם משתלחים ביועמ"שית. למה שהם יקבלו פריים טיים ואתה לא? יבואו, ישתלחו, נקבל כותרות. הרי אתה לא באמת מתעניין בתשובות שלה, בגלל זה לא נתת לה לדבר קודם". רוטמן, שזעם על הדברים, השיב: "יש גבול לחוצפה". אלהרר ונוספים מהאופוזיציה הושתקו לאחר דברי הביקורת.
בפתח הדיון, אופיר אנגרסט, אחיו של מתן אנגרסט החטוף בעזה, התפרץ בזעם לאחר שיו"ר הוועדה שמחה רוטמן מנע ממנו להשמיע סרטון שבו נראה אחיו בשבי בעזה. "איפה אתם? אין לו זמן. הוא צריך אתכם. למה אתם לא נלחמים עבורו?", זעק אופיר, תוך שהוא מותח ביקורת קשה על מערכת הביטחון: "אחי יצא לקרב הזה בידיעה שהוא אולי ימות. חמאס חילץ את אח שלי מהטנק, איפה היה צה"ל? הפקרתם את אח שלי". מוקדם יותר מנע רוטמן גם את הקרנת הסרטון מהשבוע שעבר שבו נראה החטוף סשה טרופנוב.
ההשתלחות בבהרב-מיארה נמשכה גם הבוקר. שלט של מפלגת נעם, שיושב הראש שלה אבי מעוז חבר בקואליציה ובממשלה, נתלה הבוקר באיילון - ועליו תמונתיהם של ראש הממשלה בנימין נתניהו ובהרב-מיארה. "הדם שלו (חלילה) - על הידיים שלך", נכתב.
יו"ר הוועדה, ח"כ שמחה רוטמן, דרש מהיועמ"שית להתייצב לדיון על-פי חוק, לאחר שלדבריו במשך שלושה חודשים לא נענו פניותיו אליה לקבלת מידע בנושא. "היועמ"שית בוחרת להתעלם מהחוק פעם אחר פעם כשהיא מסרבת להתייצב בוועדה ולהציג את הנתונים כפי שהתבקשה", תקף רוטמן. "כל זאת, בזמן שהפשיעה הכלכלית בחברה הערבית גואה ואנשים נהרגים. היועמ״שית פשוט מפירה את החוק ולא נותנת דין וחשבון לכנסת ולציבור כפי שמתבקש מתפקידה".
בהרב-מיארה, כאמור, התייצבה לדיון בזמן שהיא שוב על המוקד של הממשלה, שרק אתמול אישרה הצעה לסיום כהונת היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה - על אף קביעתה של היועמ"שית כי יש בכך מניעה משפטית. בישיבת הממשלה אתמול, השרים כינו את הייעוץ המשפטי, בין היתר, "גנגסטרים" ו"מאפיה", ואמרו כי היועצים המשפטיים "הכריזו מלחמה על הממשלה".
שר התקשורת שלמה קרעי אף קרא אתמול לפטר את היועמ"שית, מכיוון שלטענתו היא יושבת לכאורה "בחיבוק ידיים" בכל הקשור לפצצות התאורה שהושלכו בסמוך לביתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בקיסריה שלשום - למרות ששלושת החשודים במעשה נעצרו תוך שעות, ואף נמנעה מהם גישה לעורך דין במסגרת חקירת שב"כ והמשטרה. "הקם להורגך - גם ברפיסות ובהסכמה שבשתיקה - השכם לפטרו", כתב קרעי בציוץ ברשת X שחולל סערה.
כבר חודשים ארוכים שעולות תהיות אם נתניהו מתכוון לנסות להדיח את היועמ"שית - מהלך שצפוי להיתקל לא רק בקרב משפטי אלא גם במחאה נרחבת - והתהיות הללו גברו אחרי שנתניהו עצמו האשים לפני כשבועיים שבהרב-מיארה היא "לעומתית" לממשלה. בדיון בישיבת הממשלה אז, אחרי שהשר קרעי קרא גם אז לפטרה, פנה נתניהו לשר לוין וביקש ממנו למצוא "פתרון" לסוגיית היועמ"שית.
הדיון היום בוועדה עוסק ביישום החלטת הממשלה משנת 2006 למאבק בפשיעה החמורה והמאורגנת, שנבעה בזמנו מהתגברות הפשיעה בארץ, ורלוונטית היום במיוחד לאור רצף מקרי הרצח בחברה הערבית.
תופעות כמו התפשטות ארגוני פשיעה, הלבנת הון, הברחות סמים, עבירות כלכליות ואלימות מאורגנת הפכו לאתגרים משמעותיים לביטחון הפנים בישראל, והתעצמותם של ארגוני פשיעה מקומיים ובינלאומיים, לצד מעורבותם ההולכת וגוברת בתחומי הפשיעה הכלכלית - מעמידים עד היום את רשויות האכיפה בפני אתגרים חדשים שמחייבים תיאום ושיתוף פעולה מתמשך בין כלל הגורמים.
כדי להתמודד עם האיומים הללו, התקבלה אותה החלטה כדי להגביר את המאבק בפשיעה באמצעות חיזוק האינטגרציה ושיתוף הפעולה בין גופי האכיפה, המודיעין והרגולציה. החלטת הממשלה נועדה לתת מענה מערכתי, מתואם וארוך-טווח שיכלול צוותים ייעודיים להחלפת מידע מודיעיני, חיזוק הכלים החוקיים והמשפטיים, ושילוב היבטים כלכליים ותקציביים. הדיון עוסק במה נעשה מאז, ואיפה עדיין קיימים כשלים או אתגרים.