המינוי של רב-ניצב דניאל לוי לתפקיד המפכ"ל מסמל עידן חדש במשטרה – עידן שבו הניסיון המבצעי והניהולי עומד בסימן שאלה. לוי, שנכנס לתפקידו ללא ניסיון רב, החל בתהליך מינויים שנוי במחלוקת של קצינים בכירים שעתיד לשנות את פניו של הארגון מקצה לקצה. חלק מהקצינים הללו, שרק לפני שנה הועלו לדרגת תת-ניצב, מוצאים עצמם כעת "במסלול בזק" לדרגת ניצב.
המהלך מעורר תהיות בנוגע למוכנות וליכולת האמיתית של המשטרה להתמודד עם האתגרים הרבים שלפניה, כאשר הקצונה הבכירה מגיעה עם ניסיון מוגבל. נוסף על כך, גם דובר הארגון, סגן-ניצב אריה דורון, מקורבו של המפכ"ל שנבחר להוביל את מערך התקשורת של המשטרה, מגיע לתפקידו ללא ניסיון ממשי בתחום. גל המינויים הזה צפוי ליצור חלל משמעותי בדרגות תת-הניצבים, שכן התקדמות מהירה שכזו משאירה את הדרגים האמצעיים ריקים מניסיון ומידע. כדי למלא את הפער, יהיה צורך לקדם קצינים שלא הספיקו לצבור ניסיון רב.
בשיחה עם ynet ו"ידיעות אחרונות" אמר גורם בארגון: "כל סגל הפיקוד הכללי החדש עבדים נרצעים של בן גביר. צריך להצעיר את המשטרה, אבל בטח לא בצורה הזו ולא באופן הזה, ולא עם האנשים הללו".
קצין בכיר שפרש לאחרונה מהארגון ציין: "מדובר בניצבים שידעו למלא משימות שיקבלו, אבל בתחומים אסטרטגיים, מקצועיים והשמעת דעה או התעקשות על ממלכתיות ושמירה על שלטון החוק זה יהיה בצורת 'אני מבצע את המשימה ומה שאומרים לי – לא מעבר'".
"טעות של קצין ללא ניסיון יכולה לעלות בהשלכות בין-לאומיות"
ניצב פרץ עמר (63) משמש כיום בתפקיד מפקד מחוז תל אביב. הוא מונה לתפקיד ראש מנהלת הגנה אזרחית, ובעוד כשנה ימונה לתפקיד סגן המפקח הכללי. עמר הוא בוגר תואר ראשון בלימודי חברה ותרבות ותואר שני במנהל חינוך. בעבר כיהן בין היתר כמפקד מחוז דרום, כמפקד מחוז חוף וכסגן-מפקד מחוז דרום.
עמר נשא עיניו למפכ"לות, אך בתקופתו כמפקד מחוז תל אביב התנהלותו הייתה פחות מזהירה, ומספר הנרצחים במחוז הכפיל את עצמו מתקופתו של ניצב בדימוס עמי אשד. גם בטיפול ביוצאי אריתריאה לא נרשמה פריצת דרך. מדי כמה שבועות פרצו עימותים אלימים בין מתנגדי המשטר לתומכיו – עימותים שהובילו לפציעות משמעותיות ואף למקרה רצח.
תת-ניצב חיים סרגרוף (52) משמש כיום כמפקד מרחב אשר. הוא יקודם לדרגת ניצב וימונה למפקד מחוז תל אביב. סרגרוף הוא בוגר תואר ראשון במדעי הרוח והחברה ותואר שני בחינוך, מנהל ציבורי וביטחון לאומי. בתפקידיו הקודמים שירת כמפקד מרחב שומרון וכמפקד תחנת קדמה.
מחוז תל אביב נחשב לבין המחוזות החשובים והבולטים בארגון. בעבר, מפקדי המחוזות היו בדרגת ניצב וביצעו את התפקיד בסבב השני של דרגה זו. לפני כעשרה חודשים בלבד ענד סרגרוף את דרגת ניצב המשנה, ותוך פרק זמן קצר עלה בשתי דרגות, מה שעשוי להביאו לתפקיד ללא ניסיון משמעותי.
