על רקע המגעים להסדרה וחילופי האש שנמשכים כל העת מול חיזבאללה, העיתון "ניו יורק טיימס" מפרסם היום (שבת) פרטים חדשים על השימוש של ארגון הטרור השיעי בטיל הנ"ט מדגם "אלמאס", שפותח על-ידי איראן בהנדסה לאחור לטיל נ"ט ישראלי מתקדם – שנתפס על-ידי חיזבאללה במלחמת לבנון השנייה. גורמי ביטחון ישראליים ציינו כי הטיל מסכן כעת את כוחות צה"ל סמוך לגבול, וכי חיזבאללה החל לייצרו באופן עצמאי בלבנון, כדי לצמצם את התלות שלו בשרשרת האספקה מאיראן.
בעבר כבר דווח על השימוש של חיזבאללה ב"אלמאס" – מילה שמשמעותה בערבית ובפרסית "יהלום" – שפותח על בסיס טיל ה"ספייק" תוצרת חברת רפאל. לפי הדיווח כעת, עליו חתום בין היתר כתב ynet ו"ידיעות אחרונות" רונן ברגמן, ההנדסה לאחור התאפשרה בזכות העובדה שמערכת שלמה של הטיל הזה – משגר וכמה טילים – "הושארה מאחור בשטח" במהלך המלחמה בקיץ 2006. גורמי הביטחון הישראליים אמרו ל"טיימס" כי מאז שהליקוי התגלה, בבדיקת אפסנאות לציוד שנפרס אז בלבנון והוחזר או הושמד, היה ברור לישראל שישנו סיכון משמעותי לכך שהנשק הזה יועבר לאיראן, יפורק – ויעבור הנדסה לאחור.
איראן כבר פיתחה כלי נשק באמצעות הנדסה לאחור של טילים וכטב"מים אמריקניים, והחשש שתפעל כך גם עם טיל ה"ספייק" התממש בסופו של דבר. ה"אלמאס" שפיתחה על בסיסו החל לפי גורמי מודיעין ישראליים להיכנס לשימוש כבר במלחמת האזרחים בסוריה בעשור שעבר, אם כי הם הדגישו כי חיזבאללה עשה אז שימוש בטילי הנ"ט המתקדמים באופן מצומצם למדי.
השימוש הפומבי הראשון בטיל על-ידי חיזבאללה היה בינואר השנה, אז פרסם סרטון תעמולה ממתקפה על בסיס של חיל הים בראש הנקרה. חיזבאללה פרסם מאז עוד כמה סרטונים שבהם הוא נראה משגר את הטילים לעבר עמדות ישראליות סמוך לגבול, כשבאחד מהם אף כנראה ששכח לצנזר את הכיתוב שעל המשגר, וניתן לראות כי הוא יוצר ב-2023. במרכז עלמא לחקר אתגרי הביטחון בצפון ציינו כי הדבר מעיד על כך שהטילים שיוצרו באיראן הועברו באופן מיידי לחיזבאללה דרך נתיבי ההברחה מעיראק וסוריה.
אלא שכעת, כך כאמור לפי גורמי הביטחון הישראליים ששוחחו עם ה"טיימס", חיזבאללה החל לייצר את ה"אלמאס" בלבנון – לדבריהם במטרה לצמצם את התלות במשלוחים מאיראן. גם איראן ממשיכה לייצר אותו, עבור צבאה שלה – ובמרכז עלמא הביעו חשש שהוא יופץ לשלוחיה האחרים במזרח התיכון. "סביר מאוד שכלי הנשק הללו, מדגמים קיימים ועתידיים של אלמאס, ייפרסו ברחבי החזיתות שבהן פועלים שלוחי איראן, ושהטילים הללו יאיימו על מגוון של יעדים באיכות גבוהה (לא רק ישראליים) ולאורך טווחים גוברים", נכתב בניתוח של המכון מאפריל השנה.
כך או כך, כרגע כבר ברור לפי הדיווח ב"טיימס" שהטיל מהווה "אתגר משמעותי" לכוחות הישראליים בלחימה מול חיזבאללה. גורמי הביטחון הישראליים ציינו כי טילי נ"ט מהדגם הזה נתפסו לצד שלל אמצעי הלחימה האחרים שאיתרו כוחות צה"ל בתמרון הקרקעי בדרום לבנון. הטילים, כך דווח, היו מבין כלי הנשק המתוחכמים ביותר שנתפסו בתמרון, לצד מאגר נשק גדול יותר שברובו היה באיכות פחותה יותר – בכלל זאת טילי "קורנט" רוסיים.
כמו ה"ספייק" שעל בסיסו פותח, וטילי נ"ט מתקדמים אחרים בעולם כגון הג'אוולין האמריקני, גם ה"אלמאס" הוא טיל נ"ט מתקדם בעל יכולת הנחיה עצמית ש"ננעל" על המטרה שלו. הטווח שלו לפי הדיווח מגיע לעד 16 ק"מ, ובמרכז המחקר עלמא מציינים כי המפעיל לא נדרש ליצור קשר עין ישיר עם המטרה כאשר הוא משגר אותו – מהקרקע או באמצעות כטב"מים. במרכז המחקר מציינים עוד כי מדובר בטיל בעל מסלול בליסטי שמאפשר לו לפגוע במטרה ישירות מלמעלה ולא מהצד, וכך הוא מסוגל לפגוע בטנקים בנקודה שבה השריון שלהם פגיע יותר.
לפי מרכז המחקר הישראלי, ישנם לפחות שלושה דגמים של "אלמאס", שכל אחד מהם מהווה שדרוג לדגם קודם. ביוני האחרון דיווחו חוקרי עלמא כי חיזבאללה החל ככל הנראה להשתמש בדגם רביעי וחדשני יותר, וכי בין החידושים שהוכנסו בו היכולת לשלוח תמונות ברורות במהלך מסלול הטיסה למפעילים. לטיל, כך לפי ארגון מחקר אחר בשם CAT-UXO, ה"אלמאס" יכול לשאת שני ראשי נפץ שונים: האחד מסוגל להתפוצץ בשני שלבים, וכך לחדור ביעילות רבה יותר שריון; והשני הוא פצצת דלק אווירית, שיוצרת כדור אש כאשר היא מופעלת.
מוחמד אל-באשה, מומחה צבאי למזרח התיכון מחברת ניהול סיכונים בווירג'יניה, אמר ל"טיימס" כי השימוש ההולך וגובר בכלי נשק איראניים שיוצרו בהנדסה לאחור מעיד על "שינוי יסודי בדינמיקת הכוחות האזורית". לדבריו, "מה שבעבר היה הפצה הדרגתית של טילים מדגמים ישנים הפך לפריסה מהירה של טכנולוגיה חדשנית ברחבי זירות לחימה פעילות".