נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר בצהריים (יום ה') כי ישראל היא המרוויחה העיקרית מהאירועים האחרונים בסוריה, וגינה את ההשתלטות של צה"ל על החרמון הסורי ועל שטחים נוספים באזור החיץ. במסיבת העיתונאים השנתית שבה הוא משיב על שאלות עיתונאים ואזרחים אמר פוטין כי הוא מקווה שישראל תעזוב את השטחים הללו במועד כלשהו, "אבל אנחנו רואים כרגע שהיא רק מכניסה עוד כוחות לתוך סוריה". הנשיא הרוסי אמר כי ארצו תומכת בחוק הבינלאומי ובשלמות הטריטוריאלית של מדינות, בכללן סוריה, והוסיף כי תחושתו היא שלישראל אין שום כוונה לסגת מהמדינה.
סוריה החדשה – עוד כותרות:
• אסד הופל, אבל הקרבות בסוריה נמשכים: 21 לוחמים פרו-טורקים נהרגו במתקפה כורדית
• שבוע אחרי אסד, בסוריה פותחים את קברי האחים: "אלפים נעלמו, איפה הילדים?"
• "למה שג'יהאדיסט ישלוט בנו?": הדרוזים בסוריה חוששים מהשלטון החדש
• המערב חוזר לדמשק. CNN: "האסיר המבוהל" שתיעדנו - קצין בצבא אסד שהתחזה
במהלך מסיבת העיתונאים התייחס פוטין לראשונה בקולו לעובדה שהנשיא המודח של סוריה בשאר אסד שוהה כעת ברוסיה אחרי שקיבל ממנו מקלט מדיני. פוטין אמר כי טרם נפגש עם אסד, אבל הוסיף כי הוא מתכוון לעשות זאת בהמשך.
ארצו של פוטין, נזכיר, הייתה אחת משתי בעלות בריתו העיקריות של משטר אסד, יחד עם איראן, ובשנת 2015, כשנראה כי משטרו מט ליפול היא התגייסה להצלתו ובאמצעות מבצע הפצצות קטלני שלה ושל צבאו השיב לעצמו אסד את השליטה ברוב חלקי סוריה ודחק את המורדים למחוז אידליב שבצפון-מערב המדינה. ההישג ההוא חיזק את תדמיתה של רוסיה כמי שמתייצבת לצד בעלי בריתה ועוזרת להם לנצח ויהי מה, גם במחיר הרג המוני של אזרחים. העובדה שבמתקפת הפתע של המורדים בחודש שעבר שהסתיימה בהפלת המשטר רוסיה לא פעלה באותה הנחישות ולא הצליחה להציל את משטר אסד, בין השאר על רקע שקיעתה במלחמה באוקראינה, נתפסה כמכה לתדמיתה זו.
למרות זאת, במסיבת העיתונאים בצהריים טען פוטין לא רק שרוסיה לא הפסידה בסוריה, אלא גם ש"השגנו את כל מטרותינו שם". "אתם רוצים לצייר את מה שקורה בסוריה כאיזה כישלון או הפסד של רוסיה", אמר פוטין. "אני מבטיח לכם, זה לא, ואסביר מדוע. הגענו לסוריה לפני 10 שנים כדי למנוע ממובלעת טרוריסטית לקום שם. באופן כללי, השגנו את המטרה שלנו. לא במקרה היום מדינות אירופיות רבות וגם ארה"ב רוצות לכונן יחסים איתם (עם השליטים החדשים של סוריה). אם הם ארגוני טרור, למה המערב הולך לשם? אז זה אומר שהם השתנו".
