אחרי כמעט שלוש שנות מלחמה עקובה מדם, שיתוף הפעולה הכלכלי האחרון בין רוסיה לאוקראינה הגיע הבוקר (יום ד') לסיומו, עם כניסתה של שנת 2025 ופקיעת תוקפו של ההסכם שאפשר העברת גז רוסי דרך צינורות באוקראינה לשוק האירופי. ההסכם שרד אמנם שלל מהמורות במלחמה, ושני הצדדים הרוויחו ממנו, אבל קייב סירבה להאריכו כל עוד הפלישה הרוסית לשטחה נמשכת. רוב מדינות אירופה כבר צמצמו דרמטית את התלות שלהן בגז הרוסי, כך שהמהלך לא צפוי להשפיע עליהן משמעותית והוא נתפס בעיניהן בעיקר כציון דרך סמלי חשוב, אבל כמה במרכז ובמזרח היבשת כמו סלובקיה או מולדובה כן עלולות להיפגע.
רוסיה וברית המועצות לפניה, נזכיר, הפכו ב-50 השנים האחרונות למקור חשוב של גז זול עבור אירופה – ואוקראינה הייתה ציר מרכזי להעברתו. בשיאה של מערכת היחסים הזאת עמד חלקו של הגז הרוסי בשוק האירופי על 35%, ויחד עם צינורות נוספים שרובם כבר הושבתו רוסיה סיפקה 201 מיליארד קוב של גז לאירופה ב-2018. ב-2022, בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה, החלו מדינות היבשת לפעול לניתוק התלות שלהן בגז הרוסי, והשיעור שלו בשוק האירופי צנח מאז לכ-8%, כשבשנה האחרונה עמדה הכמות שהגיעה למדינות האיחוד האירופי על 14 מיליארד קוב בלבד.
אותו תהליך אמנם הקפיץ באותם ימים את מחירי הגז והחמיר את יוקר המחיה באירופה, אבל מאז המשבר כבר חלף וההערכות כאמור הן שכעת לא צפוי משבר דומה, כיוון שהאיחוד האירופי כבר מצא מקורות חלופיים של גז, בין היתר כזה שמיובא בצורה נוזלית ממדינות כמו ארה"ב וקטאר, וגם נורבגיה הפכה למקור מרכזי יותר של גז. הנציבות האירופית מסרה הבוקר כי האיחוד "מוכן" לניתוק העברת הגז דרך אוקראינה, וכי תשתית האנרגיה שלו גמישה דיה על מנת לספק גז ממקורות לא-רוסיים גם למדינות במרכז ובמזרח היבשת.
העברת הגז הרוסי דרך אוקראינה הניבה רווחים משמעותיים עבור מוסקבה וקייב גם לאחר הצמצום הדרמטי של התלות האירופית בו, וכעת רוסיה צפויה לאבד סכום של כ-5 מיליארד דולרים בשנה וקייב תאבד את 800 מיליון הדולר שגבתה עד כה כעמלות מדי שנה. העובדה הזו תורמת אולי להבנה מדוע ההסכם שרד את המהמורות הרבות במהלך המלחמה, ואפילו את הכיבוש האוקראיני של העיירה סודז'ה במחוז קורסק הרוסי באוגוסט אשתקד – שבה שוכן המתקן אליו מוזרם הגז שמקורו בסיביר, ושממנו הוא ממשיך לאוקראינה. ההסכם האחרון בין קייב ומוסקבה שכעת פג תוקפו הושג ב-2020, גם אחרי שנים של מתיחות אדירה בעקבות כיבוש חצי האי קרים ב-2014 והלחימה מאז במזרח אוקראינה עם מורדים פרו-רוסים.
האיום של המנהיג הפרו-רוסי, וצעדי החירום במחוז הבדלני
כעת כאמור סירבה קייב לחדש את הסכם הגז, אם כי הנשיא האוקראיני וולודימיר זלנסקי אותת באמצע דצמבר שניתן יהיה לעשות זאת – בתנאי שהתשלומים למוסקבה יוקפאו עד להפסקת הלחימה. שבוע לאחר מכן הודיע הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין כי כבר לא נותר די זמן כדי לדון בחידוש ההסכם. שר האנרגיה האוקראיני, גרמן גלושצ'נקו, טען הבוקר כי הפסקת העברת הגז תפגע בעיקר במוסקבה: "הפסקנו את העברת הגז הרוסי. זהו אירוע היסטורי. רוסיה מאבדת את השווקים שלה, היא סופגת הפסדים כלכליים. אירופה כבר קיבלה את ההחלטה לנטוש את הגז הרוסי".
