הסוף למלחמה העקובה מדם שפרצה בסודן עדיין לא נראה באופק, כמעט שלושה חודשים אחרי שזו גלשה לקרבות פנימיים בין הצבא למיליציה העוצמתית שמרדה בשלטונו, חרף מאמצים דיפלומטיים קדחתניים להביא להפסקת אש. בינתיים הולכת וגוברת הדאגה בעולם מהמתרחש בחבל דרפור שבמערב המדינה, משם מגיעים דיווחים על מעשי טבח של אנשי המיליציה המורדת – שאנשיה ערבים – בקהילות אתניות לא-ערביות. לחשש הזה תורם דיווח בצהריים (יום ה') של האו"ם על קבר אחים גדול שנחשף במערב דרפור, עם לפחות 87 גופות, בהן של נשים וילדים.
לפי משרד זכויות האדם של האו"ם, הגופות נקברו יחד בקבר גדול בעומק רדוד של מטר אחד מחוץ לעיר ג'ניינה ב-20 וב-21 ביוני, והוא האשים על בסיס "מידע מהימן" כי אנשי מיליציית "כוח ההתערבות המהירה" (RSF) הם שאחראים להרג הקורבנות. עדי ראייה וארגוני זכויות אדם דיווחו כי אנשי ה-RSF ומיליציות ערביות אחרות טבחו שם באנשי הקבוצה האתנית מאסאליט שיושבים במערב סודן, וכי מעשי הרצח בוצעו לעתים בירי מטווח אפס. בהודעת האו"ם נמסר כי חלק מהקורבנות מתו מפצעיהם כיוון שלא קיבלו טיפול רפואי, וכי התושבים המקומיים נאלצו לקבור בעצמם את הגופות. שבע מהן היו של נשים, ושבע של ילדים.
"אני מגנה בצורה הנחרצת ביותר את הרג האזרחים והלוחמים הפצועים, ואני מזועזע גם מהיחס חסר הרגישות והמזלזל במתים, כמו גם למשפחותיהם ולקהילות שלהם", מסר נציב זכויות האדם של האו"ם וולקר טורק, שקרא לפתוח בחקירה יסודית ומהירה של האירועים בג'ניינה. דרפור הפכה מאז תחילת הקרבות לאחד ממוקדי הלחימה המרכזיים, ובשבועות האחרונים דווח שם על התגברות משמעותית במעשי האלימות על רקע אתני. ארגוני זכויות אדם מאשימים כי אנשי ה-RSF והמיליציות הערביות הנאמנות להם פשטו על יישובים וכפרים רבים במערב דרפור ובזזו אותם. כפרים שלמים, כך לפי הדיווחים, הועלו באש ונשרפו עד היסוד. רבבות נאלצו לברוח מבתיהם באזור.
האלימות הקשה הזו מעוררת חשש מחידוש הטיהור האתני שהתחולל בדרפור במהלך הסכסוך שפרץ שם ב-2003. רודן סודן דאז עומר אל-באשיר, נזכיר, פעל באותה עת לדכא מרד מצד בני הקהילות הלא-ערביות בדרפור – שטענו לאפליה מצד המשטר – ולעזרתו נחלצו אנשי מיליציית ה"ג'נג'וויד" שהורכבה משבטים ערביים נוודים ונודעה באכזריותה הרבה. מי שהוביל את אותה מיליציה הוא הגנרל מוחמד חמדאן דגלו, הידוע יותר בכינויו "חמידתי" – שהקים בהמשך, יחד עם רבים מאותם לוחמים, את מיליציית ה-RSF שכעת נלחמת בצבא סודן.
בסכסוך שפרץ לפני 20 שנה נהרגו לפי הערכות כ-300 אלף איש ועוד כ-2.7 מיליון נעקרו מבתיהם. בית הדין בהאג האשים את אל-באשיר ובכירים בצבאו בפשעי מלחמה שבוצעו שם. כעת נשמעות טענות לחידוש פשעי המלחמה הללו, וגם נשיא קניה וויליאם רוטו – מהבולטים במנהיגי אפריקה שמנסים לקדם הפסקת אש בסודן – אמר כי יש כעת "סימנים לרצח עם" בדרפור.
הקרבות בסודן, נזכיר, פרצו ב-15 באפריל על רקע מאבקי השליטה בין צבא סודן, המונהג על ידי הגנרל עבד אל-פתח אל-בורהאן, לבין מיליציית ה-RSF שמונהגה על-ידי הגנרל חמידתי. הצבא וה-RSF היו שותפים ב-2021 להפיכה שבה הופל שלטונו האזרחי של ראש הממשלה עבדאללה חמדוק – שלטון שבעצמו כונן אחרי הפיכה פנימית שבה הודח ב-2019 הרודן עומר אל-באשיר – אבל מאז חלה הידרדרות חמורה ביחסים ביניהם.
