הממשלה בסין מתחה ביקורת חריפה על ההגבלות שמטילות עוד ועוד מדינות בעולם על הנוסעים המגיעים משטחה – בעקבות התפרצות הקורונה הנרחבת שמתחוללת שם – ואיימה להגיב בצעדים מקבילים. "אנחנו מאמינים שלהגבלות הכניסה שאומצו על ידי כמה מדינות אין בסיס מדעי, ושכמה מההגבלות המופרזות הן אפילו עוד יותר בלתי מתקבלות על הדעת", מסר הבוקר (יום ג') דובר משרד החוץ בבייג'ינג מאו נינג. "אנחנו מתנגדים בצורה נחרצת לניסיונות לנצל את הגבלות הקורונה למטרות פוליטיות וננקוט צעדים נגדיים על בסיס עקרון ההדדיות", הוסיף.
התפרצות הקורונה בסין – עוד כותרות:
• ההחלטה הראשונה של דרעי: כניסת זרים מסין לארץ – בכפוף לבדיקת קורונה
• בעולם מטילים הגבלות על נוסעים מסין; הערכה: "9,000 מתים מקורונה מדי יום"
• 3 שנים אחרי כל העולם: בתי החולים בסין מתפוצצים בגלל הקורונה
• כ-250 מיליון נדבקים ב-20 ימים: נחשפים ממדי התפרצות הקורונה בסין
סין כבר הביעה בימים האחרונים התנגדות להגבלות שהוטלו בעולם, אבל ההצהרה הבוקר היא החריפה ביותר שהשמיעה עד כה. שורה של מדינות בעולם הודיעו כי בעקבות ההתפרצות בסין הן ידרשו מכל מי שמגיע לשטחן ממדינת הענק להציג תוצאה שלילית של בדיקת קורונה, והשבוע הצטרפו לרשימה אוסטרליה וקנדה. גם ארה"ב, בריטניה, הודו, יפן וכמה מדינות באירופה הודיעו על דרישה דומה, והצדיקו אותה בין היתר בכך שסין אינה מספקת נתונים מהימנים באשר להיקף ההתפשטות של הנגיף וכן בשל החשש שבעקבות ההתפרצות יתפתחו זנים חדשים ומסוכנים שלו. גם בישראל הודיעו כי יחייבו נוסעים זרים שמגיעים מסין לעבור בדיקת קורונה.
בין המדינות האירופיות שהודיעו על חובת בדיקת קורונה לנוסעים מסין נמנית צרפת, שם ההנחיה הזו תיכנס לתוקף מחר. הנוסעים יידרשו להציג תוצאה שלילית של בדיקה שנערכה עד יומיים לפני הטיסה, ובבואם לצרפת ייערכו להם בדיקות קורונה רנדומליות. ראש הממשלה בפריז אליזבת בורן הגנה הבוקר על המהלך בריאיון לרדיו הצרפתי: "התפקיד שלנו, של הממשלה שלי, הוא להגן על צרפת", אמרה, "אנחנו מיישמים את האחריות שלנו בכך שאנחנו מבקשים בדיקות. נמשיך לעשות זאת".
ההתפרצות בסין, נזכיר, החלה בחודש שעבר אחרי שהשלטון הקומוניסטי הסיר בבת אחת את רוב הגבלות הקורונה בעקבות המחאה הנרחבת והחריגה שפרצה אז נגד המדיניות של "אפס הדבקה", שבה דבק מאז ההתפרצות הראשונה של הנגיף בסין לפני שלוש שנים, ושבמסגרתה הטיל סגרים נוקשים גם על אזורים שבהם התגלו נדבקים בודדים. גם מבצעי בדיקות המוניות כבר לא נערכים, והשלטונות הפסיקו לדווח על מספרי נדבקים. סין דיווחה על 22 מתים בלבד מסיבוכי הנגיף מאז החודש שעבר, אבל לכל ברור שהנתון הזה אינו מדויק: הרשויות צמצמו דרמטית את ההגדרה שלהן למוות מקורונה, והן לא כוללות בה כאלו שחולים במחלות רקע כמו שאר מדינות העולם, ולצד זאת מבתי החולים הסיניים מגיעים דיווחים על עומס אדיר.
