נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי ביקר היום (ג') בעיר בחמוט שבמזרח המדינה, עיר שניצבת בקו החזית במלחמה מול רוסיה ושבה ניטשים כעת הקרבות הקשים ביותר בין הצדדים. לשכתו של זלנסקי הודיעה על הביקור בצהריים, אחרי שכבר עזב את בחמוט, ומסרה כי הוא נפגש עם כמה מהחיילים שמוצבים בעיר והעניק להם עיטורי כבוד. זלנסקי החל בחודשים האחרונים להפגין ביטחון רב יותר עם ביקורים באזורים שונים סמוך לחזית, הרחק מהבירה קייב, אבל נראה שהביקור כעת בבחמוט – שבה ממקד הצבא הרוסי את עיקר מאמציו בניסיון להציג הישג מסוים במלחמה אחרי שלל תבוסות – הוא מבין הנועזים ביותר שלו.
המלחמה באוקראינה – עוד כותרות:
• פוטין בבלארוס, חשש שישכנע את לוקשנקו להצטרף למלחמה; עוד מתקפת מל"טים בקייב
• פעוט נהרג במתקפת הטילים, פוטין התייעץ עם הגנרלים: "מה התכנון?"
• ארה"ב: "נשדרג את ההגנה האווירית של אוקראינה", אירופה: "פוטין מפעיל טרור"
• רוסיה שיגרה 72 טילי שיוט, 9 תחנות כוח אוקראיניות נפגעו: "הנזק עצום"
בסרטון שפרסמה התקשורת האוקראינית נראה זלנסקי מדבר עם החיילים במפגש במתחם כלשהו בבחמוט, שהיה חשוך יחסית, ואמר שהוא מאחל שיהיה להם אור. "אבל זו סיטואציה כל כך קשה, שבה יש אור ואז (פתאום) אין. הדבר החשוב ביותר הוא שיהיה אור פנימי", אמר. בפוסט שפרסם בהמשך ברשתות החברתיות מסר זלנסקי: "בחמוט היא מבצר. העם שלנו. בלתי ניתן לכיבוש על ידי האויב. אשר בגבורתו הוכיח שנמשיך לעמוד ולא נוותר על מה ששייך לנו. אוקראינה גאה בכם. אני גאה בכם! גאה בכם על האומץ שלכם, על הנחישות והעוצמה שהפגנתם בהדפת מתקפות האויב".
בחמוט שוכנת במחוז דונייצק שבחבל דונבאס, במזרח אוקראינה, אזור שבו מורדים פרו-רוסים שלטו על שטחים נרחבים עוד מתחילת הסכסוך ב-2014. בניגוד למחוז השני שממנו מורכב החבל, מחוז לוהנסק, שעליו הצליחו הרוסים להשתלט לחלוטין ביולי, בדונייצק מצליחים האוקראינים לעמוד בפני המתקפות הרוסיות ולשמור על שטחים נרחבים, כשהעיירה בחמוט עומדת במוקד הלחימה. מדובר בעיר אסטרטגית, שנפילתה לידי הרוסים תפגע בקווי האספקה של הצבא האוקראיני ותאפשר לצבא הרוסי להתקדם לעבר קרמטורסק וסלוביאנסק, מעוזים מרכזיים של האוקראינים בדונייצק. בחמוט, שערב המלחמה התגוררו בה כ-70,000 תושבים וכעת נותרו בה רק כ-10,000, מופגזת בקביעות מאז חודש מאי וקרבות של ממש מתחוללים בה מאז אוגוסט.