בדבריו על מובלעת טרוריסטית התכוון פוטין לא רק לדאעש אלא גם לארגונים איסלאמיסטיים כמו "ג'בהת א-נוסרה", שהיה אז השלוחה הסורית של אל-קאעידה, אבל מאז התנתק ממנו, וכיום הוא נקרא "הייאת תחריר א-שאם" ונחשב לארגון המורדים החזק ביותר, זה שהוביל את הפלת המשטר. מאז תחילת מתקפת הפתע מנסה מנהיג הארגון אבו מוחמד אל-ג'ולאני להציג את עצמו ואת ארגונו כמי שהתמתנו ושפניהם לשלום, אך במערב מתייחסים להצהרות הללו בזהירות ומדגישים כי הוא ייבחן על פי מעשיו, ולא על פי אמירותיו.
פוטין הדגיש היום כי רוסיה עצמה עומדת כעת בקשר גם עם המורדים שתפסו את השלטון בסוריה – אותם מורדים שנגדם נלחמה במשך שנים ארוכות ושאותם הפציצה ללא רחם. הוא נמנע מלהתחייב בנוגע לעתידם של בסיסי חיל האוויר וחיל הים שרוסיה מחזיקה במערב סוריה וששימשו עבורה במשך שנים נקודת יציאה אסטרטגית לפעולות במזרח התיכון, אך אמר שמוסקבה העבירה לשליטים החדשים הצעות בעניינם, ושרוב האנשים בסוריה שאיתם היא עומדת בקשר הראו סימני תמיכה בהשארתם. כך או כך, אמר, השיחות בעניין נמשכות. אם מוסקבה תיאלץ לוותר על הבסיסים, תהיה זו מכה נוספת עבורה.
במסיבת העיתונאים התייחס פוטין גם לגורלו של העיתונאי האמריקני אוסטין טייס, שנעלם בסוריה בשנת 2012 ולא נמצא בין אלפי האסירים שהשתחררו מבתי הכלא של אסד אחרי נפילת המשטר. סוגיית טייס מעסיקה מאוד את ארה"ב בימים אלה וממשל ביידן הבטיח לעשות מאמץ גדול כדי לאתר אותו. פוטין אמר כי כשייפגש עם אסד ישאל אותו אם ידוע לו דבר מה עליו.
באירוע השאלות והתשובות התייחס פוטין גם לכניסתו של דונלד טראמפ לתפקיד נשיא ארה"ב ב-20 בינואר, וכשנשאל מה בכוונתו להציע לטראמפ השיב: "אני לא יודע מתי ניפגש". פוטין אמר כי בניגוד לדיווחים הוא וטראמפ לא שוחחו כבר יותר מארבע שנים, אף שהדגיש: "אני מוכן לדבר איתו". כשנשאל אם לפגישה עתידית עם טראמפ יגיע כשרוסיה חלשה מבעבר השיב: "אנחנו מתחזקים".
פוטין התבקש להתייחס גם להחלטתו השנויה במחלוקת של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן להעניק חנינה לבנו האנטר, ואמר כי היא הראתה שביידן הוא "יותר אדם מאשר פוליטיקאי". הנשיא הרוסי הוסיף כי למען האמת הוא לא יכול להאשים את ביידן על כך.
כשנשאל מה השתנה בו עצמו מאז תחילת המלחמה באוקראינה השיב פוטין: "אני מתבדח פחות וכמעט הפסקתי לצחוק". הוא טען כי הפלישה הצבאית לאוקראינה הייתה צריכה בדיעבד להיעשות עוד לפני פברואר 2022 וכי צריך היה להיערך לה באופן שיטתי. כשנשאל אם הוא סבור שהציל את רוסיה השיב פוטין: "אני חושב שהתרחקנו מקצה התהום. עשיתי הכול כדי שרוסיה תהפוך למדינה ריבונית".
פוטין וצבאו, נזכיר, יצאו למלחמה באוקראינה בטענה שההתקרבות שלה לנאט"ו ורצונה להצטרף לברית הצבאית המערבית הזו הם איום קיומי על רוסיה, אחרי שבשלושת העשורים האחרונים כבר הצטרפו לנאט"ו מדינות רבות אחרות שבעבר היו סובייטיות או תחת השפעה סובייטית.