מניין קורבנות הקורונה הרשמי שעליו מדווחת סין, מתחילת המגפה, עומד על 5,253 בלבד – נתון שנמוך משמעותית מהערכות המומחים. חברת נתוני הבריאות הבריטית Airfinity העריכה בסוף השבוע שעבר ש-9,000 סינים מתים ביממה מקורונה – עלייה חדה לעומת הערכתה שבוע לפני כן, שעמדה על כ-5,000 מתים ביממה. לפי ההערכה של Airfinity, מספר המתים מקורונה בסין מתחילת דצמבר הגיע ליותר מ-100,000 בני אדם. החברה העריכה שמספר הנדבקים בסין יגיע ב-13 בינואר ל-3.7 מיליון ביממה, ושב-23 בינואר יהיו בסין כ-25,000 מתים מקורונה בכל יום – ויותר מחצי מיליון מתים במצטבר רק מחודש דצמבר.
מסין ממשיכים בינתיים להגיע עדויות על העומס בבתי החולים, וגם בתקשורת הממלכתית לא מסתירים כבר את העובדה הזו. צ'ן ארז'ן, סגן נשיא בית החולים רואיג'ין בשנגחאי, התראיין לגוף תקשורת מקומי שנשלט על ידי "יומון העם", שופרה של המפלגה הקומוניסטית, והעריך כי כ-70% מאוכלוסיית העיר הגדולה ביותר בסין, שעומדת על 25 מיליון איש, כבר נדבקו בקורונה. "ההתפשטות של המגפה בשנגחאי רחבה מאוד, וייתכן שהיא הגיעה כבר ל-70% מהאוכלוסייה, שזה פי 20 עד 30 יותר מאשר באפריל ובמאי", אמר, תוך שהוא מזכיר התפרצות קודמת בשנה עברה בעיר, אז נדבקו כ-600,000 תושבים.
צ'ן הוסיף כי בבית החולים שלו בשנגחאי מתאשפזים כעת 1,600 מטופלים מדי יום – כפליים מהמספר שקדם להסרת ההגבלות בחודש שעבר – וכי 80% מהמאושפזים הם חולי קורונה. "יותר מ-100 אמבולנסים מגיעים לבית החולים בכל יום", אמר. הוא ציין כי כמחצית מהמטופלים הם מבוגרים בני 65 ומעלה, שנמצאים בסיכון גבוה יותר לחלות בצורה קשה. במחוז ג'ג'יאנג הסמוך דיווחו רשויות הבריאות על יותר מיליון נדבקים בתוך ימים אחדים, אבל טענו כי השיא שם ככל הנראה כבר חלף ושכעת קצב ההתפשטות קטן.
בסין חוששים שההתפרצות רק תחמיר בהמשך החודש, ותתפשט גם באזורי הכפר המרוחקים ולא רק בערים הגדולות, כאשר המוני סינים ייצאו לדרכים על מנת להתאחד עם משפחותיהם לרגל השנה הירחית החדשה. ג'יאו יאהוי, בכיר בנציבות הבריאות הלאומית של סין, הזהיר היום מ"אתגר ענקי" בכל הנוגע להתפשטות הצפויה בפריפריה. "מה שאנחנו מודאגים ביותר לגביו הוא שבשלוש השנים האחרונות אף אחד לא חזר הביתה לרגל השנה הירחית החדשה, אבל עכשיו סוף-סוף הם יכולים", אמר לערוץ הטלוויזיה הממלכתי CCTV. "כתוצאה מכך, ייתכן שיהיה זינוק של תושבים אורבניים באזורי הכפר שמבקרים את קרוביהם, ואנחנו מודאגים עוד יותר מהמגפה בפריפריה".