ישראל דוחה בתוקף טענות שעלו בדוח ה-IPC, מדד שפותח על ידי ארגון המזון והחקלאות של האו"ם - ולפיהן ישראל גורמת להרעבה חמורה בצפון רצועת עזה, וקיימת סבירות גבוהה שבקרוב אזורים רבים בה יסבלו מרעב.
ביום חמישי הקרוב, נזכיר, תידרש ישראל להשיב למכתב החריף ששלחה ארה"ב בחודש שעבר, שבו הוצב אולטימטום: אם ישראל לא תפסיק למנוע העברת סיוע הומניטרי לעזה תוך 30 יום, הממשל ימנע העברת נשק אליה.
משאיות סיוע הומניטרי שנכנסו היום לרצועת עזה
(צילום: מתאם פעולות הממשלה בשטחים)

4 צפייה בגלריה
מחכים לאוכל ברפיח
מחכים לאוכל ברפיח
חלוקת אוכל לפלסטינים ברצועה
(צילום: AP / Fatima Shbair)
IPC, מדד בינלאומי המשמש לקביעת מצב הביטחון התזונתי במדינות ואזורים גאוגרפיים, פרסם אתמול (שישי) דוח חדש בעקבות מה שהגדיר "הידרדרות משמעותית של מצב הרעב ברצועה", ובו הוא קרא "לנקוט פעולות באופן דחוף לאור המצב בצפון הרצועה".
לפי הדוח, ״כמות הסיוע שנכנסת לרצועה היא הנמוכה ביותר מתחילת המלחמה, ומספר המשאיות שנכנס מדי יום עומד על ממוצע של 58. הנתונים הללו מלמדים על ירידה חדה של אספקת מזון בכל רחבי הרצועה, ועל עלייה משמעותית של מחירי המזון, הגז והסולר במאות אחוזים - מה שמונע גישה למזון. התקפות חוזרות ונשנות על מתקני רפואה ותזונה נמשכו ואף מתרחשות בתדירות גבוהה יותר, במקביל למעצרים של צוותים רפואיים על ידי צה״ל. כמו כן, תשתיות אזרחיות רבות, בהן תשתיות המים, התברואה וההגיינה נפגעו, במקביל למספר סכנות אשר ניצבות כחלק מבוא החורף".
הדוח התייחס גם לחוק שעבר בכנסת ולפיו פעילות אונר״א (סוכנות הסעד של האו"ם לפליטים פלסטינים) בישראל תופסק. ״החוקים האחרונים שעברו בכנסת ישראל פוגעים בעבודת אונר"א, אשר נחשבת בעיני כל לעמוד השדרה של הסיוע ההומניטרי ברצועת עזה - ושלא ניתן להחליפה", נכתב. כמו כן, נכתב כי אם יינקטו צעדים נוספים לאכיפת חוקים אלו - יהיו לכך השלכות חמורות על המצב ההומניטרי ברצועה.
4 צפייה בגלריה
בנימין נתניהו ג'ו ביידן
בנימין נתניהו ג'ו ביידן
ב-14 בנובמבר: תם האולטימטום שהציגה ארה"ב באשר לכניסת סיוע הומניטרי לרצועה
(צילום: חיים גולדברג, REUTERS/Nathan Howard)
"התפתחויות אלה מצביעות על הצורך בניתוח IPC חדש", נכתב עוד בדוח. "עם זאת, כבר ברור לחלוטין כי התרחיש הגרוע ביותר שפיתח צוות הניתוח מתרחש כעת באזורי צפון רצועת עזה. לפיכך, ניתן להניח שהרעב ועודף התמותה כתוצאה מתת-תזונה ומחלות הולכים וגדלים במהירות באזורים אלו. סף הרעב אולי כבר נחצה, או שצפוי להיחצות בעתיד הקרוב. המהירות חסרת התקדים של הידרדרות המצב מחייבת תגובה דחופה ביותר".

״הדוח מתבסס על ארגונים בעלי אינטרס וידע חלקי ושגוי"