הגז הרוסי שיובא עדיין דרך הציר האוקראיני, גם אחרי הפלישה, נרכש על-ידי מדינות כמו אוסטריה, הונגריה, סלובקיה וכמה מדינות בבלקן, אבל רובן כבר נערכו לניתוק הזרם. סלובקיה ייבאה 3 מיליארד קוב של גז מדי שנה מחברת "גזפרום" הרוסית, כשני שלישים מכלל צורכיה, ואף שהרשויות בה הצהירו כי נערכו עם מקורות חלופיים ראש הממשלה הפרו-רוסי שלה רוברט פיצו, שנפגש רק לאחרונה עם פוטין בקרמלין, הביע זעם על סירובה של קייב לחדש את ההסכם. הבוקר טען פיצו כי לניתוק יהיו השלכות דרסטיות "על כולנו באיחוד האירופי" – אבל לדבריו רוסיה לא תיפגע ממנו.
סיבה נוספת לכעס שלו היא העובדה שגם סלובקיה, כמו אוקראינה, גבתה עמלות על העברת הגז בצינור – שמאוקראינה ממשיך דרכה ומתפצל מסלובקיה לצ'כיה ולאוסטריה. פיצו הזהיר בעבר כי הפסקת העברת הגז תגרום לארצו לאבד מאות מיליוני אירו בשל אובדן הרווחים מהעמלות והמחיר הגבוה יותר שתידרש לשלם עבור גז שמיובא ממקורות חלופיים.
בסוף השבוע האחרון איים פיצו לנתק בתגובה את אספקת החשמל שסלובקיה מייבאת לאוקראינה – אספקה שהינה קריטית עבור קייב, בצל המתקפות הבלתי פוסקות של רוסיה נגד מתקני אנרגיה, כשמטרתה להקפיא את האוקראינים בעיצומו של החורף וכך לשבור את רוחם. זלנסקי האשים מצידו שפיצו מסייע לפוטין "לממן את המלחמה ולהחליש את אוקראינה". הנשיא האוקראיני טען כי ראש הממשלה הסלובקי "גורר" את ארצו אל עבר ניסיונותיה של רוסיה לפגוע בעם האוקראיני. פולין, בעלת ברית מרכזית של קייב, הודיעה כי אם סלובקיה תממש את איומיה היא תיחלץ לעזרתה ותספק לה חשמל חלופי.
לצד הצינור שעובר באוקראינה, הגז הרוסי הגיע לאירופה בעבר גם דרך הצינורות התת-ימיים "נורד סטרים" שהושבתו בעקבות הפלישה (ולאחר מכן פוצצו בפעולת חבלה שיוחסה לגורמים אוקראיניים), וצינור מבלארוס שגם הוא הושבת. רוסיה עדיין יכולה להעביר גז למרכז אירופה באמצעות צינור "טורקסטרים", שעובר דרך טורקיה ומגיע ללקוחות כמו הונגריה וסרביה.
מדינה נוספת שצפויה להיפגע מניתוק העברת הגז דרך אוקראינה היא מולדובה, שאינה חלק מהאיחוד האירופי אבל נשיאתה מאיה סנדו מובילה קו פרו-אירופי תקיף והאשימה רק לאחרונה את הקרמלין בהתערבות בבחירות במדינה. הגז שייבאה מרוסיה היה מקור משמעותי לתחנת הגז המרכזית שלה, שפועלת במחוז הבדלני הפרו-רוסי טרנסניסטריה, ולקראת פקיעת תוקפו של ההסכם הרוסי-אוקראיני הכריזה מולדובה על מצב חירום בן 60 יום בשוק האנרגיה, עם צעדים שמטרתם לחסוך בצריכת החשמל ולקצצה בכשליש.
בטרנסניסטריה, אותו מחוז בדלני שבו אף שוהים חיילים רוסים ובעבר כבר עלה חשש שישמש כתירוץ לפלישה רוסית למולדובה, נקטו גם כן בצעדי חירום בעקבות ניתוק הגז הרוסי. סוכנות הידיעות הרוסית RIA דיווחה הבוקר שבין היתר צמצם הממשל המקומי את אספקת הגז לצורכי חימום בתים וחימום מים, עם החרגות למתקנים חיוניים כמו בתי חולים.
עוד מתקפת כטב"מים קטלנית, בליל השנה החדשה
בתוך כך, הבוקר דיווחה אוקראינה על מתקפת כטב"מים נרחבת של רוסיה בליל השנה החדשה, כשלפי הצבא האוקראיני הוא יירט 63 מתוך 111 כטב"מים ששוגרו. לדבריו 46 נוספים "נעלמו" מבלי שגרמו לפגיעות כלשהן, ככל הנראה אחרי שהושבתו באמצעות לוחמה אלקטרונית. הכטב"מים יורטו כמעט בכל רחבי אוקראינה: בצפונה, במרכזה, במערבה ובדרומה.
בקייב דווח על פגיעה בכמה מבנים, ועל אישה שנהרגה בפגיעה בבניין מגורים במרכז העיר וגופתה חולצה מההריסות. בתמונות שהופצו משם נראים כבאים נאבקים באש שבערה באחת הדירות שנפגעו. עוד שישה נפצעו במתקפה על הבירה האוקראינית.