תת-ניצב אמיר ארזני (58) משמש כיום כממלא מקום מפקד מחוז ירושלים וסגן ממפקד מחוז ירושלים. הוא יקודם לדרגת ניצב וימונה למפקד מחוז ירושלים. ארזני בוגר תואר ראשון במנהל עסקים ותואר שני בחינוך. הוא היה בעברו רח"ט מבצעים וקצין אג"ם מחוז ירושלים. ארנזי ממשיך את המסורת שהחלה עם מינויו של מפקד המחוז הקודם, ניצב (בדימוס) דורון תורג'מן, של מינוי מפקד המחוז מתוך שורת הפיקוד המחוזית.
בעבר, לתפקיד המחוז, הנחשב לרגיש ביותר במשטרה, מונה קצין בדרגת ניצב בסבב שני של תפקידו. בתקופתו של השר לשעבר עמר בר-לב זה קבע כי אין לקדם את ארזני בשל "כשלים ערכיים" שנפלו בהתנהלותו בעניין הדחתם של שני פרשים מחידת הסיור המיוחדת של המשטרה בירושלים. בתקופה הקצרה שבה שימש כממלא מקום מפקד המחוז, נרשמו הפרות בוטות של כללי התפילה בהר הבית מצד יהודים שלא זכו למענה משמעותי מצד המשטרה.
"טעות בשיקול הדעת של קצין ללא ניסיון – בפרט בירושלים – יכולה לעלות בהשלכות בין-לאומיות", אמר קצין בכיר בארגון. רק לפני כשבועיים זומן ארזני לשיחת "בירור" אצל השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר לאחר שהועלו טענות קשות לגבי התנהלות המשטרה במהלך הפגנת חרדים מהפלג הירושלמי, שבמהלכה נפצעו עשרות מפגינים משימוש השוטרים באלות.
תת-ניצב משה פינצ'י (53) משמש כיום כמזכיר ביטחוני במשרד לביטחון לאומי. הוא יקודם לדרגת ניצב וימונה למפקד מחוז יהודה ושומרון (ש"י). פינצ'י בוגר תואר ראשון במנהל עסקים ותואר שני בהיסטוריה של המזרח התיכון. בתפקידיו הקודמים היה ראש חטיבת תכנון דוברות המשטרה ועוזר למפכ"ל. בנוסף פיקד על תחנת שדות בשרון, היה סגן מפקד מרחב קדם, סגן מפקד בה"ד מג"ב ומפקד מרחב אילת.
מחוז ש"י נחשב לאחד המחוזות המאתגרים בארגון מאחר שהוא חולש על שטחים נרחבים במדינה: מאזור הר חברון בדרום ועד לצומת מגידו בצפון, עם מספר מועט של שוטרים האמורים לתת מענה לאירועי פשיעה לאומנית מצד יהודים ולאירועי טרור רבים היוצאים ממרחב זה. פינצ'י קיבל את דרגת התנ"צ רק לפני כשנה.
תת-ניצב יואב תלם (51) משמש כיום כסגן ראש אגף חקירות ומודיעין (אח"מ). הוא ימונה לתפקיד הממונה למאבק בפשיעה בחברה הערבית, אך יישאר בדרגת תת-ניצב, למרות שמדובר בתפקיד שאויש עד כה על ידי קצין בדרגת ניצב (יורם סופר). תלם הוא עורך דין ובעל תואר שני במשפטים. הוא היה בעבר מפקד יאח"ה ומפקד זרוע חקירות ביאל"כ בלהב 433.
תלם קצין מוערך, ובעל ניסיון רב לאחר שנים שבהן שירת בלהב 433 ואף היה ראש היחידה שחקרה את תיקי 4,000. תלם מזוהה עם פרשת "פגסוס", ואמר עם פרסומה: "אני מאוד סקרן לדעת מי עומד מאחורי הדבר הזה ועל מה הוא מבוסס. משטרת ישראל לא מרגלת אחר אזרחים, היא אוכפת את החוק ונלחמת בפשעים ועבריינים". בדיוק כשנה לאחר שאמר דברים אלו, העיד תלם במסגרת תיקי נתניהו והודה כי חלק מהפעלת האמצעי הייתה בניגוד לכללים ולחוק.
