סין הכחישה היום (ג') בתוקף את הטענות בבריטניה שמרגל מטעמה טיפח קשרים הדוקים עם הנסיך אנדרו, אחיו הצעיר של המלך צ'רלס השלישי, כחלק מניסיון לכאורה של בייג'ינג להשיג דריסת רגל בלונדון ולחזק את השפעתה שם. דובר משרד החוץ הסיני לין ג'יאן אמר כי מדובר בהאשמות "מגוחכות", והוסיף כי שמירה על יחסים טובים בין בייג'ינג ללונדון היא אינטרס הדדי של שתי המדינות.
הפרשה שמסעירה כעת את בריטניה ואת משפחת המלוכה התפוצצה בסוף השבוע שעבר, אז נחשף הקשר הקרוב בין המרגל הסיני החשוד לבין הנסיך אנדרו, המוכר גם בתואר דוכס יורק – שכבר הביך בעבר את משפחתו בעקבות הסתבכותו בפרשת הפדופיל ג'פרי אפשטיין. אתמול, לבקשתו של המרגל החשוד – שמערער על החלטת משרד הפנים הבריטי לאסור את כניסתו לבריטניה – התיר בית המשפט לחשוף את שמו, יאנג טנגבו, אחרי שבימים האחרונים כונה רק בשם הקוד "H6".
יאנג בן ה-50, שמוכר גם בשם כריס יאנג, הוא איש עסקים סיני שהגיע לראשונה לבריטניה ב-2002 ואחרי שהשלים באוניברסיטת יורק תואר במנהל ציבורי הקים חברת ייעוץ שסייעה לחברות בריטיות לפעול בסין. לפני כעשור קיבל אשרת שהייה קבועה בבריטניה, ועד שכניסתו אליה נאסרה אשתקד הוא העביר בה זמן רב ואף תיאר אותה כ"בית שני" עבורו. הוא טיפח קשרים עם שלל בכירים בריטים, ונצפה בעבר גם לצד ראשי הממשלה דייוויד קמרון ותרזה מיי.
החשדות שהוא פעל מטעמה של בייג'ינג עלו כבר ב-2021, אז לפי הדיווחים נעצר באחד ממעברי הגבול של בריטניה והרשויות החרימו את הטלפון שלו ומכשירים דיגיטליים נוספים שהיו ברשותו. שנתיים לאחר מכן, בפברואר 2023, הוא הוצא ממטוס לפני שהמריא מבייג'ינג ללונדון ובהמשך נאסרה עליו הכניסה לבריטניה. ה-MI5, שירות הביטחון הפנימי הבריטי, קבע אז כי הוא מהווה "סיכון ביטחוני". מאז מנהל יאנג מאבק משפטי נגד ההחלטה, אבל ביום חמישי בשבוע שעבר נדחה הערעור שלו על ידי טריבונל מיוחד העוסק בענייני הגירה.
בהחלטה שפורסמה נחשפו הקשר לנסיך אנדרו וחלק מהחשדות נגד יאנג: הרשויות הבריטיות, כך נכתב בהחלטת הטריבונל, מאמינות כי הוא קשור ל"מחלקת חזית העבודה המאוחדת" (UFWD) – זרוע של המפלגה הקומוניסטית בסין שנטען כי היא אחראית על פעולות השפעה חיצוניות מצד בייג'ינג. בעבר כבר קושרה הזרוע הזו לכמה מקרים של התערבות סינית במדינות במערב, הנוגעים בין היתר לקידום אינטרסים עסקיים של חברות סיניות.
יאנג, כך נטען, התנהל בצורה "חשאית ומטעה" וניהל קשרים הדוקים עם גורמים בממשלת סין – קשרים שאותם ניסה להסתיר. משרד הפנים הבריטי לא האשים אמנם שהוא פעל תחת פקודות ישירות, אבל בהחלטה נכתב כי סביר להניח שהבין את האינטרסים של ה-UFWD וכי פעל בצורה אקטיבית לממשם גם מבלי שהתבקש לעשות זאת ישירות. החשדות הספציפיים בנוגע למידע שביקש אולי להשיג באמצעות קשריו עם בכירים בריטים לא נחשפו, ובהחלטה הודגש כי הראיות נגדו אינן חד-משמעיות – וכי ייתכן שיש "הסבר תמים" להתנהלותו בחלק מהמקרים. לצד זאת נקבע כי הראיות מספקות על מנת לאסור את כניסתו מחשש לסיכון ביטחוני.
