מפלגת "האחים של איטליה", שרבים מחשיבים למפלגת ימין קיצוני ושצפויה לנצח בבחירות הכלליות ביום ראשון הקרוב, הודיעה היום (ג') כי השעתה את אחד המועמדים מטעמה בבחירות אחרי שהתברר כי שיבח בעבר את מנהיג גרמניה הנאצית אדולף היטלר. הגילוי גורם מבוכה למנהיגת המפלגה ג'ורג'ה מלוני, שצפויה להתמנות לראש הממשלה הבאה ומנסה לנער מעל מפלגתה את תדמית הימין הקיצוני ולהציגה כמפלגה שמרנית רגילה.
מלוני בדרך לפסגה – עוד כותרות:
• "אני אישה, אמא, נוצרייה": ג'ורג'ה מלוני, פרופיל
• מלוני פרסמה סרטון של מבקש מקלט אונס אוקראינית
מפלגת "האחים של איטליה" (Fratelli d'Italia) צמחה מארגון ניאו-פאשיסטי שהוקם אחרי מלחמת העולם השנייה, והסמל שלה כולל איור של להבה בצבעי הטריקולור האיטלקי, סמל ניאו-פשיסטי מאותה התקופה. רק לפני חמש שנים עוד נחשבה למפלגת שוליים וזכתה ב-4.4% בלבד בבחירות, אבל כעת מצביעים הסקרים על כך שבבחירות בשבוע הבא היא תגיע למקום הראשון, עם עד 25% מהקולות. מלוני, שתומכת בנקיטת יד קשה יותר נגד מהגרים, בהפחתת התלות באיחוד האירופי ובקידום הנצרות וערכי המשפחה המסורתית, גיבשה הסכמים עם מפלגות הימין של מתיאו סלביני וסילביו ברלוסקוני, והם צפויים לאפשר לה להרכיב ממשלה.
בעוד מלוני טוענת כי אין כל קשר בין מפלגתה לבין פאשיזם, וכי הטוענים כך מנסים להפחיד את הבוחרים כדי למנוע מהם להצביע לה, מבקרי "האחים של איטליה" מתעקשים שתומכי פאשיזם עדיין נמצאים למכביר בשורותיה. השבוע פרסם העיתון "לה רפובליקה" דברים שכתב לפני שמונה שנים ברשתות החברתיות קלוג'רו פיזאנו, מועמד מטעם המפלגה בבחירות בסיציליה, ושבהם כינה את היטלר "מדינאי ענק". בפוסט שפרסם ב-2016 שיבח אדם שכתב כי מלוני היא "פאשיסטית מודרנית", וכתב בתגובה שמפלגת "האחים של איטליה" מעולם לא הסתירה את הרעיונות האמיתיים שלה.
פרסום הפוסטים עורר זעם בקרב יהודי איטליה. "הרעיון שאנשים שמהללים את היטלר יכולים להיות חברים בפרלמנט הבא בלתי מתקבל על הדעת", כתבה בטוויטר רות דורגלו, ראש הקהילה היהודית של רומא. בעקבות הסערה הודיעה המפלגה כי היא משעה את פיזאנו מיד: "מרגע זה ואילך, הוא אינו מייצג את המפלגה בשום דרגה", מסרה. פיזאנו עצמו התנצל: "לפני שנים כתבתי דברים שגויים לחלוטין", מסר בפייסבוק, והוסיף שמחק את הפוסטים כבר לפני זמן מה.
אם "האחים של איטליה" תנצח כצפוי בבחירות ב-25 בספטמבר ומלוני בת ה-45 תהפוך לראש הממשלה, היא תעשה זאת בדיוק 100 שנה אחרי בניטו מוסוליני, הדיקטטור הפאשיסטי של איטליה, שעלה לשלטון באוקטובר 1922. למלוני עצמה יש קשרים לשושלת מוסוליני: בשנת 2019 היא הציגה בגאווה את קאיו ג'וליו צ'זארה מוסוליני, נינו של הדיקטטור, כאחד המועמדים שלה לפרלמנט האירופי, אך בסופו של דבר הוא הפסיד במרוץ.
