מתאם פעולות הממשלה בשטחים עדכן היום (שלישי) כי בהתאם להנחיית הדרג המדיני, וכחלק מהמאמץ והמחויבות להגברת הכמות ונתיבי הסיוע לרצועת עזה נפתח היום לראשונה מעבר כיסופים להעברת משאיות סיוע הומניטרי, הכוללות מזון, מים, ציוד רפואי וציוד למחסות למרכז רצועת עזה ולדרומה. חברי קיבוץ כיסופים זעמו, ושלחו מכתב לנשיא ארצות הברית ג'ו ביידן: "טראומה אישית ולאומית". ברקע: הלחץ האמריקני כבד, והאיום באמברגו נשק מצד ארה"ב.
פתיחת המעבר בוצעה בתיאום צה"ל באמצעות מתפ"ש, פיקוד הדרום ורשתות המעברים היבשתיים במשרד הביטחון. הסיוע נכנס לרצועת עזה לאחר שנבדק במעבר כרם שלום על ידי הבודקים הביטחוניים ברשות המעברים היבשתיים במשרד הביטחון.
בתגובה להחלטה, חברי קיבוץ כיסופים פנו לנשיא ארה"ב ג'ו ביידן לאחר פתיחת המעבר, וכתבו במכתב ששלחו לנשיא: "הנקודה שנקראת 'מעבר כיסופים' היא הנקודה שממנו חצו ב-7 באוקטובר מאות מחבלי חמאס ואזרחים עזתים בכוונה לרצוח, לאנוס ולשרוף את יישובי הסביבה - בהם כיסופים".
הם הודו לנשיא על תרומתו לישראל, וציינו כי שמעו על פתיחת המעבר, שבוצעה לבקשתו, מהתקשורת. "באמצעות המעבר נחטפו עשרות ישראלים, בהם שלמה מנצור בן ה-87, שעדיין חטוף. פתיחת המעבר מלבה את הטראומה האישית והלאומית שלנו. זה לא מקובל. אנחנו מצפים ש-101 החטופים יחזרו דרך המעבר הזה - בקרוב. אתה יודע כמה עמוק הכאב שלנו".
מושית, בתו של מנצור, אמרה: "מעבר כיסופים שנפתח מחדש בימים אלה לטובת סיוע לתושבי עזה, נמצא מרחק של כקילומטר וחצי מהקיבוץ. החטופים כבר 403 ימים לא בבית, אבל מדינת ישראל רוצה לדאוג לסיוע ההומניטרי לתושבי עזה, וזאת על מנת שהיא תוכל להמשיך את הלחימה בעזה. וכך ממשיך חוסר הבטחון שמדינת ישראל מספקת לתושביה. החטופים לא חזרו, מקרבים את תושבי עזה לגדר קיבוץ כיסופים, וממשיכים להפקיר את חיי החיילים בלחימה ללא יעדים ברורים".
אתמול בערב חשף צה"ל כי לראשונה איתר תחמושת בשיירת סיוע הומניטרי ברצועת עזה. לפי ההודעה, בעת מעבר שיירה מתואמת של הקהילה הבינלאומית שבוצע אמש, שהייתה במעקב הכוחות, עלה חשד לתנועה שאינה שגרתית. בעקבותיה נעצרה השיירה לבידוק ביטחוני במעבר בציר ההומניטרי שבין צפון לדרום, וכוחות צה"ל איתרו שק המכיל תחמושת לנשק חם.
בצבא הוסיפו כי הכוחות עצרו את המעורבים ואת אנשי השיירה, ואלו הועברו לחקירת שטח על ידי יחידה 504 והמשך טיפול מול כוחות צה"ל וגורמי הביטחון לצד תחקור מול הארגון. "נדגיש כי מדובר בשיירה פנימית שהועברה בין צפון לדרום הרצועה, שלא הועברה דרך המעברים להכנסת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה", נמסר. כאמור, מדובר בפעם הראשונה שבה אותרה תחמושת בשיירה כזו.
התקרית הגיעה בצל החלטת הקבינט בדיון שלשום להרחיב את הסיוע לעזתים, החלטה שכבר הועברה ליישום הדרג הצבאי, בעשרות משאיות מדי יום. ההחלטה התקבלה עקב הלחץ האמריקני הכבד, חרף הידיעה כי הסיוע נופל בידי חמאס.
ב"גרדיאן" דווח אתמול בכתבה הראשית באתר, כי הסיוע שנכנס לרצועה ירד לרמה הנמוכה ביותר מאז דצמבר 2023, בצל האיום באמברגו נשק של ארה"ב. כך על פי נתוני המתפ"ש. הקבינט נדרש להכריע בסוגיה בדיון אמש - וכאמור הסכים כי יש להרחיב את הסיוע. עם זאת, הוחלט שלא לאפשר ביקורים לעצירים עזתים. בירושלים מקווים שהאיום יוסר בפגישות המדיניות שיתקיימו השבוע בוושינגטון.
השר המקורב לנתניהו, רון דרמר, צפוי להיפגש עם בכירים אמריקנים וגם עם נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ, בעוד נשיא המדינה יצחק הרצוג יפגוש בנשיא היוצא ג'ו ביידן. האולטימטום האמריקני - שבו נדרשה ישראל לשינוי תוך 30 יום - נמסר ב-13 באוקטובר, ויפוג בימים הקרובים. עדיין לא ברור אילו צעדים, אם וכאשר, ינקוט הממשל האמריקני נגד ישראל אם זו לא תעמוד בדרישת וושינגטון.