ראשי סיעות האופוזיציה פנו באופן "בהול" לנציב שירות המדינה, בדרישה שיפתח בחקירה נגד התנהלותו של מזכיר הממשלה יוסי פוקס, שמיישם לטענתם באופן לא חוקי חלקים במהפכה המשפטית שנגנזה טרם 7 באוקטובר.
בפנייה, שיזמה ח"כ אורית פרקש-הכהן מהמחנה הממלכתי, נטען כי סעיף שהופך את היועצת המשפטית לממשלה ליחידה "מייעצת בלבד" ואשר הוראותיה אינן מחייבות - נגנז אמנם - אך מיושם הלכה למעשה כמעט מדי שבוע על-ידי שרי הממשלה ומזכיר הממשלה.
2 צפייה בגלריה
"מזכיר הממשלה והשרים מתעלמים מהנחיות היועמ"שית". פוקס ובהרב-מיארה
"מזכיר הממשלה והשרים מתעלמים מהנחיות היועמ"שית". פוקס ובהרב-מיארה
"מזכיר הממשלה והשרים מתעלמים מהנחיות היועמ"שית". פוקס ובהרב-מיארה
(צילום: מוטי קמחי)
שורה של חברי כנסת פנו לפרופסור דניאל הרשקוביץ בבקשה להפעיל את סמכותו באירועים שלטענתם "עולים כדי הפרת חוק שיטתית ומכוונת של מזכיר הממשלה יוסי פוקס". לדבריהם, פוקס יחד עם שרי הממשלה "מתעלמים באופן שיטתי מהנחיות היועצת המשפטית לממשלה ומגלגלים כמעט על בסיס קבוע את הסוגיות שבמחלוקת לפתחו של בג"ץ".
במכתב ששלחה פרקש נטען כי "הדואליות במעמדו של מזכיר הממשלה, שמצד אחד הוא עובד מדינה ואמור לשרת את האינטרס הכללי, ומצד שני משמש ראש מזכירות הממשלה שדואג בין היתר לעבודה הסדירה של הממשלה - מובילה בנסיבות שנוצרו לעבירות משמעת חמורות לכאורה".
"בתקופה האחרונה", נכתב בפנייה, "החלו שרי הממשלה בכלל, ומזכיר הממשלה בפרט, בהפרה שיטתית ובוטה של החובה לפעול בהתאם לפרשנות הדין המחייבת את הממשלה ועובדיה, פועלים בחריגה מסמכות, באופן שמכרסם בשלטון החוק בשירות הציבורי כולו".
לטענת חברי הכנסת מהאופוזיציה, פרקטיקה חדשה השתרשה לאחרונה אצל שרי הממשלה והמזכיר פוקס, ובמסגרתה דחייה של פרשנות הייעוץ המשפטי לממשלה את הדין, והודעה כי יצייתו רק לפסיקת בית המשפט, "תוך שימוש בטענה הפופוליסטית כי היועצת המשפטית לממשלה היא 'רק מייעצת', ובידם הבחירה אם לקבל את עצתה ואם לאו". עוד נכתב כי "האירועים המתרחשים בתכיפות הולכת וגוברת, תוך השתלחות בוטה ביועצת המשפטית ועובדיה, מחייבים תגובה משמעתית נחרצת".
2 צפייה בגלריה
אורית פרקש
אורית פרקש
ח"כ פרקש-הכהן: "הממשלה פועלת באופן שמכרסם בשלטון החוק"
(צילום: שרון צור)
בנוסף, הפנייה כוללת דוגמאות מפורטות: כך למשל, החלטות שקיבלה הממשלה בעניין חוק הגיוס, שלא בהתאם לחוות דעת מערך הייעוץ המשפטי לממשלה; וכן מכתב מטעם מזכיר הממשלה שבו הוא מסרב לפעול בהתאם לדרישת הייעוץ, ומאשימו בהתערבות פסולה כשהוא מציין: "דומה כי אין מקום להתערבות אקטיבית של הייעוץ המשפטי לממשלה בהוצאת הנחיות פרטניות".
דוגמה נוספת נוגעת למכתב מטעם המזכיר בעניין ייצוג פרטי לממשלה, שבו הוא האשים את היועצת המשפטית גלי בהרב-מיארה כי הנחייתה לאשר ייצוג פרטי לממשלה אך לא למשרדיה, לא מקובלת עליו, והינה "ניסיון תמוה לכפות הפרדה על הממשלה", ומהווה "דרישה בלתי-חוקית ובלתי-חוקתית, ורעיון אנטי-חוקתי המנוגד ליסודות החוקתיים הכי בסיסיים". בסופו של המכתב הודיע מזכיר הממשלה כי אין בכוונתו להיענות להנחיה וכי יפעל בניגוד לה.
נושא נוסף הוא הוראת מזכיר הממשלה לחשב הכללי ולחשב משרד העבודה, לפעול בניגוד להנחיות היועצת ולעמדתה, בעניין סבסוד מעונות היום תוך איום בהטלת "סנקציות מנהליות נגדו"; וכן מכתב מטעם המזכיר שבו הוא מאשים את היועצת המשפטית לממשלה שהיא פועלת "בסתר" ו"בחוסר סמכות", וכי הנחיותיה הינן "בלתי חוקיות". אתמול התווספה דוגמה נוספת, לאחר שבממשלה עלתה הצעת מחליטים לסיים כהונתם של יועצים משפטיים במשרדי הממשלה, עניין שאליו התנגדה היועמ"שית, ולמרות זאת ההצעה אושרה כשמרבית השרים טענו שתפקידה "רק לייעץ".
"מן המקובץ עולה בבירור כי מזכיר הממשלה פועל באופן לא חוקי, תוך הצגת חוות דעת משפטיות שסותרות את ההנחיות שמקבל, בחוסר סמכות, תוך זריעת בלבול בכלל הממשלה ותוך האשמת היועצת המשפטית לממשלה כי הנחיותיה ניתנו בחוסר סמכות", נכתב. "מעציב במיוחד לראות כי האירועים האמורים נעשים בנושא כה קריטי לציבור הישראלי המשרת, בימים אלה של מלחמה בסוגיית הגיוס והשוויון בנטל".