על רקע ההתמנות האפשרית שלה לראש הממשלה נמצאת כעת מלוני תחת עינה הבוחנת של הקהילה הבינלאומית, ובסרטון שפרסמה לאחרונה, ושבו דיברה באנגלית, בצרפתית ובאיטלקית, היא הצהירה כי הימין האיטלקי זנח את הפאשיזם כבר לפני עשרות שנים, וגינתה באופן שאינו משתמע לשתי פנים את דיכוי הדמוקרטיה ואת "החוקים המחפירים נגד יהודים", כלשונה. כוונתה לחוקים שאסרו ב-1938 על הקהילה היהודית של איטליה לקחת חלק בעולם העסקים, במערכת החינוך ובפעולות אחרות בחיי היום-יום, ושסללו את הדרך לגירושם של רבים מיהודי איטליה למחנות ההשמדה הנאציים.
אשבור את תקרת הזכוכית
אם מלוני תנצח כצפוי בבחירות ביום ראשון היא תהפוך לאישה הראשונה שעומדת בראש ממשלת איטליה, אך האיטלקיות עצמן חלוקות בשאלה אם הדבר יועיל להן. יש ביניהן מי שחוששות כי בשל אמונתה הנוצרית האדוקה והשמרנות שהיא מקדמת, תפעל מלוני, התומכת באימהוּת ובילודה, לפגיעה בזכויות הנשים, בכלל זה הזכות להפלה. זכות זו אושרה באיטליה ב-1970, וליצ'ה דונאטי בת ה-84, שכפעילה קומוניסטית צעירה נלחמה למענה בשנות ה-60, בטוחה שאם מלוני תעלה לשלטון יסמן הדבר שינוי כיוון ונסיגה. רק לאחרונה עוררה מלוני זעם של פעילות למען זכויות נשים כששיתפה בטוויטר סרטון של אישה נאנסת ברחוב על-ידי מבקש מקלט.
מלוני עצמה נמנעה באופן כללי מלנסות לשכנע נשים להצביע לה רק משום שהיא אישה, אבל כן הדפה את הטענות שאם תתמנה לראש הממשלה לא יהיה זה ניצחון לנשים. "אני דוחה את טענותיו של כל מי שאומר שזו לא תהיה שבירה של תקרת זכוכית", אמרה לפני ימים אחדים. "אני אישה, אז לומר שאני לא אישה אם אני אומרת את הדברים שאני אומרת, זה גורם לי לצחוק". כך או כך, למלוני יש גם תומכות רבות, ולמעשה בקרב תומכיה יש רוב קטן בלבד לגברים. אחת התומכות, לביניה מרקנטה בת ה-25 מרומא, מסבירה שהיא תומכת במלוני כפוליטיקאית, לא כאישה, וכי היא עושה זאת משום שהיא רוצה לראות את הימין עולה לשלטון.
מלוני, אם לילדה מבן זוגה, ידועה גם כמבקרת חריפה של הקהילה הלהט"בית, או כפי שהיא מכנה זאת – "הלובי הלהט"בי". היא מתנגדת בחריפות לרעיון של פלואידיות מגדרית, תומכת באיסור שחל באיטליה על מסירת ילדים לאימוץ על-ידי רווקים, וטוענת שמשפחות "מסורתיות" הן סלע קיומה של החברה.
הרמיקס "אני ג'ורג'ה":
בעצרת ימין ברומא בשנת 2019, שבה לעגה להרכבים השונים של משפחות חדשות ולניסיון להחליף בתעודות את המילים "אמא" ו"אבא" ב"הורה 1" ו"הורה 2", סחטה מלוני קריאות תמיכה מהקהל אחרי שקראה קצובות: "אני ג'ורג'ה! אני אישה. אני אמא. אני איטלקייה, ואני נוצרייה. ולא תוכלו לקחת את זה ממני". בתוך ימים הפכו מילותיה לרמיקס מצליח, שהיו שראו בו פרודיה עליה אבל היא עצמה דווקא אהבה. בריאיון לתוכנית רדיו מקומית היא אפילו שרה כמה שורות ממנו.