תת-ניצב בועז בלט (53) משמש כיום כממלא מקום ראש להב 433, ויקודם לדרגת ניצב וימונה לתפקיד ראש אגף חקירות ומודיעין (אח"מ). הוא בוגר תואר ראשון במדעי החברה ומשפטים ותואר שני במנהל חינוך ומדעי החברה. תנ"צ בלט היה מפקד היחידה הארצית לאכיפה כלכלית (יאל"כ) בלהב 433, מפקד ימ"ר מרכז וראש זרוע חקירות ביחידה הארצית לחקירת פשיעה חמורה ובינלאומית (יאחב"ל) בלהב 433. במסגרת תפקידיו הוא הוביל קו ניצי נגד ארגוני הפשיעה.
תת-ניצב נחשון נגלר (50) משמש כיום כסגן מפקד מג"ב. הוא יקודם לדרגת ניצב וימונה לתפקיד מפקד המשמר הלאומי במג"ב. נגלר בוגר תואר ראשון במזרחנות ותואר שני במדעי המדינה. הוא שירת כמפקד היחידה הלאומית המיוחדת ללוחמה בטרור (ימ"מ) וכמפקד מרחב נגב.
תת-ניצב חיים שמואלי (58) משמש כיום כסגן מפקד מחוז דרום. הוא יקודם לדרגת ניצב וימונה לתפקיד ראש אגף התנועה. שמואלי הוא בוגר תואר ראשון בהיסטוריה של המזרח התיכון ותואר שני במזרחנות. בעברו היה מפקד מרחב שרון, מפקד מרחב דוד ומפקד מרחב קדם. בשנת 2022 ביקש מחוז דרום למנוע את קיומו של מצעד הגאווה במצפה רמון במתווה של מעבר סמוך לישיבת הסדר.
אל הדיון בבג"ץ הגיע שמואלי עם צמרת המשטרה, ואלו עמדו על עמדתם למנוע את המעבר. הרכב העליון הביע תמיהה מטענת המשטרה כי "ישנם טוקבקים נגד המצעד וקיים חשש למשתתפי המצעד", והקצינים ציינו כי תפקידה של המשטרה לדאוג לשלומם של המשתתפים. לאחר דיון בעתירה, חזרה בה המשטרה מהחלטתה.
תת-ניצב רן לוי (57) משמש כיום כמפקד מרחב כנרת. הוא יקודם לדרגת ניצב וימונה לתפקיד ראש אגף קהילה משטרתית (אק"ם) והאגף לסיכול פשיעה בחברה הערבית (סי"ף). לוי בוגר תואר ראשון במנהל עסקים ותואר שני במדעי החברה. בעברו היה קצין אגף מטה מחוז צפון, מפקד זרוע מבצעית תנועה באגף התנועה ומפקד תחנת טבריה. רק לפני כשנה קיבל את דרגת התת-ניצב.
תת-ניצב אשר אילוז (54) משמש כיום כסגן ראש אגף תמיכה ואמצעים טכנולוגיים (אטו"ב). הוא יקודם לדרגת ניצב וימונה לראש אגף תמיכה לוגיסטית. אילוז הוא בוגר תואר ראשון בהנדסת תעשייה וניהול ותואר שני בקרימינולוגיה. בעברו היה ראש מחלקת קשר ואלקטרוניקה במנהל הטכנולוגיות וראש מחלקת יחידות תפעול באגף התנועה. גם הוא קיבל דרגת תת-ניצב רק לפני כשנה.
תת-ניצב אלונה שושן (54) משמשת כיום כסגנית ראש אגף התכנון (אג"ת). היא תקודם לדרגת ניצב ותמונה לראש אגף משאבי אנוש (אמ"ש). שושן בוגרת תואר ראשון במדעי הרוח ותואר שני בלימודי יהדות. היא כיהנה בעבר כראש מחלקת תכנון ומטה באגף תמיכה לוגיסטית (את"ל) וכראש מדור תכנון באגף התכנון ובניין הכוח הרב-זרועי (אג"ת). רק לפני כשנה קיבלה את דרגת תת-ניצב.
