בג"ץ דן הבוקר (יום א') בהרכב של שלושה שופטים בעתירת הרשות הפלסטינית נגד "החוק לפיצוי קורבנות הטרור" שנחקק במרץ האחרון, ומהומה התפתחה בבית המשפט בסוף הדיון. בדיון הקצר, השופטים אמרו שאין צורך לשמוע את עמדת המדינה והכנסת, כך שסביר שהעתירה תידחה. קרובי נרצחים זעמו על עצם קיום הדיון וקראו קריאות לעבר עורכת הדין של הרשות הפלסטינית, שיצאה בליווי מאבטחים.
בתום הדיון, כאמור, החלה מהומה מהקהל, שנמשכה גם מחוץ לאולם. עורכת הדין של הרשות הפלסטינית יצאה בליווי מאבטחים שגוננו עליה, בזמן שאנשים שרדפו אחריה צעקו לעברה קריאות "בושה". הקהל זעק גם מחוץ לאולם, וקרא: "פחדנים". השופטים, כאמור, קיימו דיון קצר, ויותר מרמזו שבכוונתם לדחות את העתירה של הרשות.
נזכיר כי במסגרת החוק נקבע כי קורבנות הטרור או בני משפחותיהם יוכלו לתבוע את "מתגמל הטרור" בגין תמיכתו בטרור. בהגדרה זו נכללת גם הרשות הפלסטינית. עוד קובע החוק כי הפיצוי יעמוד על סך של 10 מיליון שקלים לכל נרצח וחמישה מיליון שקלים למי שנקבעה לו נכות. הרשות הפלסטינית עתרה נגד חוקתיות החוק.
לעמדת היועצת המשפטית של הממשלה, גלי בהרב-מיארה, יש לדחות את העתירה על הסף: "הרשות הפלסטינית משלמת מדי שנה מכוח שורה של דברי חקיקה שחוקקה, סכומי עתק למי שהיו מעורבים בפעילות טרור ולבני משפחותיהם, באמצעות משכורות והטבות למחבלים הכלואים בבתי סוהר ישראליים במהלך מאסרם ואף לאחר שחרורם, וקצבאות למשפחות מחבלים שקרובן נהרג או נפצע בפעילות כזו. קשה להלום כי בית משפט בישראל יפתח שעריו בפני הרשות הפלסטינית וישמע את טיעוניה בדבר פגיעה לכאורה בזכויותיה החוקתיות, בעודה ממשיכה לנקוט במדיניותה הנתעבת והמחפירה".
בראש ההרכב עמד שופט העליון יצחק עמית, ולצידו השופטים יעל וילנר וחאלד כבוב. השלושה הקשו מאוד על העותרת. השופט עמית אמר לנציגת העותרים בפתח הדיון: "אם המדינות מעבר לים מטילות סנקציות על מממני טרור, למה שמדינת ישראל לא תוכל להטיל סנקציות על מתגמלי טרור? מה לא בסדר מבחינה חוקתית? התקשתי להבין את העתירה. גם אם החוק היה יכול להיות מנוסח טוב יותר, זו לא עילה לפסילת החוק". השופטת וילנר הוסיפה: "אתם פונים לבית משפט ישראלי על תגמול לכספי טרוריסטים?".
נציגת הרשות הפלסטינית טענה בדיון: "כשהמדינה מעבירה את האחריות במסגרת חוק, היא מוציאה את המישור מבין לאומי למישור חוקתי. כל עוד יש חוק ושר החוץ סירב לתת תעודת חסינות כמדינה לרשות הפלסטינית, והיא ניזוקה ישירות מהחוק הזה, היה ויש זכות לפנות ולטעון. המדינה לא יכולה לטעון מצד אחד 'אתם רשות שלטונית', אבל 'נתבע אתכם'".