מומחים צבאיים העריכו בשבועות האחרונים כי למרות החשיבות האסטרטגית שיש לעיר הזו, נראה שפוטין הציב לעצמו למטרה לכבוש אותה בעיקר מסיבות סמליות, על רקע התבוסות המשפילות שספג צבאו בחודשים האחרונים, והרצון להציג לציבור בארצו הישג מסוים. כשברקע דיווחים על הישגים טקטיים מסוימים של הרוסים בבחמוט, הפרשנים מדגישים כי כיוון שהקרבות הללו נמשכים כבר חודשים, לצבא האוקראיני היה די והותר זמן על מנת להיערך לאפשרות של נסיגה מסודרת אל עבר קווי הגנה מבוצרים היטב סמוך לעיר, וכי הדבר מפחית משמעותית מהיתרון של כיבושה. כך או כך, הקרבות בבחמוט חוללו שם הרס נרחב, וגורמים משני הצדדים תיארו את המתרחש בה כ"מטחנת בשר". זלנסקי עצמו האשים בשבוע שעבר כי הרוסים "הרסו" את העיר כולה, והפכו אותה לעיי חורבות.
הביקור של זלנסקי מגיע שעות לאחר שגם נשיא רוסיה פוטין סיפק התייחסות נדירה למצב בחזית, והזהיר כי במחוזות הכבושים באוקראינה, אותם סיפח רשמית באוקטובר האחרון, "המצב קשה מאוד". מדובר במחוזות דונייצק, לוהנסק, זפוריז'יה וחרסון, ומלבד לוהנסק בשאר המחוזות הללו האוקראינים ממשיכים לשלוט על שטחים נרחבים, כשבחרסון הם אף רשמו בחודש שעבר הישג משמעותי עם דחיקת הכוחות הרוסיים מבירת המחוז, בעלת אותו השם, שהייתה העיר הגדולה הראשונה שכבשה מוסקבה בתחילת הפלישה לפני כמעט עשרה חודשים.
בסרטון וידאו שפורסם אמש ובו פנה לאנשי ה-FSB, גוף הביון הרוסי שירש את ה-KGB אחרי התפרקות ברית המועצות, הורה להם פוטין להגביר את פעילות המודיעין שלהם באזורים הכבושים באוקראינה על מנת להבטיח את "ביטחונם", כלשונו, של התושבים שם. הוא גם הורה ל-FSB לפעול ביתר שאת על מנת לעקוב אחר המתרחש בגבולותיה של רוסיה ובתוך החברה הרוסית עצמה, ולהילחם ב"היווצרותם של איומים חדשים". הוא דרש שינצלו עד תום את "הפוטנציאל המבצעי, הטכני והאישי" ולהגביר בכך את הפיקוח על החברה. "זה נחוץ על מנת לדכא בחומרה את פעולותיהם של שירותים מיוחדים זרים, ולזהות במהירות בוגדים, מרגלים ואנשי חבלה".
בתוך כך, המתקפות הרוסיות על תשתיות אנרגיה באוקראינה נמשכות: בקייב דיווחו הבוקר כי במהלך הלילה תקפה רוסיה מתקני גז ונפט במזרח המדינה. חברת הגז האוקראינית "נפטוגז" דיווחה על שריפה שפרצה בעקבות המתקפות, אבל ציינה שלא היו נפגעים. זלנסקי ואנשיו קוראים בעקבות המתקפות הללו למערב להמשיך לשלוח לאוקראינה סיוע צבאי, ובעיקר מערכות הגנה אוויריות. בשבוע שעבר דווח כי ארה"ב נערכת לספק לה טילי פטריוט מתקדמים, חרף איומי הקרמלין שמסר כי למהלך שכזה יהיו השלכות חמורות, אבל לפי שעה ארה"ב טרם הכריזה על משלוח שכזה. במקביל, בוושינגטון חשפו המחוקקים חבילת סיוע חדשה לאוקראינה, כחלק מהתקציב השנתי שעליהם לאשר עד סוף השבוע, ובמסגרתו יקבלו אוקראינה, וכן בעלות ברית בנאט"ו, סכום אדיר של 44.9 מיליארד דולר.
בתוך כך, הרשויות ברוסיה דיווחו על שלושה הרוגים בשריפה שפרצה בעקבות פיצוץ בצינור שמוביל גז מהמזרח הרחוק במדינה, דרך אוקראינה, אל עבר אירופה. הפיצוץ התרחש לפי הרשויות ברפובליקת צ'ובשיה, במרכז רוסיה, ונגרם לדבריהן בעקבות התלקחות גז במהלך עבודות תחזוקה כלשהן.