עדותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו ביום הדיונים השני של פרשת ההגנה בבית המשפט המחוזי בתל אביב, התמקדה בהדיפת הטענה המיוחסת לו בתיק 4000 ("פרשת בזק-וואלה"), שלפיה זכה להיענות חריגה בסיקור באתר וואלה שהיה בבעלות הנאשם הנוסף בשוחד שאול אלוביץ'. נתניהו טען כי לא ביקש מאלוביץ' סיקור, וציין כי לבקשות של רעייתו שרה הוא כלל לא היה מודע.
נתניהו מואשם בתיק 4000 בשוחד, מרמה והפרת אמונים, על כך שקיבל מאלוביץ' היענות חריגה בסיקור באתר וואלה, וגמל לו בתמורה בהטבות רגולטוריות. לכתב האישום צורף מסמך עם 315 בקשות סיקור אשר הופנו לוואלה מסביבתו של נתניהו.
אותה היענות בסיקור משמשת באישום השוחד כמתת שקיבל נתניהו, ואילו סעיף הפרת האמונים משמש כבסיס להוכחת קשר וזיקה מיוחדים שנוצרו בין נתניהו לאלוביץ', כאלה שהובילו לניגוד עניינים ביניהם. לכן, סנגורו של נתניהו עו"ד עמית חדד וגם ראש הממשלה התמקדו אתמול בהדיפת ההיענות החריגה, באמצעות חמש טענות עיקריות.
הטענה הראשונה הייתה שנתניהו אכן פעל להשפיע על וואלה להיות ימני יותר, אולם הסתפק בשיחות כלליות עם אלוביץ' ולא הפנה בקשות ספציפיות לכתבות. זה החל בארוחת הערב, שמצוינת בכתב האישום, שבה נפגשו הזוגות. נתניהו ציין אתמול בעדות: "במהלך אותה ארוחת הערב היה לי ברור מה עמדותיו, אז אמרתי לו 'אתה בעל דעות ימניות, ירשת אתר של שוקן שבנה את האתר בדמותו וזה לגיטימי, תבנה את האתר בדמותך'".
הטענה השנייה שהציגו הסנגור וראש הממשלה הייתה שהראיה לכך שלא נרקמה עסקת שוחד מעידה שבפועל אתר וואלה לא שינה עורו לכלי תקשורת תומך נתניהו. נתניהו טען בעדותו אתמול שאם הייתה הבנה לעסקת "תן וקח" בינו לבין אלוביץ', הרי שמועד הפירעון היה אמור להיות במערכת הבחירות ב-2015, שאז היה זקוק לכאורה לסיקור חיובי בוואלה.
אלא שהאתר, כך לטענת נתניהו, לא גויס לטובת הליכוד. "הייתה פה אי-היענות חריגה אפילו ביחס לאתרים אחרים", אמר נתניהו. טענה זו בעלת משקל נמוך שכן כתב האישום לא טוען בכלל שהאתר שינה עורו, אלא שאלוביץ' נענה לבקשות נתניהו. בנוסף, אלוביץ' ניסה פעמים רבות לשנות את פני האתר, אולם נבלם פעמים רבות, כך שהכישלון לשנות את וואלה לא מעיד על הניסיון לעשות זאת.
הטענה השלישית הייתה שהניסיון של נתניהו להביא את אלוביץ' למכור את אתר וואלה - משמעותו כי אין עסקת "תן וקח", שכן אם הייתה כזו, אין סיבה להביא להפסיקה על-ידי מכירת האתר לבעלים אחרים. "יש לי את האתר הזה שהוא 'אתר הבית', יש לי 'היענות חריגה', למה שאוותר עליו?", שאל נתניהו - והשיב לעצמו: "כי אין לי כלום".
נתניהו אמר כי "השיחות הללו נבעו מהערכה שלי שהוא לא עומד בקרוב או בכלל לשנות את וואלה (להיות תומך נתניהו. נ"ב)". ראש הממשלה אף התייחס לטענה הנגדית לטענה זו בכך שפעל למכור כיוון שעסקת ה"תן וקח" לא פעלה יפה, כך שאלוביץ' לא הצליח לעמוד בדרישה ממנו. עו"ד חדד הציג שהחוקרים אמרו לראש הממשלה שעם אלוביץ' היו לנתניהו 90% שליטה באתר וואלה, והוא רצה שימכור אותו למי שייתנו לו 100% שליטה. נתניהו השיב: "אתר הבית שלי? זה אתר איום ונורא, לא 90% ולא 80%. אם יש לי 90% אני לא מחפש רוכש".
הטענה המשמעותית ביותר: לא העביר בעצמו בקשות לסיקור
הטענה הרביעית היא החשובה והמשמעותית ביותר של נתניהו, והיא הניסיון לנתק אותו מבקשות הסיקור, שכאמור יוצרות את המתת בעבירת השוחד ואת הזיקה בעבירת הפרת האמונים. הרבה מבקשות הסיקור שהועברו לאלוביץ' היו באופן ישיר או עקיף משרה נתניהו, וכך גם הרבה מתוכן הבקשות נגע לסיקור שלה.
