באיחוד האירופי גוברות הקריאות להחריף את הסנקציות נגד בלארוס, בעקבות האירוע יוצא הדופן שבו ליוו אתמול כוחות הביטחון של הרודן אלכסנדר לוקשנקו מאות מהגרים מהמזרח התיכון – אם לא אלפים – בדרכם אל הגבול עם פולין, כדי לגרום להם להסתנן אל מעבר לגבול הפולני ומשם לעומק אירופה. באיחוד בטוחים כי זו דרכו של לוקשנקו לנקום בבריסל: הוא מאיים עליה בקריצה כי אם לא תסיר את הסנקציות על ארצו יציף אותה במהגרים בלתי-חוקיים.
זה חודשים ארוכים שמהגרים מנסים להסתנן לאירופה דרך בלארוס, אבל האירוע אתמול זימן התנגשות נדירה: המהגרים שהובאו על-ידי הכוחות הבלארוסיים חתכו את גדרות התיל בין בלארוס לפולין, בין השאר באמצעות מקלות וענפים, וניסו לטפס עליהן. חלקם יידו חפצים על כוחות הביטחון הפולניים. פולין הודיעה כי הצליחה להדוף את ניסיון ההסתננות, ופרסמה סרטון וידאו שבו נראים כוחותיה מרחיקים את המהגרים באמצעות שימוש בחומרים לפיזור הפגנות, אבל הממשלה בוורשה הזהירה כי מינסק מנסה להצית "עימות גדול", וכי אם אירועים מסוג זה יימשכו – המתיחות עלולה לגלוש להתנגשות צבאית.
שירותי הביטחון הפולניים טענו אמש כי המהגרים המנסים לפלוש לשטח פולין נשלטים לגמרי על-ידי צבא בלארוס ושירותי הביטחון הבלארוסיים. בסרטוני וידאו שהגיעו אתמול מתוך בבלארוס נראו קבוצות גדולות של מהגרים יושבות בצדי הדרכים, מלֻווֹת על-ידי חמושים לבושי חאקי. פולין מאשימה את לוקשנקו בניסיון לערער את היציבות שלה ושל מדינות אחרות באיחוד באמצעות גלי מהגרים, כדי לאלץ את אירופה להסיר את הסנקציות שהוטלו על משטרו בעקבות זיוף תוצאות הבחירות בשנה שעברה והדיכוי האכזרי של המחאה העממית חסרת התקדים נגד שלטונו. במסגרת המחאה ההיא הפעילו כוחות הביטחון הבלארוסיים כוח בלתי-מידתי, עצרו אלפי מתנגדי משטר ועינו רבים מהם.
בחודשים האחרונים ניכר כי המשטר הבלארוסי מעודד מהגרים להסתנן אל כמה מדינות מהאיחוד הגובלות בבלארוס – תחילה היו אלה ליטא ולטביה, וכעת מתמקדת הפרובוקציה בגבול הפולני. רבים מהמהגרים הנאספים שם – אם לא רובם – הם מהגרים עיראקים שהובאו במטוסים מבגדד לבלארוס. לאחרונה סגרה עיראק את הקונסוליות הבלארוסיות בבגדד ובאירביל, אחרי שאלה העניקו לעיראקים אשרות מיוחדות, כנראה כדי לפתות אותם לשטח בלארוס ולהשתמש בהם כנשק נגד האיחוד האירופי.
עוד 10,000 מהגרים מחכים לצאת לגבול
המהגרים העניים והחסרי-כול התקועים בגבול בין בלארוס לפולין מעידים כי בלארוס מסרבת לאפשר להם לשוב למינסק כדי לטוס ממנה בחזרה הביתה. הם נאלצים לשרוד בתנאים קשים, חלקם ביערות קפואים, וכמה מהם כבר מתו בשבועות האחרונים מהיפותרמיה. לדברי פולין בין 3,000 ל-4,000 מהגרים חונים כעת בצד הבלארוסי של הגבול בין המדינות, ובתוך בלארוס ממתינים עוד יותר מ-10,000 מהגרים כאלה המתכננים להגיע אל הגבול.
ורשה מאשימה כי אנשים ה"קשורים לכוחות המיוחדים של בלארוס" הם שארגנו את הפריצה בגבול הפולני אתמול. באירופה יש הערכות כי מאחורי ניסיון הפלישה המאורגן עומדת רוסיה, בעלת בריתו הראשית של משטר לוקשנקו. ממש לפני ימים אחדים חתמו מוסקבה ומינסק על הסכם לשיתוף פעולה צבאי.
בלארוס מצדה מעמידה פני תמה, ודובר מטעמה טען אתמול כי המהגרים בסך הכול מממשים את זכותם להגיש בקשה למעמד של פליטים באיחוד האירופי. הוא התעקש כי לפולין ואירופה לא נשקף איום ביטחוני, אולם בעומק היבשת בטוחים כי מדובר בצעד שנועד לערער את יציבותן.
ההערכה היא כי היעד של רבים מהמהגרים החונים בצד הבלארוסי הוא גרמניה, וסטפן זייברט, הדובר של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, אמר אתמול לכתבים כי המשטר הבלארוסי פועל כארגון סחר בבני אדם לכל דבר ועניין. שר הפנים של גרמניה, הורסט זיהופר, הדגיש אתמול בריאיון ל"בילד" כי גרמניה ופולין אינן יכולות להתמודד לבדן עם משבר המהגרים הבלארוסי, וכי האיחוד האירופי חייב לפעול כמקשה אחת: "אנחנו חייבים לעזור לממשלת פולין להבטיח את גבולותיה. אני מפציר בנציבות האירופית לפעול".
פולין פרסה 12 אלף חיילים, ליטא שוקלת מצב חירום
נשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין, קראה אמש ל-27 מדינות האיחוד לאשר סנקציות נוספות נגד שלטונות בלארוס, וכך עשתה גם נאט"ו. האיחוד מסר כי הוא מקווה שפולין תסכים סוף סוף לקבל סיוע מ-Frontex, סוכנות הגבולות של האיחוד – צעד שמפלגת השלטון הימנית של פולין, הקנאית לריבונות המדינה, סירבה עד כה לעשות.
דובר מחלקת המדינה האמריקנית נגד פרייס הביע דאגה מהמצב, ואמר כי התמונות המגיעות מגבול בלארוס-פולין מדאיגות. הוא הדגיש כי וושינגטון "מגנה בתוקף את העובדה שמשטר לוקשנקו מנצל למטרות פוליטיות אנשים פגיעים", כשכוונתו למהגרים. "הממשל האמריקני קורא למשטר הבלארוסי לחדול מיד מארגון גלי המהגרים הבלתי-סדירים לתוך אירופה, ולא – נמשיך לפעול לכך שהדין עם לוקשנקו ימוצה".
אמש מסרה פולין שכ-12 אלף חיילים נפרסו בגבול עם בלארוס ושהכוננות הועלתה בקרב כוח של מתנדבים המסייע במשימה. שרים בממשלת פולין ערכו ישיבת חירום בעניין המשבר בגבול, וראש הממשלה מטיאוש מוריבייצקי אמר כי הגבול של פולין הוא גבול מקודש, ולא רק קו על המפה. שר החוץ הפולני, פאבל יבלונסקי, שוחח עם שר החוץ העיראקי חוסיין א-ספי, ודן עמו בדרכים לעצור את משבר ההגירה.
בינתיים בליטא, שכנתה של פולין שאף היא חברה באיחוד האירופי, הרשויות נערכות לאפשרות של ניסיון פלישה דומה, ושר הפנים שלה הציע להכריז על מצב חירום בגבול.