השרים אישרו את קידום הצעת החוק שנחשפה ב-ynet ועוררה סערה: ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה היום (ראשון) את הצעות החוק של ח"כ משה גפני לאיסור הכנסת חמץ לבתי החולים בפסח, ואת החוק שיגדיל את סמכויות בתי דין רבניים לדון בעניינים אזרחיים בהליך בוררות בהסכמת הצדדים.
יו"ר דגל התורה ח"כ גפני התייחס ל"חוק החמץ" באומרו: "למנהלי בתי החולים הייתה אפשרות לאסור הכנסת חמץ בחג הפסח שהוא חיוני לחולים ולחברה, ובג"ץ התערב בסמכות לא לו. גם בחוק בתי הדין, כאשר מדובר על דיון ששני הצדדים מסכימים בו לקיים בבית דין רבני, בג"ץ התערב וקבע שהסכמה של הצדדים לא מועילה ועצר את זה בסמכות לא לו".
4 צפייה בגלריה
איסור הכנסת חמץ בבתי חולים בירושלים הדסה הר הצופים
איסור הכנסת חמץ בבתי חולים בירושלים הדסה הר הצופים
איסור הכנסת חמץ לבית החולים הדסה הר הצופים, לפני 4 שנים
"זוהי הוכחה נוספת עד לאן מגיע בית המשפט העליון בהתערבות שלו בנושאים שלא בסמכותו", הוסיף גפני. "היום אנחנו מתקנים את זה בחקיקה שתובא בהמשך השבוע להצבעה במליאת הכנסת".
כבר עם פרסום הצעת חוק החמץ של גפני אמרו חברי הקואליציה שינסו לאשר את ההצעה בשלוש קריאות עוד לפני חג הפסח הקרוב. שר התרבות והספורט מיקי זוהר אמר אז בריאיון לאולפן ynet כי "אנחנו חיים במדינה יהודית וצריך להתחבר גם לסממנים היהודיים. אני מקווה מאוד שהצעת החוק תעבור עד פסח. אני חושב שלהכניס חמץ לבתי חולים זה מעשה מיותר ומתריס". אך מנגד, מדובר בהצעה שנויה במחלוקת שעוררה ביקורות קשות בקרב חברי האופוזיציה שהתנגדו ליוזמה לחפש חמץ בתיקים של מטופלים, מבקרים ואנשי צוות רפואי.
4 צפייה בגלריה
ועדת הכספים
ועדת הכספים
"בפועל אין פגיעה ממשית במי שאינו מעוניין לאכול מצות". גפני
(צילום: יואב דודקביץ')
בהצעת החוק של גפני נכתב כי "סקרים ומחקרים בישראל הראו שחג הפסח נחשב לחשוב ביותר בקרב כל סוגי האוכלוסייה. רובו הגדול של העם היהודי חוגג ומקפיד על שמירת איסור אכילת חמץ בפסח, דתיים, מסורתיים וחילוניים". עוד נכתב בהצעה: "בניגוד לדיני כשרות בכל השנה, איסור אכילת חמץ בחג הפסח הוא חמור ביותר, ואף דיני הכשרות בפסח מחמירים ביותר".
"חמץ בפסח אינו 'בטל בשישים', כך שחמץ שייאכל בכלי אפילו בכמות מועטה עלול לגרום לשלילת הכשרות מהכלים, באופן שימנע משומרי כשרות לאכול בכלים אלה", נכתב עוד בהצעת החוק. "בנוסף, ישנו איסור מיוחד בפסח של 'בל יראה ובל ימצא'".
4 צפייה בגלריה
מאבטח עוצר אישה בדואית ומחפש חמץ בכניסה לבית חולים
מאבטח עוצר אישה בדואית ומחפש חמץ בכניסה לבית חולים
מאבטח מונע כניסת חמץ לבית החולים סורוקה, 2018
(צילום: ליאור אל חי)
גפני ציין כי חולים לא חייבים לאכול מצות בפסח, ו"לאור טכנולוגיית המזון יוכלו לאכול תחליפים כשרים לפסח לכל סוגי המזון - לחמניות, עוגות, עוגיות וחטיפים, כך שבפועל אין גם כל פגיעה ממשית במי שאינו מעוניין לאכול מצות".
חבר הכנסת משה (קינלי) טור-פז (יש עתיד) הגיש בקה דחופה להעלות את הדיון על חוק החמץ לסדר יומה של הכנסת. לדבריו, "חקיקה זו פוגעת באיזון העדין שבין שני צדדי הזהות של מדינת ישראל, כיהודית ודמוקרטית". הוא הוסיף כי "חקיקת שמירת מצוות מהווה ניצול של הכוח השלטוני שסותר את ערכי התורה ותורם להגברת חילול שם שמיים, ואף עומדת בסתירה לערכיה הדמוקרטיים של המדינה. אוי לה למדינה, אם לא תדע להתייחס למורכבות מעין זו בכלים מתאימים ותשתמש בדורסנות כדי לכפות עמדה דתית על אזרחיה".
4 צפייה בגלריה
שלט האוסר על הכנסת חמץ בכניסה לבית החולים בילינסון, 2015
שלט האוסר על הכנסת חמץ בכניסה לבית החולים בילינסון, 2015
שלט האוסר על הכנסת חמץ בכניסה לבית החולים בילינסון, 2015
(צילום: ארז ארליכמן)
מהפורום החילוני נמסר: "הצעת החוק הזו היא פגיעה ישירה בכבודם ובזכויות האדם הבסיסיות של מאושפזים, מבקרים, ונשות ואנשי הצוותים הרפואיים בבתי החולים. זו יריית פתיחה של גל חקיקה דתי פונדמנטליסטי בדרך לשלטון טאליבן יהודי והכרזת מלחמה גם על בג"ץ וגם על הציבור החילוני. שלא יהיה לאף אחד ספק - הציבור החילוני ישיב מלחמה".
מפלגת נעם מסרה בתגובה לאישור החוק בוועדה: "התקדמנו עוד צעד משמעותי בדרך לתיקון. ממשלת ימין על מלא = שמירת הזהות היהודית".
ח"כ גלעד קריב מסר כי: "חוק החמץ וחוק הרחבת סמכויות בתי הדין הרבניים שאושרו בוועדת השרים לענייני חקיקה הם הסנונית לגל כפיה דתית חסר תקדים. ‏הגל הזה מתחיל עכשיו אבל יגיע לשיאו אחרי הרפורמה המשפטית, כאשר היועצים המשפטיים ובתי המשפט יוחלשו באופן דרמטי. נתניהו מוכר את הציבור החילוני והמסורתי למונופול הרבני".