עד לתחילת הקרבות כיהן חמידתי כסגנו של אל-בורהאן ב"מועצה הזמנית" ששלטה במדינה מאז ההפיכה לפני שנתיים, והגורם המרכזי להתלקחות היה המחלוקת בנוגע לאופן שבו תוטמע המיליציה של חמידתי – המונה כ-100 אלף לוחמים – בתוך הצבא הסודני. ההטמעה הזו אמורה הייתה להיעשות כחלק מהסכם שגיבשו בדצמבר המפלגות הפוליטיות בסודן, הסכם שהיה אמור לסלול את הדרך לכינון משטר אזרחי-דמוקרטי. העובדה שהצבא והמיליציה לא הצליחו לסכם כיצד תיעשה ההטמעה מנעה את החתימה עליו והעמיקה את המתיחות, עד שהתלקחה לכדי עימות של ממש.
הלחימה בין הצדדים נמשכת מאז, ולפחות עשר הפסקות אש זמניות שהושגו בתיווך בינלאומי קרסו במהרה. הצבא ממשיך לשלוט על רוב שטחי מזרח ומרכז סודן, אבל מתקשה לשמור על שליטה בבירה חרטום – ונאבק על מנת להגן על הבסיסים שלו בעיר. לפי רשת BBC, לוחמי מיליציית ה-RSF רשמו כמה וכמה הישגים בחרטום, ולוחמיהם מואשמים שם במעשי רצח, אונס וגם פלישה לבתי חולים וביזה שלהם. הצבא מצדו עורך בעיר הפצצות אוויריות נגד כוחות המיליציה, שגורמות גם הן לפגיעה נרחבת באזרחים. מוקד מרכזי נוסף הוא כאמור חבל דרפור, שם לוחמי ה-RSF פשטו על שטחים נרחבים.
לפי העדכון האחרון של הממשל הנאמן לצבא סודן, יותר מ-3,000 בני אדם נהרגו מאז פרוץ הקרבות, ויותר מ-6,000 נפצעו – אבל ההערכות הן שהמספר האמיתי גבוה בהרבה. באו"ם מעריכים שעד כה 2.4 מיליון איש ברחו מבתיהם בסודן לאזורים בטוחים יותר במדינה, וכי 738 אלף פליטים נוספים ברחו למדינות שכנות. ב-BBC מציינים כי רק מקרב בני המאסאליט הלא-ערבים שחיים בדרפור, כ-160 אלף ברחו לצ'אד. לצד הדאגה מזרם הפליטים האדיר, בצ'אד ובמדינות שכנות נוספות חוששים מפגיעה ביציבותן הפנימית אם סודן תגלוש למלחמת אזרחים ממושכת.
בצל החששות הללו נפתחה היום בקהיר פסגה של מנהיגי מדינות אפריקניות בניסיון לקדם שוב פתרון לסכסוך, אחרי שרק לפני כמה שבועות קרסו שיחות קודמות בתיווך אמריקני וסעודי. בפסגה, שאותה מוביל נשיא מצרים עבד אל-פתח א-סיסי, משתתפים מנהיגי שש מדינות שגובלות בסודן או שוכנות סמוך אליה: אתיופיה, צ'אד, דרום סודן, אריתריאה, הרפובליקה המרכז-אפריקנית ולוב. א-סיסי אמר בנאום שבו פתח את הפסגה כי הוא מקווה להשיג הפסקת אש יציבה בסודן, לפתוח מסדרונות הומניטריים ולהניח תשתית לדיאלוג שיכלול את כל המחנות הפוליטיים במדינה. הוא הביע תקווה שבפסגה תגובש "תוכנית פעולה", אבל לא פירט מה היא עשויה לכלול.
בדבריו היום קרא א-סיסי לכל הצדדים להסכים לשיחות בתיווכו של ארגון ה-IGAD, המאגד שמונה מדינות במזרח אפריקה ושבראשו עומד נשיא קניה וויליאם רוטו. אותו ארגון הקים גוף מיוחד במטרה לקדם שיחות פשרה, "קוורטט" של ארבע מדינות – קניה, אתיופיה, דרום סודן וג'יבוטי – אבל צבא סודן סירב לשלוח ביום שני האחרון נציג לדיון שערך הגוף החדש הזה. בצבא הסודני מאשימים שנשיא קניה רוטו מוטה לטובת ה-RSF, בשל קשרים עסקיים לכאורה של בני משפחתו עם הגנרל חמידתי, ודורשים להחליפו במנהיג אפריקני אחר. במהלך הדיון הועלתה אפשרות מצד המנהיגים האפריקנים להקים כוח צבאי שיישלח לסודן על מנת להגן שם על האזרחים, אבל לפי שעה לא ברור מה הסיכוי שההצעה הזו תיושם.