השופטת וילנר הקשתה: "אם הממשלה מחליטה להורות על אי-קבלת סחורות ממדינה אחרת שהביעה עמדה נגד המלחמה, למשל טורקיה, היא יכולה לבוא היום לבית המשפט ולעתור נגד חוקתיות הסנקציה? הרשות, גורם שמתגמל טרור, אומר שהסנקציה נגדה אינה חוקתית?". הנציגה של הרשות השיבה: "הרשות היא לא כמו טורקיה ולא יחסיה עם ישראל. הלוואי שהמדינה הייתה מכירה במדינת פלסטין".
השופט עמית אמר: "אני קבעתי בפסק דין אחר בבג"ץ שהרשות הפלסטינית היא מאשררת טרור, מה שהכנסת תרגמה למתגמלת טרור, למה זה לא זכותה של הכנסת לקחת את פסק הדין שלי וללכת איתו צעד נוסף? זכותה של הכנסת, זה עניין פוליטי. אני לא רואה את הקצה של העילה שבית המשפט הזה יכול להתערב".
הוא סיכם: "כנסת ישראל תשמח מאוד עם האפקט המצנן שבחוק הזה יתקיים". דבריו זכו באופן חריג למחיאות כפיים באולם. אזרח התפרץ מהקהל: "עצם זה שנתת להם להיות פה ולעמוד זו בושה, זה הדם של הילדה שלי - זו בושה".
"עצם עמידת הרשות כאן - ביזיון"
הרצל חג'ג', אביה של שיר חג'ג' שנרצחה בפיגוע הדריסה בטיילת ארמון הנציב בירושלים ב-2017, התפרץ בתום הדיון. הוא אמר ל-ynet: "הגענו לפה לדיון אחר, הלב של העם במקום הנכון, של שופטי בג"ץ עדיין לא. זה שנתנו (לרשות הפלסטינית) זכות לעמוד פה זה ביזיון. לא ייתכן שלרבי המרצחים משלמים כסף על הגב של הילדים. יש פה תעשייה של כסף. אנחנו יודעים את זה".
איציק בונצל, אביו של סמ"ר עמית בונצל שנהרג בדצמבר במרכז הרצועה, אמר: "אנחנו מאוד מרוצים מהעובדה שבג"ץ דחה את העתירה. בג"ץ דחה את העתירה ממש 25 דקות אחרי שנציגת הרשות החלה בדבריה. אבל, אנחנו מאוד מאוכזבים שבכלל הדיון הזה התקיים, ועל עצם העובדה שבג"ץ מאפשר לרשות הפלסטינית, רשות שתומכת בטרור, משלמת משכורות למרצחים, את זכות העמידה כאן. רק הבוקר לצערנו הצטרף עוד מקבל משכורת מהרשות הפלסטינית אחרי פיגוע הטרור בחולון".
ח"כ טלי גוטליב מהליכוד, שהגיעה לדיון וישבה בקהל, הרבתה להתפרץ בתחילת דיון, דבר חריג בדיונים בבית משפט העליון: "מה הרשות הפלסטינית עושה כאן בבית משפט עליון?", תהתה. השופט עמית העיר לה מספר פעמים: "כל פעם אותו ריטואל?", ואף ביקש שיוציאו אותה מהאולם.
מפורום "בוחרים בחיים" של המשפחות השכולות ונפגעי הטרור, שביקשו להצטרף להליך, נמסר בתגובה לדיון: "רק הבוקר מחבל מתועב ביצע מעשה טרור בחולון. הוא ידע כי אם ייהרג, משפחתו תקבל משכורת מכובדת. הוא ידע כי אם ייפצע, הוא עצמו יקבל משכורת לכל החיים מהרשות הפלסטינית. עצם קיום הדיון בבג"ץ הוא הזיה, ואנחנו דורשים משופטי בג"ץ לזרוק את הרשות הפלסטינית מכל המדרגות ולהבהיר לה כי כל עוד היא תמשיך לממן טרור, עתירותיה יימחקו באופן אוטומטי".