נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות החליטה כי הקראות פסקי דין והחלטות בבתי משפט השלום והמחוזיים ישודרו בשידור ישיר, בתיקים אשר מעוררים עניין ציבורי. השידורים הישירים יחלו לאחר פיילוט שיתקיים בשנה הקרובה.
נשיאי בתי המשפט ברחבי הארץ קיבלו את הצעתה של חיות, לקיים פיילוט שבמסגרתו ישודרו בשידור ישיר הקראות פסקי דין והחלטות, ולא של מהלך המשפט. הצעה זו נועדה לתרום להגברת השקיפות ברשות השופטת ומצטרפת לפיילוט השידורים הישירים מבית המשפט העליון, פרסום המענים לבקשות חופש המידע באתר הרשות השופטת ופרסום תקצירים של פסקי דין.
על פי ההצעה שהתקבלה, במהלך 2022 ישודרו בשידור ישיר שלושה שימועים של פסקי דין נבחרים בכל אחד מששת מחוזות השיפוט. השידור יתקיים בהתאם להחלטה שיפוטית שתינתן על ידי השופט או הרכב השופטים הדן בתיק ובכפוף להסכמת הצדדים. ההרכב יקבע את מועדי תחילת וסיום השידור.
השידור יועבר באמצעות ערוץ השידור של הרשות השופטת בלבד, אשר נרכש במסגרת הפרויקט הניסיוני לשידור ישיר של דיונים נבחרים של בית המשפט העליון, המאפשר הפצת השידור לגורמים חיצוניים למערכת, לאתר הרשות השופטת וברשתות החברתיות. השידור הישיר יוגבל לצילום השופטים, אלא אם כן בית המשפט יורה אחרת.
ההצעה לשידורים אלה מבוססת, בין היתר, על מסקנות צוות "פומביות הדיון בעידן הטכנולוגי" אשר מסר את מסקנותיו לנשיאת בית המשפט העליון ביולי 2021. הצוות, בראשות נשיא בתי המשפט השלום בתל אביב, השופט צחי עוזיאל, מונה על ידי מנהל בתי המשפט, השופט יגאל מרזל, לצורך בחינה מחודשת של היבטים בפומביות הדיון על רקע ההתפתחויות הטכנולוגיות ובפרט בהינתן המגבלות אשר הוטלו על ידי מגפת הקורונה.
הצוות בחן, בין היתר, את סוגיית השימוש באמצעים טכנולוגיים כתחליף לנוכחות פיזית והגיע למסקנה כי "עקרון פומביות הדיון במובנו הרחב משמיע לנו כי יש צורך בהנגשה רחבה יותר של ההליכים המשפטיים לציבור". הצוות המליץ על "שידור ישיר של הקראות של פסקי דין והחלטות בכל הערכאות בהליכים המעוררים עניין ציבורי".
הנשיאה חיות אמרה כי "הרשות השופטת בוחנת כל העת דרכים להתעדכן ולהתחדש על מנת לתת שירות יעיל, נגיש ושקוף לציבור. כך, פתחנו לציבור את דיוני בית המשפט העליון באמצעות פיילוט השידורים הישירים, אנו מובילים מהפכת דיגיטציה ברשות השופטת ומקדמים פרויקט פרסום תקצירים של פסקי דין בשפה נגישה".
חיות הוסיפה כי "התפרצות נגיף הקורונה, חרף הקשיים והחסרונות הברורים שגרמה, עוררה חשיבה ברוכה באשר לפעילות שיש בה לתרום לייעול השירות והנגשתו לציבור בשקיפות. זהו היעד המרכזי שקבענו לעצמנו במסגרת תוכנית העבודה הרב שנתית של הרשות השופטת לחמש השנים הקרובות, אנו נמשיך לקדם הצעות נוספות שייעודן שיפור השירות לאזרח והנגשת המערכת לציבור".