הרשויות בברזיל ממשיכות גם הערב (יום ב') במאמצים הקדחתניים למצות את הדין עם תומכיו של הנשיא לשעבר ז'איר בולסונרו, אחרי ההסתערות שלהם אמש על שלושת מוסדות השלטון בבירה ברזיליה – הקונגרס, ארמון הנשיאות ובית המשפט העליון – במחאה על תוצאות הבחירות שבהן ניצח יריבו איש השמאל לולה דה סילבה. הערב הודיעו הרשויות כי עד כה נעצרו כ-1,500 מאותם תומכים של הנשיא לשעבר, אם כי לפי הדיווחים רובם לא נעצרו בגלל ההסתערות עצמה אלא כחלק מפירוק מחנה שהקימו כבר לפני כמה שבועות מול מטה הצבא בברזיליה, שם קראו להפיכה צבאית נגד לולה.
בתזמון שנראה מעט חריג, הערב דווח כי בולסונרו – שרגע לפני תום כהונתו והשבעת לולה לנשיא לפני כשבוע עזב את ארצו וטס לארה"ב – אושפז בבית חולים בעיר אורלנדו, פלורידה, בעקבות כאבים עזים בבטנו. בולסונרו, נזכיר, אושפז בשנים האחרונות כמה וכמה פעמים בעקבות בעיות במעיים, אחרי שנדקר במהלך הקמפיין לנשיאות ב-2018. גורם המקורב למשפחתו של בולסונרו הדגיש הערב בשיחה עם סוכנות הידיעות רויטרס כי מצבו "אינו מדאיג". אחד מרופאיו של בולסונרו ציין כי הנשיא לשעבר סובל מחסימת מעיים, וכי ככל הנראה לא יהיה צורך בניתוח. "זה לא מקרה רציני", אמר הרופא, שדיבר מברזיל ולא נמצא כעת לצד בולסונרו.
אף שכלל לא ברור אם יש לכך קשר, האשפוז מגיע כשברקע גם הולכות וגוברות הקריאות בארה"ב לסילוקו של בולסונרו והחזרתו לברזיל, בעקבות האשמות שהוא האחראי להסתערות האלימה אמש וכי עודד את תומכיו לאלימות בכך שסירב להכיר בהפסדו בבחירות ופיזר טענות חסרות בסיס לזיוף התוצאות. יצוין כי רבים בברזיל מאמינים כי הנשיא לשעבר עזב לפלורידה ערב סיום תפקידו משום שחשש שעם פינוי הכיסא, כשיאבד אוטומטית את חסינותו, הוא ייעצר בגין שלל החקירות שמתנהלות נגדו. האלימות אמש בברזיליה עשויה להגביר את התסבוכת המשפטית של בולסונרו, שעם הגיעו לפלורידה בסוף דצמבר טען כי בא לארה"ב לחודש בלבד, וכי לאחר מכן ישוב לארצו.
על רקע קריאות של כמה חברי קונגרס דמוקרטים להסגרתו של בולסונרו לברזיל, הערב אמר היועץ לביטחון לאומי של הנשיא ג'ו ביידן, ג'ייק סאליבן, כי וושינגטון לא קיבלה כל פנייה רשמית מצד ברזיל בכל הנוגע לוויזה שבאמצעותה נכנס בולסונרו לארה"ב. ברויטרס דווח מפי גורמים אמריקניים כי בולסונרו נכנס למדינה באמצעות ויזה מיוחדת השמורה לראשי ממשלות, ולמרות שתוקפה אמור היה לפוג כשסיים את תפקידו, היא ככל הנראה עדיין משמשת אותו כיוון שנכנס לארה"ב כשעדיין כיהן כנשיא. אחד הגורמים אמר כי ויזה מהסוג הזה מאפשרת באופן עקרוני לשהות בארה"ב ללא הגבלת זמן, אבל בכיר דיפלומטי לשעבר הדגיש כי לממשל ביידן שמורה הזכות לבטל את הוויזה הזו בכל עת. דובר מחלקת המדינה בוושינגטון, נד פרייס, סירב הערב במסיבת העיתונאים היומית שלו להתייחס למקרה הספציפי של בולסונרו, אבל ציין כי כעקרון, מי שמחזיק בוויזה המדוברת וחדל מלכהן בתפקיד רשמי נדרש להחליפה בוויזה מסוג אחר, וכי אם אין לו אישור לשהות בארה"ב – יש מקום לסלקו.