ההגנה שואפת ליצור נתק בין נתניהו לרעייתו, כך שמעשיה של שרה לא היו בידיעתו של ראש הממשלה והיא פעלה עצמאית. לכן, נתניהו מסביר שהוא נפגש עם רעייתו רק לדקות ספורות בלילה. זה מוביל לטענת ההגנה כי מאשימים את נתניהו על מעשי אשתו שכלל לא הועמדה לדין. חדד הציב אתמול את קו ההגנה המרכזי, שמטרתו להדוף את 315 בקשות הסיקור שצוינו בכתב האישום, ולפיו לנתניהו אין קשר לבקשות האלו במובן זה שהן לא עוסקות בו ולא התבקשו על-ידו או בידיעתו.
עו"ד חדד שאל את נתניהו מתי הוא נפגש עם רעייתו שרה, שכן הרבה מהבקשות לסיקור באתר וואלה, לכאורה, הועברו על-ידיה או על-ידי מתווכים. ראש הממשלה השיב: "מעט מדי ולא מספיק בדרך כלל, זה קורה כפי שתיארתי אחרי חצות. אני מגיע הביתה, בדרך כלל זה שיחה קצרה על היום, על הילדים, על המשפחה, ואחר כך יש ויכוח עם מה נרדמים בטלוויזיה".
נתניהו הסביר כי רעייתו "אישה עצמאית, גם עם קשרים בעבודה, יש לנו חברים משותפים, לה יש יותר זמן משלי. כשאני אומר שאני עובד 18-17 שעות ביממה אני לא מפריז". נתניהו אמר עוד בעדות: "אני לא ידעתי מהבקשות של רעייתי".
הסנגור חדד שאל את נתניהו מה טיב הקשר בינו לבין זאב רובינשטיין, המקורב אליו ולאלוביץ'. רובינשטיין היה זה שהעביר תחילה את בקשות הסיקור בלשון: "הם מבקשים", בהתייחסו לזוג נתניהו. נתניהו טוען כי רובינשטיין עשה שימוש בשמו שלא על דעתו. חדד הציג מייל ששלחה לרובינשטיין העוזרת של רעיית ראש הממשלה לגבי בקשת סיקור, ואילו רובינשטיין העביר את הבקשה לאלוביץ' וכתב "הם מבקשים", בעוד רק שרה ביקשה. הפרקליטות תצטרך להוכיח את מודעות נתניהו לבקשות הסיקור.
הטענה החמישית קבעה כי לו הייתה נרקמת עסקה, הרי שהביטוי לה צפוי היה להיות מיד אחריה. עו"ד חדד הציג כי בכל שלושת הימים לאחר אותה ארוחת ערב, שלפי כתב האישום במהלכה נרקמה העסקה, עלו באתר וואלה כתבות נגד נתניהו. "זה כי לא הייתה בינינו שום הבנה", אמר נתניהו בעדותו.
נתניהו גם סתר אתמול דברים שאמר ביום עדותו הראשון. שלשום אמר נתניהו שהוא לא מתעניין בסיקור שלו ושל קרוביו בתקשורת, אלא בענייני המדיניות שאותה הוא מוביל - וגם זה בגלל החשיבות של קידום המדיניות. בדיון אתמול הודה נתניהו שפנה הרבה פעמים לעמוס שוקן, שהיה הבעלים של וואלה לפני אלוביץ', בעניין סיקור משפחתו.
"זה הדבר הכי טבעי שיכול להיות", אמר ראש הממשלה. "לא רק שמדובר באירוע חריג, אלא שזו השגרה". הפרקליטות תעשה באמירה הזאת שימוש, שכן מרבית הפניות לוואלה היו בענייני משפחת ראש הממשלה ולא בענייני מדיניות.
לוחות הזמנים של הדיונים הבאים
בשבוע הבא צפויים הדיונים להתנהל כסדרם ולהתקיים בימים שני, שלישי ורביעי, מהשעה 10:00 בבוקר ועד השעה 16:00 אחר הצהריים. במהלך דיון העדות הראשון שהתקיים שלשום, נציג המועצה לביטחון לאומי (מל"ל) הכניס לראש הממשלה פתקים במעטפות חומות סגורות שלאחריהן ביקש נתניהו הפסקה של כמה דקות, והשופטים נענו לבקשתו.
סנגורו כבר כתב קודם לכן לשופטים שייתכנו בקשות נוספות במהלך העדות לגבי סדרי שמיעתה. ככל שיהיו התרחשויות ביטחוניות, או אף עסקת חטופים על הפרק, צפוי נתניהו לבקש לערוך שינויים בסדרי העדות, לרבות ביטול דיונים.
עדותו הראשית של נתניהו צפויה להתפרס על פני כ-20 ימי דיונים, בחישוב של שלושה בשבוע, ובפרק זמן של כחודש וחצי. לאחריה תחל החקירה הנגדית, שבמסגרתה יחקרו נציגי הפרקליטות את נתניהו ויטיחו בו ראיות גם בתיק 1000 ("פרשת המתנות") ותיק 2000 ("פרשת נתניהו-מוזס"). זהו למעשה הרגע החשוב ביותר במשפטו של ראש הממשלה.
לפי הערכות, החקירה הנגדית צפויה להימשך פרק זמן כפול מזה של העדות הראשית. גם לנאשמים האחרים, שאול אלוביץ' ונוני מוזס, יש את הזכות לחקור באמצעות סנגוריהם את ראש הממשלה, כך שיידרש פרק זמן נוסף של עוד כמה דיונים עד תום החקירות הנגדיות.
פורסם לראשונה: 23:00, 11.12.24