אחרי ששר הביטחון בני גנץ הפך את ההכרה בשלושה ארגונים פלסטיניים כארגוני טרור לקבועה - מחלקת המדינה האמריקנית פנתה לממשלה ולגורמים בכירים בישראל כדי לקבל הבהרות על ההחלטה להוציא אותם מחוץ לחוק.
"ישראל הבטיחה שתעביר לנו מידע נוסף על ההנחות שהובילו אותה לפעול כך", אמרו אמש (חמישי) במחלקת המדינה והבהירו כי ארה"ב מודאגת מסגירתם של משרדי הארגונים על-ידי צה"ל במהלך הלילה. בצה"ל אמרו כי הלוחמים סגרו שבעה מוסדות והחרימו רכוש בזמן שתושבים השליכו אבנים ובקבוקי תבערה לעברם.
במשרד הביטחון אמרו שלשום כי כי מדובר בשלב נוסף במאבק נגד ארגון החזית העממית, וכי הארגונים "ביסאן", "אדמיר" ו"איחוד ועדות הנשים" מהווים זרועות של ארגון הטרור. במשרד הדגישו כי מאז ההכרזה עליהם כארגוני טרור באוקטובר אשתקד הם לא ערערו על כך, וכי ההשגות שהוגשו מצדם, כמו גם מהארגונים "אל-חק" ו"התנועה העולמית להגנה על ילדים - סניף פלסטין", נדחו על-ידי אלוף פיקוד המרכז.
"כלל הארגונים המדוברים פועלים בכיסוי ארגון החזית העממית ובשליחותו, בשטחי יהודה ושומרון וכן בחוץ לארץ", אמרו במשרד הביטחון. "הארגונים פועלים במסווה של ביצוע פעילות הומניטרית לקידום מטרות ארגון הטרור החזית העממית, להתעצמות הארגון ולגיוס פעילים, וכן מסייעים בגיוס כספים לטובת ארגון הטרור תוך שימוש במגוון דרכי זיוף ומרמה".
עוד ציינו כי "חמשת הארגונים נשלטים על-ידי החזית העממית, מעסיקים פעילי חזית עממית בתפקידי ניהול ושטח ופועלים להסתרת שיוכם מתוך חשש מפני גופי הביטחון בארץ ובמדינות שבהן מגייסים הארגונים תרומות לפעילותם".
בלשכתו של אבו מאזן גינו אתמול בבוקר את סגירת המשרדים ומסרו כי הם "רואים בהחלטה זו פשע ופגיעה בוטה במוסדות החברה האזרחית הפלסטינית וכך גם במערכת זכויות האדם הבינלאומית". הרשות קראה לקהילה הבינלאומית להתערב באופן מיידי - ואמרו שיפעלו בכל הדרגים כדי למנוע את סגירת הארגונים.
שר החוץ הפלסטיני, ריאד אל-מאלכי, הוסיף כי בתגובה, הרשות מתכוונת להכריז על רשימה ארוכה של ארגונים ישראליים כארגוני טרור, ויקראו לקהילה הבינלאומית לא לשתף פעולה עם אותם ארגונים.
ההודעה הראשונה על כוונת גנץ להוציא ארגונים אלה מחוץ לחוק התפרסמה באוקטובר אשתקד. ההחלטה התקבלה לאחר פעילות משותפת של שב"כ והמטה ללוחמה כלכלית בטרור, ואושרה על-ידי הגורמים המשפטיים. עוד באותו יום, דובר מחלקת המדינה האמריקנית נד פרייס התייחס להודעה ואמר כי "אנו נפנה לשותפים שלנו בישראל לקבלת הסברים על הבסיס לסיווג ארגוני החברה האזרחית כארגוני טרור". הוא הוסיף כי ארה"ב לא קיבלה שום אזהרה או התראה מראש על ההחלטה.
באיחוד האירופי הבטיחו אז לעמוד לצד ארגוני "החברה האזרחית" ברשות הפלסטינית, הטילו ספק בטענות לשימוש במימון תרומות אירופיות לפעולות טרור – ונציג של בריסל אף נועד עם נציגי הארגונים הללו כאות תמיכה.
פורסם לראשונה: 21:41, 18.08.22