בהחלטה על דחיית הערעור פורטו גם מידע ומסמכים שנתפסו ברשותו של יאנג, המעידים על הקשר הקרוב שלו לנסיך אנדרו – בכלל זאת הרשאה שהעניק לו הנסיך להקים מטעמו מיזם כלכלי בינלאומי במטרה לשתף פעולה עם משקיעים מסין. במכתב שנתפס ונשלח לאיש העסקים הסיני מיועצו הבכיר של הנסיך נכתב כי אל לו להמעיט בחשיבות הקשר לאנדרו: "מחוץ למעגל אנשי הסוד הקרובים ביותר שלו, אתה יושב בצמרת שהמון המון אנשים רוצים להגיע אליה", כתב לו אותו יועץ. מסמך נוסף כלל "נקודות מרכזיות" כחלק מהכנה לשיחת טלפון שערך יאנג עם אנדרו, ובו נטען כי הנסיך "נמצא במצב נואש ומוכן להיאחז בכל דבר".
יממה לאחר חשיפת הפרטים הללו, ביום שישי, הודיע הנסיך אנדרו כי "ניתק כל קשר" עם יאנג אחרי שהרשויות המליצו לו לפעול כך, אך לא מסר מתי בדיוק נותק הקשר. בהודעה מטעם הנסיך נטען עוד כי הקשר ביניהם התנהל רק דרך "ערוצים רשמיים" וכי השניים לא דנו מעולם בנושאים בעלי אופי רגיש.
יאנג מכחיש בתוקף את הטענות לריגול, ובמסגרת המאבק המשפטי שהוא מנהל טען תחילה כי אין לו שום קשר לפוליטיקה בסין – אך בהמשך הודה כי יש לו קשרים "מוגבלים" למשטר הקומוניסטי וכי ניהול הקשרים עם אותה זרוע של המפלגה הקומוניסטית, UFWD, היו "בלתי נמנעים". אמש, אחרי שביקש ששמו ייחשף, מסר: "לא עשיתי שום דבר שגוי או לא חוקי, והחששות שהועלו נגדי על ידי משרד הפנים אינם מבוססים". הוא טען עוד כי הוא קורבן להחרפה ביחסי סין ובריטניה בשנים האחרונות: "כאשר היחסים טובים, ויש ביקוש להשקעות סיניות, אני מתקבל בברכה בבריטניה. כאשר היחסים מתערערים, וננקטת עמדה אנטי-סינית, אני מוחרם".
הפרשייה מגיעה כשברקע דווקא מנסה ראש הממשלה מהלייבור קיר סטרמר לשפר את היחסים עם סין, ובחודש שעבר היה למנהיג הבריטי הראשון מאז 2018 שנפגש עם הנשיא שי ג'ינפינג. סטרמר אמנם הביע חשש מ"האתגר" שנשקף לדבריו מבייג'ינג, אבל מתעקש לדבוק באסטרטגיה של קידום שיתופי פעולה עמה. באופוזיציה השמרנית מותחים על כך ביקורת חריפה, והבוקר האשים שר הפנים בממשלת הצללים של השמרנים, כריס פילפ, כי סטרמר אימץ "טון חנפני" ביחס לסין.
איאן דנקן סמית', מחוקק נוסף מהמפלגה השמרנית ומבקר בולט של בייג'ינג, אמר בדיון בפרלמנט כי אסור היה לאפשר לאותה זרוע של המפלגה הקומוניסטית להשיג גישה למשפחת המלוכה. "המציאות היא שיש עוד המון גורמים שמעורבים בדיוק בסוג כזה של ריגול", טען – כשברקע פרשיות נוספות, כמו זו שבה נעצר ב-2023 עובד מחקר בפרלמנט הבריטי, בחשד שסיפק מידע רגיש לסין. שנה לפני כן הוזהרו פוליטיקאים שונים שכריסטיאן לי, עורך דין בריטי-סיני, פעל להשיג בקרבם "השפעה לא ראויה".
הנסיך אנדרו, בן 64, הסתבך כבר בעבר בפרשת אפשטיין: אחת מהמתלוננות נגד המיליארדר הפדופיל, וירג'יניה ג'ופרה, האשימה כי אנדרו תקף אותה מינית כשהייתה קטינה. בסופו של דבר הגיע מולה הדוכס מיורק להסדר פיצויים. הפרשה הנוכחית מביכה פעם נוספת את משפחת המלוכה, ואמש דווח כי הוחלט שלא יצטרף למלך צ'רלס ולשאר בני המשפחה בבית סנדרינגהאם, עבור הכינוס המסורתי שלהם לרגל חג המולד. גורמים המקורבים למשפחת המלוכה אמרו ל-BBC כי המטרה היא למנוע מאנדרו להוות "הסחת דעת".