ההסתערות הדרמטית אמש זכתה לכינוי "מהומות הקפיטול של ברזיל", על שם המהומות שחוללו לפני שנתיים תומכיו של דונלד טראמפ בארה"ב, גם אז במחאה על תוצאות הבחירות לנשיאות שבהן הפסיד לג'ו ביידן והטענות חסרות הבסיס של טראמפ לזיופים. במהלך ההתפרעות בברזיליה זרעו תומכי בולסונרו הרס במוסדות השלטון: הם טיפסו על הגגות, שברו חלונות, הפכו רהיטים, גנבו כלי נשק ממשרד של המשמר הנשיאותי – וגנבו גם את העותק המקורי של חוקת ברזיל, מ-1988. נוסף על כך הפעילו מערכת כיבוי והציפו את אחד מאולמות הקונגרס בעזרת זרנוקי מים.
ציורים נקרעו, פסלים נותצו: "אי-אפשר לאמוד את הנזק"
העובדה שמבני הממשל היו ריקים ברובם ביום ראשון, שהינו יום חופש במדינה, חסכה אולי נפגעים בנפש. משרד הבריאות בברזיל מסר הערב כי במהומות נפצעו 70 איש, אבל רובם במצב קל. מצבם של שישה מוגדר קשה, ואיש לא נהרג. בין הפצועים גם כמה עיתונאים ושוטרים. איגוד העיתונאים בברזיל דיווח שלפחות 12 עיתונאים הותקפו או נשדדו במהלך סיקור המהומות.
הערב הלך והתברר גם ההיקף הנרחב של הנזק שחוללו המתפרעים לשלל יצירות אומנות שהוצבו במוסדות השלטון השונים. בהודעה מלשכתו של הנשיא לולה נמסר כי כמה יצירות אומנות יקרות ערך הושחתו, בהן ציור של האמן הברזילאי הנודע אמיליאנו די קבלקנטי, ששוויו נאמד בכ-1.5 מיליון דולר אמריקני ושנקרע או נוקב בשבעה מקומות שונים. ציור אחר נמצא כשהוא צף במים, פסל ברונזה בשווי של כ-50 אלף דולר "נהרס לחלוטין" ופסל קיר של פרנס קרסברג בשווי 56 אלף דולר נופץ אף הוא. גם שעון מטולטלת "יוצא דופן" מהמאה ה-17 שניתן במתנה מבית המלוכה הצרפתי למלך פורטוגל ז'ואאו השישי ספג נזק חמור. מי שיצר אותו, בלתזאר מרטינו שהיה השען של המלך לואי ה-14, ייצר רק שעון נוסף כמוהו שמוצג כיום בארמון ורסאי. אוצר הארמון הנשיאותי בברזיליה, רוז'ריו קרביו, אמר כי הנזק לחלק מהיצירות בלתי הפיך. "אי-אפשר לאמוד את המחיר של הדברים שנהרסו, בגלל ההיסטוריה שהם מייצגים", אמר.
הערב עדכן אחד משרי ממשלתו של הנשיא לולה כי נזק רב נגרם גם לארמון הנשיאות, אבל לדבריו אחד המקומות הבודדים שאליהם תומכי בולסונרו לא הצליחו לפרוץ הייתה לשכתו של הנשיא עצמו (שהיה בסאו פאולו באותן שעות וממילא לא נשקפה לו סכנה). "לחדר של הנשיא לולה יש הגנות נוספות, והם לא יכלו להיכנס פנימה", אמר לעיתונאים שר התקשורת פאולו פימנטה. רשת BBC דיווחה כי המתפרעים הצליחו לפרוץ למתחם בארמון שמשמש את רעייתו של לולה, הגברת הראשונה רוסנג'לה דה סילבה (הידועה בכינוי ג'נג'ה), וזרעו גם שם הרס. פימנטה הוסיף כי במסגרת הניסיון לאתר את המתפרעים, נערכות סריקות אחרי דגימות DNA וטביעות אצבע שלהם. הרשויות סורקות את מבני השלטון גם בצל חשש שהמתפרעים הטמינו אולי מטעני נפץ כלשהם.
ראשי זרועות השלטון: "מאוחדים מול הטרור"
נשיא ברזיל לולה ובכירי שלטונו מבטיחים כעת לנקוט יד קשה נגד המתפרעים, ובהודעה מיוחדת שפרסם הערב הנשיא, שלה היו שותפים גם ראשי בית המשפט העליון ושני בתי הקונגרס, הם הכריזו כי ההסתערות אמש לא הייתה רק פעולה של ונדליזם, אלא גם מעשה טרור. "אנחנו מאוחדים באופן שבו יינקטו צעדים שלטוניים, על בסיס חוקיה של ברזיל", נמסר בהודעה שפרסמו מנהיגי שלוש זרועות השלטון. הם קראו לתושבי ברזיל להימנע מאלימות ולשמור על קור רוח: "המדינה זקוקה לנורמליות, לכבוד ולעבודה למען התפתחות האומה והצדק החברתי".