תת-ניצב מאיר אליהו (48) משמש כיום כסגן מפקד מחוז תל אביב. הוא יקודם לדרגת ניצב וימונה למפקד מחוז צפון. אליהו הוא בוגר תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בהיסטוריה של המזרח התיכון ומדעי המדינה. בעברו היה מפקד מטה מילואים ומתנדבים מג"ב ומפקד מג"ב ירושלים. בשנת 2004 קיבל את עיטור האומץ של המשטרה עם המפכ"ל לשעבר יעקב שבתאי, לאחר שניהלו קרב יוצא דופן עם מחבלים שחדרו ליישוב גדיש ובכך הצילו חיים של רבים.
תת-ניצב יחיאל בהודנה (53) משמש כיום כמפקד מרחב ירקון. הוא יקודם לדרגת ניצב וימונה לתפקיד מפקד מחוז חוף. בוהדנה בעל תואר ראשון במזרחנות ותואר שני במדעי החברה. בעברו היה קצין אג"ם מחוז תל אביב, סגן מפקד מרחב ירקון ומפקד הכשרות קצונה במכללה הלאומית לשוטרים. את דרגת התנ"צ קיבל רק לפני ארבעה חודשים, וכבר מונה לאחד התפקידים המאתגרים במחוז חוף שבגזרתו הפשיעה משתוללת, נוסף על האתגרים מהמחאות הציבוריות המתרחשות בו.
"מנגנון חבר מביא חבר"
יוסי פיטוסי, סגן ניצב בדימוס ולוחם ימ"מ, מתח ביקורת חריפה על תהליך המינויים. לדבריו, המערכת הפכה בשנים האחרונות למנגנון של "חבר מביא חבר" שכן שיקולים אישיים ואינטרסים מקבלים עדיפות על פני מקצועיות ויכולת פיקודית.
"המציאות הנוכחית מבטלת את חשיבות הנהלים, את פרק הזמן ואת המקצועיות", אמר פיטוסי. "דורכים על הנהלים הפנים-ארגוניים וממנים אנשים לא לפי היכולת הפיקודית, אלא לפי מוטיבציה וקשרים. דרסו את הנהלים שהם עצמם כתבו ומתנהלים כארגון מפיוזי. הקצינים במשטרה מנועים מלהתבטא – הם בני ערובה".
פיטוסי התייחס גם למינויו של תנ"צ תלם לתפקיד הממונה על הפשיעה הערבית. "תלם קיבל את מה שהוא היה צריך לקבל. הוא לא ראוי. המציאו תפקידים למי שרוצים להעניש – אי אפשר לפטר קצין משטרה, אז ממציאים תפקידים שוליים למי שנמצא בחוסר חן בעיני המערכת", תקף.
על מינוי דובר המשטרה החדש סנ"צ דורון אמר: "המשטרה לא משנה כיוון. יש קצינים בתוך המערכת עם ניסיון מבצעי הרבה יותר טוב שיודעים את השפה המשטרתית, אבל מעדיפים להביא פרזנטור".
הוא סיכם: "משטרת ישראל מתמודדת עם בעיה קשה במיוחד בתחום המינויים, ולכן לא נראה בעתיד הקרוב והרחוק מפכ"ל ראוי מתוך שורת הניצבים".
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה כי "בתום סבב ראיונות ובחינה אמ"שית מעמיקה שקיים מפכ"ל המשטרה, רב ניצב דני לוי, הוא בחר את שדרת הפיקוד המקצועית והטובה ביותר להוביל בעת המורכבת הזו את משטרת ישראל. מאז ומתמיד הליך המינויים במדרגים השונים לווה ברעשי רקע מצד מאוכזבים ומצד בעלי אינטרסים".
"למפכ"ל הנכנס אין מאה ימי חסד והוא נדרש לאייש במיידי את שדרת הפיקוד ואת תפקידי המפתח בקצינים בעלי יכולות וכישורים פיקודיים, אסטרטגיים וטקטיים מוכחים שישתלבו במדיניות התקפית, יוזמת, שירותית, שוויונית והוגנת לטובת הובלת הארגון לתוצאות ולהישגים בכלל תחומי סמכות ואחריות המשטרה. המפכ"ל גאה בקצינים, בשוטרים, במתנדבים ובארגון כולו והוא סמוך ובטוח שלציבור יש על מי להישען ועל מי לסמוך".