חברי פרלמנט רוסים הזהירו הבוקר (יום ב') כי אם יש ממש בדיווחים שלפיהם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן אישר לאוקראינה לשגר טילים אמריקניים לעומק רוסיה, הרי שהוא מסתכן בפתיחתה של מלחמת עולם שלישית. בצל הדיווחים על שינוי המדיניות הדרמטי של ממשל ביידן אמרה המחוקקת הרוסייה והמרגלת לשעבר מריה בוטינה: "החבר'ה האלה, ממשל ביידן, מנסים להביא את המצב להסלמה מרבית כל עוד הם עדיין בשלטון. אני מקווה מאוד שדונלד טראמפ יהפוך את ההחלטה הזו, כי הם מסתכנים ברצינות בפתיחתה של מלחמת עולם שלישית, שאיננה האינטרס של איש".
דבריה של בוטינה באים אחרי שאמש השמיע הצהרה דומה חבר הפרלמנט ולדימיר דז'ברוב, שאמר: "ההחלטה הזו היא צעד גדול מאוד לעבר מלחמת עולם שלישית". אנדריי קלישס, חבר בכיר בבית העליון של הפרלמנט הרוסי, אף איים כי האישור עלול להביא לחיסולה של אוקראינה כמדינה עצמאית: "המערב החליט על הסלמה ברמה שיכולה להיגמר בהרס מוחלט של המדינה האוקראינית".
היום בצהריים צירף דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב את תגובתו ומסר כי אם ארה"ב אכן אישרה לאוקראינה להשתמש בטילים ארוכי הטווח הדבר יוביל להתגברות המתיחות ויעמיק את המעורבות של וושינגטון במלחמה. פסקוב האשים שהממשל היוצא של ביידן מוסיף שמן למדורה וחותר להסלים את העימות באוקראינה. הוא טען כי אם נשק מערבי ישמש לפגיעה עמוקה יותר בעורף הרוסי, לא אוקראינה תהיה זו המבצעת את התקיפות הללו, אלא המדינות שנתנו אישור לכך.
האזהרות הרוסיות הושמעו לאחר שגורמים רשמיים בממשל האמריקני חשפו אתמול בערב כי בתום חודשים של תחינות מצד קייב, וחודשיים לפני שהוא עצמו מפנה את כיסא הנשיא בחדר הסגלגל, החליט ביידן להתיר לאוקראינה להשתמש בטילי ה-ATACMS שארה"ב מספקת לה כדי לתקוף מטרות באזורים עמוקים יותר בעורף הרוסי. עד כה נמנע ביידן ממתן אישור כזה כדי לא להסלים את המלחמה.
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין איים בחודשים האחרונים שוב ושוב בתגובה חריפה אם ביידן ייתן לאוקראינה אישור שכזה. בספטמבר הזהיר פוטין שהדבר ישנה את אופי המלחמה באוקראינה והיקפה ופירושו יהיה מעורבות ישירה של מדינות נאט"ו, ארה"ב ואירופה במלחמה, משום שבמקרה זה אנשי נאט"ו ותשתיות שלה יהיו חייבים להיות מעורבים בהכוונת הטילים ובשיגורם. הוא איים כי אם יינתן האישור תיאלץ רוסיה לקבל "החלטות הולמות" בהתחשב באיום החדש, וכי מוסקבה תגיב בהעברת טילים ארוכי טווח משלה למדינות אחרות כדי שיוכלו לתקוף מטרות מערביות.
ככלל, אספקת טילי ה-ATACMS האמריקניים שבידי אוקראינה מצומצמת, ובכירים אמריקנים הטילו בעבר ספק ביכולתה של וושינגטון לספק לקייב די טילים כדי לחולל שינוי ממשי בשדה הקרב. בקרב תומכי אוקראינה יש עם זאת מי שטוענים כי גם כמה תקיפות בלבד בעומק רוסיה יאלצו את הצבא הרוסי לשנות את פריסתו ולכלות משאבים רבים יותר שיש ברשותו, ועל כן המהלך יהיה יעיל.
זלנסקי: "בלי הכרזות. טילים מדברים בעד עצמם"
לאוניד סלוצקי, יו"ר ועדת החוץ של הדומא, הבית התחתון בפרלמנט הרוסי, הזהיר אמש כי אישור אמריקני לאוקראינה לתקוף בטילי ATACMS בעומק רוסיה יוביל לתגובה הקשה ביותר: "תקיפה באמצעות טילים בעומק שטח רוסיה תוביל באופן בלתי נמנע להסלמה חמורה, שתאיים להוביל להשלכות חמורות בהרבה". חברת הפרלמנט בוטינה, שבעבר הוחזקה 15 חודשים בכלא האמריקני אחרי שנחשף כי פעלה כסוכנת רוסייה, וכיום מכהנת כחברת פרלמנט מטעם מפלגת "רוסיה מאוחדת", הגב הפוליטי הראשי של פוטין, אמרה: "אני משערת שיש בארה"ב אנשים שאין להם מה להפסיד מסיבה כלשהי או שלחלוטין לא מחוברים שפשוט לא אכפת להם".
ההחלטה של ביידן לאשר לאוקראינה לירות טילים ארוכי טווח על עומק העורף הרוסי באה אחרי חודשים שבהם גבר הלחץ על ארה"ב מצד בעלות בריתה לאפשר לקייב להשתמש כך בטילים הללו, בטענה שהאיסור עליה לעשות זאת אינו מאפשר לה לעצור את המתקפות הרוסיות על ערי אוקראינה ועל מערכות האנרגיה שלה. ביידן קיבל את ההחלטה גם כשברקע הידיעה שרוסיה שולחת לשדה הקרב כ-12 אלף חיילים צפון קוריאנים שהעביר לידיה קים ג'ונג און, וההיערכות לחזרתו לבית הלבן של דונלד טראמפ, שהבטיח לשים סוף למלחמה באוקראינה "בתוך יום". במערב חוששים כי טראמפ יעצור לגמרי או כמעט לגמרי את הסיוע הצבאי לקייב, וכך יאלץ את צבאו של וולודימיר זלנסקי להניח את נשקו גם מבלי לקבל בחזרה את רוב השטחים שרוסיה כבשה ממנו מאז פלישתה בפברואר 2022.
זלנסקי עצמו הגיב אמש באיפוק לדיווח על האישור שקיבלה ממשלתו מביידן להשתמש ב-ATACMS: "הפצצות לא נעשות במילים", אמר בסרטון שפרסם בלילה. "על דברים כאלה לא מכריזים. טילים מדברים בעד עצמם". זלנסקי מסר את הצהרתו זמן קצר אחרי שפרסם בטלגרם הודעת תנחומים על הרג שמונה בני אדם בתקיפה רוסית נגד בניין בן תשע קומות בעיר סומי שבצפון אוקראינה, כ-40 קילומטרים מהגבול עם רוסיה.
אתמול שיגרה רוסיה לעבר אוקראינה את אחת ממתקפות הכטב"מים והטילים הגדולות ביותר שלה מתחילת המלחמה, שכללה שיגור של יותר מ-200 פריטים. זלנסקי אמר שהמתקפות הללו הן "התשובה לכל מי שניסה להשיג משהו עם פוטין באמצעות דיונים, שיחות טלפון, חיבוקים וריצוי". הדברים מתפרשים כעקיצה לקנצלר גרמניה אולף שולץ, שביום שישי קיים עם פוטין שיחת טלפון – הראשונה של מנהיג מדינה מערבית גדולה עם הנשיא הרוסי זה קרוב לשנתיים.