ההודעה פורסמה שעות אחרי שבלילה הבטיח לולה כי המתפרעים ייענשו, וכינה אותם בין היתר "פשיסטים". שר המשפטים של לולה, פלביו דינו, הוסיף כי במסגרת החקירה השלטונות פועלים לאתר את אלו שמימנו את עשרות האוטובוסים שהסיעו את תומכיו של בולסונרו לבירה מרחבי המדינה. "הם לא יצליחו להרוס את הדמוקרטיה של ברזיל. אנחנו צריכים לומר זאת בצורה הנחושה והברורה ביותר. לא נקבל ניהול מאבקים פוליטיים בדרכים פליליות. מי שהוא פושע – יטופל כפושע".
גם בולסנרו עצמו התנער מההתפרעויות של תומכיו, אבל פרסם הודעת גינוי בלשון מדודה למדי ורק שעות לאחר תחילת ההסתערות. "הפגנות לא-אלימות הן חלק מהדמוקרטיה, אבל מעשי ביזה ופלישה לבנייני ציבור כמו אלה שקרו היום, וכמו אלה שביצעו אנשי השמאל ב-2013 ו-2017, הם עבירה על החוק", כתב בולסונרו בטוויטר ממקום מושבו בפלורידה, תוך שהוא משווה בין אירועי אמש למחאות של תומכי לולה בעשור שעבר. בציוץ שלו הדף בולסונרו את ההאשמות של לולה שיש לו אחריות להתפרעות, ואמר כי הן הושמעו "ללא שום ראיה". לולה אמר על בולסונרו במהלך הלילה: "תומך הג'נוסייד מעודד את זה (את המרד של תומכיו – ynet) דרך הרשתות החברתיות ממיאמי. כולם יודעים שהנשיא לשעבר נשא נאומים שעודדו את זה".
שר המשפטים דינו עדכן הערב כי מאז אתמול נעצרו בסביבות 1,500 מתומכי בולסונרו. לדבריו לפחות 200 נעצרו במהלך פינוי המתפרעים ממוסדות השלטון, והיום נעצרו עוד 1,200 תומכים במסגרת פירוק אחד המחנות שהקימו מול בסיסי הצבא בשבועות האחרונים – בקריאה לצבא לבצע הפיכה ולהחזיר את בולסונרו לשלטון. פינוי המחנה שהוקם מול מטה הצבא בברזיליה נערך בסיועם של מאות שוטרים שהשתמשו בציוד לפיזור הפגנות, מלווים בפרשים, ובשעות אחר הצהריים דווח שהחל פירוק האוהלים שהוקמו שם. לפי רשת CNN הברזילאית, 1,200 העצורים נלקחו בעשרות אוטובוסים מהמחנה המאולתר והועברו למטה המשטרה הפדרלית בבירה. מטרת מעצרם, כך דווח, הינה לבדוק מי מהם השתתף בהתפרעויות. במהלך פינוי העצורים באוטובוסים נראה אחד מהם שולף פתק שעליו נכתב: "S.O.S, הצבא".
ההבטחה של השלטון הפדרלי לנקוט יד קשה במפגינים עומדת בניגוד למה שנראה כהתנהלות רשלנית של השלטון המקומי בברזיליה בשעות ובימים שקדמו להסתערות. לפנות בוקר השעה בית המשפט העליון של ברזיל את מושל ברזיליה מתפקידו ל-90 יום בשל מה שאפשר לתאר לכל הפחות כ"תפקוד לקוי" של כוחות הביטחון בבירה. הנשיא לולה האשים הלילה כי כוח המשטרה הצבאית שעליו אחראי המושל המושעה, אבאנייס רוצ'ה, שנודע כבעל ברית של בולסונרו, לא עשה דבר כדי לעצור את התקדמות המתפרעים. אמש הורה לולה לכוחות הביטחון הפדרליים לקחת לידיהם את השליטה על אבטחת הבירה עד ל-31 בינואר.
למשטרה נדרשו שלוש שעות כדי להשתלט מחדש על הבניינים ולפזר את הפורעים בגז מדמיע, ולפי דיווחים כוחות לפיזור הפגנות הוזעקו למוסדות השלטון רק כשעתיים אחרי שההסתערות החלה. שר המשפטים דינו אמר הלילה כי כוחות הביטחון יחקרו גם את המושל המושעה רוצ'ה בגין היעדר האבטחה. ההשתלטות על הבניינים תוכננה על-ידי תומכי בולסונרו במשך שבועיים לפחות בקבוצות ייעודיות ברשתות חברתיות כמו טוויטר ובאפליקציות מסרים מיידיים כמו טלגרם, ובכל זאת כוחות הביטחון לא עשו דבר כדי למנוע אותה. כשהפורעים הגיעו אתמול אחר הצהריים לטיילת של ברזיליה, במקום לחסום את דרכם – ניידות של המשטרה הצבאית ליוו אותם באורות מהבהבים.