יום אחרי שהכריזה על הכוונה לקיים בשנה הבאה משאל עם שני על פרישה של ארצה מבריטניה, הגנה בצהריים (רביעי) ראש ממשלת סקוטלנד ניקולה סטרג'ן על ההחלטה, וטענה כי למשאל שכזה יש כעת מנדט חזק יותר מזה שהיה למשאל הראשון שנערך ב-2014, וזאת בשל החלטתה של בריטניה שנתיים אחר כך, ב-2016, לפרוש מהאיחוד האירופי. לפי סקרים, רוב הסקוטים התנגדו לברקזיט, ורוצים לשוב להיות חלק מהאיחוד האירופי.
בריטניה היא ממלכה המורכבת למעשה מארבע ישויות פוליטיות: אנגליה, סקוטלנד, וויילס וצפון אירלנד. אחרי שנים של דרישה מצד המחנה הלאומי בסקוטלנד לפרוש מהממלכה קיימה סקוטלנד ב-2014 משאל עם בעניין, והמחנה התומך בהישארות ניצח בפער של עשרה אחוזים: 55% מול 45%. שנתיים אחר כך, כאמור, הצביע העם הבריטי בעד פרישה מהאיחוד האירופי, והתמונה הפוליטית השתנתה. מאז שבות ועולות בסקוטלנד קריאות בעד פרישה. חלק מהסקרים מלמדים על כך שהפער בין מתנגדי הפרישה לתומכיה נותר בעינו, ואחרים מעידים כי הצטמצם.
סטרג'ן, ש"המפלגה הסקוטית הלאומית" שלה תומכת בעצמאות ומנהיגה את ממשלת סקוטלנד, הודיעה אתמול כי כוונת ממשלתה היא לערוך את משאל העם החדש ב-19 באוקטובר 2023. היא ציינה כי תכתוב לראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון בבקשה לקבל ממנו אישור לערוך משאל עם כזה, אבל הבהירה כי כבר החלה להניע תוכניות לקבלת היתר משפטי למשאל גם במקרה שג'ונסון יסרב לתת את האישור.
"אי אפשר לדכא את עניין העצמאות", אמרה אתמול סטרג'ן. "הוא חייב להיפתר בדרך דמוקרטית. מה שאני לא מוכנה לעשות, מה שלא אעשה לעולם, הוא לאפשר לדמוקרטיה הסקוטית להיות שבויה של בוריס ג'ונסון או של כל ראש ממשלה אחר". ג'ונסון והמפלגה השמרנית שלו נמצאים בעמדת מיעוט אופוזיציוני בסקוטלנד, והם מתנגדים נחרצות לקיומו של משאל חדש, בטענה שהעניין הוכרע כבר במשאל העם ב-2014. גם אתמול אמר דובר ממשלת ג'ונסון כי הממשלה מאמינה שאין זה הזמן לדון בקיומו של משאל עם חדש.
סטרג'ן הודתה כי שאלת חוקיותו של משאל שייערך ללא אישור הממשלה הבריטית שנויה במחלוקת, ולכן היא כבר החלה בבדיקה בעניין מול בית המשפט העליון של בריטניה. ראש הממשלה הסקוטית אמרה שאם בית המשפט יקבע שהפרלמנט הסקוטי אינו יכול לקיים משאל בעל תוקף משפטי בלי אישור מראש ממשלת בריטניה, המפלגה שלה תרוץ בבחירות הבאות עם מצע שמתמקד בסוגיה אחת בלבד: השאלה אם סקוטלנד צריכה להיות עצמאית.
יצוין כי גם אם סקוטלנד תזכה לקיים משאל עם בעל תוקף משפטי ויושג בו רוב בעד עצמאות – לא יהיה די בכך כדי לאפשר לה לפרוש. סטרג'ן עצמה הבהירה כי להשלמת הפרישה יהיה צורך גם בחקיקה בפרלמנט הבריטי ובפרלמנט הסקוטי.
בסקוטלנד חיים בסך הכול 5.5 מיליון בני אדם. כמו הפרלמנטים של וויילס וצפון אירלנד, לפרלמנט הסקוטי יש סמכות לקבל החלטות בנוגע לניהולה של סקוטלנד בתחומי הבריאות, החינוך ועניינים אחרים, אולם ממשלת בריטניה, היושבת בלונדון, היא בעל הסמכות בעניינים כמו יחסי חוץ, ביטחון ומדיניות פיסקלית.