כלי תקשורת בעולם מדווחים על עשרות הרוגים בתקיפת בית הספר "אלתעבין" שסמוך למסגד בשכונת דרג' תופאח שבעיר עזה, ובכמה מהם אף מדברים על יותר מ-100. הדיווחים מסתמכים בעיקר על מקורות עזתים שנמצאים בשליטת חמאס, כמו ההגנה האזרחית בעזה, ובישראל טוענים כי מספרי ההרוגים נופחו - מה שבכל זאת הוביל לביקורת בינלאומית קשה.
שר החוץ של האיחוד האירופי ג'וזפ בורל, מתנגד חריף למלחמתה של ישראל בעזה, אמר כי הוא "מזועזע מתמונת בית הספר שנפגע מתקיפה ישראלית ושימש מחסה". לדבריו, "לפחות עשרה בתי ספר הותקפו בשבועות האחרונים. אין הצדקה למעשי הטבח האלה. אנו מזועזעים ממספר ההרוגים הכולל הנורא".
לדברי בורל, "יותר מ-40,000 פלסטינים נהרגו מאז תחילת המלחמה. אנו מצטערים ומגנים את התנגדות השר בצלאל סמוטריץ' - נגד האינטרס של העם הישראלי - לעסקה. הפסקת אש היא הדרך היחידה לעצור את הרג האזרחים ולהבטיח את שחרורם של בני הערובה".
שר החוץ של בריטניה, דיוויד לאמי, אמר כי הוא "מזועזע" מהתקיפה, הדגיש כי "ישראל חייבת לציין למשפט ההומניטרי הבינלאומי" ובאותה נשימה ציין: "על חמאס להפסיק לסכן אזרחים". לדבריו, "אנו זקוקים להפסקת אש מיידית כדי להגן על אזרחים, לשחרר את כל החטופים ולהפסיק את ההגבלות על הסיוע".
גם מצרפת נמסר גינוי חריף לתקיפה הישראלית. "כבר כמה שבועות שבתי ספר מותקפים בעזה שוב ושוב, עם מספר בלתי נסבל של קורבנות אזרחים", נמסר. "צרפת מזכירה שישראל מחויבת לכבד את המשפט ההומניטרי הבינלאומי, וחוזרת על קריאתה לשחרור ללא תנאי של כל החטופים, לצד הפסקת אש מיידית לנוכח מצב החירום ההומניטרי בעזה".
בשבועות האחרונים, יש לציין, אכן ניכרת עלייה במספר התקיפות בבתי הספר בשטח רצועת עזה - ובצה"ל מדגישים כי כל המוסדות החינוכיים הללו משמשים בפועל כמפקדות של חמאס והג'יהאד האיסלאמי. המחבלים, לפי צה"ל, משתמשים בבתי הספר הן כמחסה וכן לצורך תכנון והוצאת פעולות טרור כמו שיגורים לשטח ישראל או תקיפת הכוחות שפועלים בעזה. צה"ל מקפיד להדגיש את השימוש הציני שעושה חמאס בבתי ספר ובאזרחים במהלך המלחמה, אך לפי שעה כלי תקשורת בעולם מתמקדים בדיווחים על מספר ההרוגים הגדול - ולא בטענות הנגדיות של צה"ל.
דוברת משרד החוץ של רוסיה, מריה זחרובה, אמרה כי "מוסקבה מזועזעת עמוקות ממה שקרה. אנו מביעים את תנחומינו הכנים לקרובים של הקורבנות, ומאשרים מחדש את עמדתנו העקרונית והעקבית לגבי הצורך בציות קפדני למשפט ההומניטרי הבינלאומי. אנו מציינים בצער כי התקפות מסוג זה ברצועת עזה, שקורבנותיהן הם אזרחים, הן שיטתיות. אנו קוראים לצד הישראלי להימנע מתקיפות של מטרות אזרחיות - שאין ולא יכול להיות תירוץ עבורן".
גם זכרובה, כמו בורל, הדגישה את טענות הפלסטינים על הפצצות חוזרות ונשנות של בתי ספר ומרכזי עקורים - וטענה כי הדבר מקשה גם על הגעה לעסקת חטופים והפסקת אש.
לגינויים הצטרפו, שלא במפתיע, המדינות המוסלמיות. משרד החוץ הלבנוני מסר כי "תקיפת המספר העצום של האזרחים מהווה ראייה חותכת לכוונתה של ישראל להאריך ולהרחיב את המלחמה". בסעודיה כתבו כי "יש לעצור את הטבח ההמוני בעזה", ובקטאר טענו כי מדובר ב"טבח מחריד". לפי טורקיה, התקיפה מהווה "פשע נגד האנושות".
צה"ל: להיזהר מפרסום מידע של גורמי חמאס
לפי צה"ל, התקיפה התרחשה לפנות בוקר, אז כלי טיס של חיל האוויר - בהכוונה מודיעינית של אמ"ן, שב"כ ופיקוד הדרום - תקפו מחבלים שפעלו במפקדה צבאית שמוקמה במתחם בית ספר "אלתעבין".
דובר צה"ל ציין כי מתחם בית הספר שימש מחסה לתושבי העיר, אך הדגיש: "מדובר במפקדה שימשה את מחבלי חמאס למסתור וממנה תכננו וקידמו פעולות טרור נגד כוחות צה"ל ואזרחי מדינת ישראל. טרם התקיפה ננקטו צעדים רבים כדי לצמצם את הסיכוי לפגיעה באזרחים, לרבות שימוש בחימוש מדויק, אמצעי חוזי ומידע מודיעיני".
על פי צה"ל, כ-20 מחבלים, בהם מפקדים בכירים, פעלו מתוך המתחם והשתמשו בו להוצאה לפועל של פיגועי טרור. המתחם, שבו המסגד שנתקף, היווה מתחם פעיל של חמאס והג'יהאד האסלאמי. על פי בדיקה ראשונית, נמסר מדובר צה"ל, המספרים שמפרסם משרד ההסברה הממשלתי בעזה - הפועל כזרוע תקשורתית של חמאס - הם מוגזמים ולא עולים בקנה אחד עם המידע הקיים בצה"ל, החימושים המדויקים שבהם נעשה שימוש והדיוק בפגיעה. "צה"ל ממשיך לבדוק וקורא לכלי התקשורת להיזהר במידע המפורסם על ידי גורמי חמאס כפי שהוכח גם באירועים קודמים", צוין.
לפי גורמים בצה"ל, קומת הגברים התחתונה במסגד שנמצא בתוך המתחם הכילה נוכחות של מחבלים שהיו תחת מעקב ממושך של מספר שבועות - והיא הותקפה לאחר כל ההפללות הנדרשות והווידוא שאין בקרבתם נשים או ילדים. בנוסף, אומרים בצבא, התקיפה כללה שימוש בשלושה טילים קטנים שאין באפשרותם להסב נזק כה גדול כפי שטוענים בחמאס.