מתאם פעולות הממשלה בשטחים (מתפ"ש), אלוף רסאן עליאן, דחה כאמור את ממצאי הדוח. "נבקש להזכיר כי עד כה כל ההערכות של ה-IPC התבררו כשגויות ולא תואמות את המצב בשטח", אמר. "לצערנו, החוקרים ממשיכים להתבסס על נתונים חלקיים, מגמתיים ומקורות מידע שטחיים ובעלי אינטרס. כמו כן, נדגיש כי דוחות ה-IPC התבססו בצורה מגמתית על ארגונים בעלי אינטרס ובעלי ידע חלקי ושגוי, מה שפוגע מהותית באמינות המסמך".
לצד זאת, גורמים בישראל הדגישו כי צה"ל, באמצעות מתפ"ש, מקיימים הערכות מצב תדירות אודות המצב ההומניטרי בעזה, לרבות בצפון הרצועה, ביחד עם השחקנים ההומניטריים השונים שפועלים בה, ובהתאם לכך מרחיבים ומתאימים את המענה ההומניטרי.
4 צפייה בגלריה
מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף רסאן עליאן, בשיחות עם בכירי הקהילה הבינלאומית
מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף רסאן עליאן, בשיחות עם בכירי הקהילה הבינלאומית
מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף רסאן עליאן, בשיחות עם בכירי הקהילה הבינלאומית. מכחיש את ממצאי הדוח
(צילום: מתאם פעולות הממשלה בשטחים)
עוד טוענים במתפ"ש כי על מנת לתת מענה ייעודי לצפון הרצועה, נפתחו לפני כמה חודשים מעברי ארז מזרח ומערב (זיקים), המאפשרים העברת סיוע באופן ישיר מירדן ונמל אשדוד באמצעות ארגון ה-WFP (תוכנית המזון העולמית של האו"ם), זאת בנוסף להעברת סיוע שנבדק ביטחונית במעבר כרם שלום.
"קיבולת המעברים עומדת על יותר מ-600 משאיות בשבוע, קיבולת גבוהה בהרבה מהערכת הצרכים בצפון הרצועה כפי שמוערכים על ידי האו"ם", אומרים במתפ"ש. "לצד זאת, לנוכח הפעילות הצבאית העצימה בצפון הרצועה, ועל מנת לצמצם את השפעות הלחימה על האוכלוסייה המצומצמת שנותרה במרחב - עם תחילת הפעילות הצבאית בוצעה קריאה יזומה לתושבים להתפנות דרומה לשם קבלת מענה הומניטרי במתחמים המוגדרים.
"בנוסף, וכחלק בלתי נפרד מהפעילות המבצעית, גובש מענה הומניטרי ייעודי למרחב בתיאום עם האו"ם, הכולל בין היתר העברת סיוע הומניטרי לתושבי צפון הרצועה. החל מחודש אוקטובר עברו 713 משאיות למרחב, לצד תיאום תנועות של צוותים הומניטריים, פינויים של מאות חולים ומלווים מבתי החולים בצפון הרצועה, הכנסת מאות חבילות של מזון, מים וציוד רפואי - לצד העברת יותר מ-50,000 ליטר דלקים וציוד רפואי למתקנים הרפואיים, לצורך לשמירה על המערכים החיוניים בתיאום מפקדת התיאום והקישור לעזה".
4 צפייה בגלריה
פלסטינים מתקהלים ליד מחסנים של אונר"א ב עזה
פלסטינים מתקהלים ליד מחסנים של אונר"א ב עזה
פלסטינים צובאים על מחסן של אונר"א כדי לקבל מזון בעיר עזה. "סכנה מיידית של חרפת רעב"
(צילום: REUTERS/Mahmoud Issa)
כמו כן, במתפ"ש אומרים כי השבוע, על רקע המשך הלחימה העצימה בג׳באליה ובבית חאנון, ישראל אפשרה הקלה על תנועת שיירה הומניטרית לאוכלוסייה האזרחית שנותרה באזורי הלחימה. לצד זאת, לאורך המלחמה צה״ל קורא לתושבי צפון הרצועה להתרחק מאזורי לחימה בעצימות גבוהה. במקביל למענה לצפון הרצועה, מתקיים גם מאמץ הומניטרי נרחב שמתפתח למרכז ודרום הרצועה, המתפרס על כמה מוקדים, שמטרתו היא הגברת הסיוע ההומניטרי באמצעות הרחבת צירי תנועה, תמיכה במאמצים לוגיסטיים של האו"ם, ביצוע התאמות והרחבות במעברים הקיימים ואף פתיחה של מעבר חמישי בכיסופים.
לדברי הגורמים, "החל מפרוץ המלחמה מתפ״ש פעל על מנת לאפשר ולהקל על העברת סיוע הומניטרי לרצועת עזה. כחלק מכך, הוכנסו לרצועה 39,000 משאיות הכוללות מעל ל-840,000 טון מזון. במקביל, מתקיימים מפגשים יומיומיים עם האו"ם על מנת להגדיל את היקף הסיוע ולמצוא פתרונות שירחיבו את המענה ההומניטרי הנגיש לאוכלוסייה, ויאפשרו התמודדות עם האתגרים הדינמיים שמציבה הלחימה. נכון להיום, ממתינות בצד הפלסטיני של מעבר כרם שלום 700 משאיות סיוע של האו"ם שממתינות לאיסוף והפצה מצידו.
"יתר על כן, כדי לאפשר ולהקל על העברת הסיוע ההומניטרי לרצועה ננקטים אף פעולות יזומות להגברת כמות הסיוע - במטרה לשפר את יכולות האו"ם. לדוגמה, בוצעו תיקוני צירים והרחבתם לשיפור יכולות לגישה לכרם שלום, לצד הרחבת השעות לאיסוף והפצת הסיוע בשיתוף עם האו"ם באמצעות קביעת הפוגות הומניטריות. כמו כן, הוכנסו עשרות משאיות ריקות לשיפור האיסוף, מלגזות וציוד לוגיסטי נוסף לשימוש הארגונים הבינלאומיים. לצד זאת, בוצעו עבודות לפתיחת מעבר כיסופים שיאפשר את הרחבת נתיבי הסיוע".