יום לאחר העימותים הקשים בין מתנגדי ותומכי המשטר באריתריאה, רחוב יד חרוצים בדרום תל אביב התנהל היום (ראשון) במתכונת של "נוהל יום לאחר פיגוע". הרחוב עשה סימנים של חזרה למציאות, למרות שזכוכיות הוויטרינות של חלק מהחנויות והמסעדות עדיין היו מנופצות - והמדרכה עדיין הייתה טבולה בדם שהתקשה.
בעלי המסעדות באזור ניסו לחזור לשגרה, בעוד שהעובדים במשרדים שמסביב דאגו לבדוק אם הם צריכים עזרה כלשהי. אבי, שעובד סמוך לזירת המהומות, הציץ פנימה לתוך אחת המסעדות שניזוקו וסינן בשקט: "יש לנו מספיק צרות משלנו, למה אנחנו צריכים את הצרות שלהם באפריקה?". הוא אולי ביטא את התחושה של כל תושבי המקום, שאתמול בבוקר נקלעו לסיטואציה לא להם - אלא למלחמה בצפון מזרח אפריקה.
בין האנשים שפקדו את הרחוב היה אחמד מחמוד אחמד, שאחראי על מצלמות האבטחה במועדון ה-B-side שבו היה אמור להתקיים האירוע שארגנה השגרירות האריתראית אתמול בצהריים - שהצית את המהומות. הוא נראה לא שקט, נכנס למועדון ויצא ממנו כשצרור מברגות קשור לחגורתו.
"כבר יומיים שלא באמת ישנתי", הוא אמר. לדבריו, המשטרה ידעה מה הולך להתרחש בזירה המדממת מבעוד מועד: "בלילה לפני כן התקשרו אליי מהמשטרה כי אחד השומרים שם לב לרכב חשוד בקרבת המועדון עם נהג רעול פנים, והם ביקשו ממני את ההקלטות של המצלמות". כמה שעות לאחר ששב לביתו בחולון הוא כבר התעורר וצפה מביתו דרך המצלמות כיצד בדקות בודדות הורסים את המקום.
"זה היה כמו סרט, ראיתי את ההמולה בחוץ בזמן שבפנים התארגנו לאירוע", הוא תיאר. "לפתע השוטרים נסו פנימה ואחריהם ההמון. הם נכנסו עם צינורות ואבנים במטרה לגרום נזק, עם רעל בעיניים, ובין מכה לכיסא ולמנורה עלו על שולחן ועשו סלפי". חלק מהמתפרעים אף שידרו את ההתפרעויות בשידור חי בפייסבוק, כדי להראות אותן גם במולדתם אריתריאה.
כמה מעובדי המועדון אזרו אומץ, חזרו אליו היום והסתובבו בתוך החלל שפעם היה אולם שמחות - והיום מזכיר זירת קרב. סלאח, שהיה במועדון אתמול אך עזב אותו כמה דקות לפני שהחלו המהומות, סיפר: "כשראיתי את כמויות האנשים הבנתי שמשהו רע עומד לקרות. התחבאתי במקום סמוך". סם, שכן חווה את המהומות, סיפר: "הם נכנסו ואנחנו ברחנו למטבח ונעלנו את עצמנו שם. שמנו ארון מול הדלת כדי שיהיה קשה לפרוץ אותה. הם לא הצליחו וכל אחד תפס כלי חד בהמתנה לקרב".
מחוץ למועדון הסתובב היום הבעלים של המועדון דני נוריאל, שלא מבין עד עכשיו מדוע דווקא האירוע של אתמול, אחד מבין כמה אירועים ששגרירות אריתריאה ארגנה בעבר במקום, הוביל להרס כה רב.
"זה עדיין לא מתעכל, לא מה שקרה ולא כל הביטולים שיש עכשיו קדימה, אני בהלם מוחלט", הוא אמר ל-ynet. "הרי אתה לא צופה דבר כזה כשאתה מקים עסק. אולי דברים אחרים, אבל פוגרום? זה משהו חסר היגיון בכל קנה מידה. אני עושה בערך 12 אירועים בשנה עם שגרירות אריתריאה, מעולם לא נכנסתי לתוכן האירוע ולא ידעתי אם זה אירוע של חג, כנס עבודה או משהו פוליטי".
לדברי נוריאל, בשבוע שעבר הוא נקרא לתחנת המשטרה המקומית שעדכנה אותו כי על פי ההערכות שלה "צפוי בלגן". "הם ביקשו אבטחה מתוגברת, מצלמות גדרות ומחסומים, וכך עשינו", סיפר. "בדרך כלל באירועים כאלו אנחנו עושים את ההתאמות והכל עובר בסדר, אבל הפעם כנראה שזה היה רע מאוד ואף אחד לא ציפה לזה. זה היה מראה חריג. הם באו עם סכינים, גרזנים, אלות ואבנים בפנים גלויות מול 200 שוטרים ויס"מניקים. עכשיו אחרי שזה קרה מבינים שיש בעיה. מתי היו יריות ברחובות תל אביב ככה?".
אולגה איסייב, הבעלים של מסעדת בריא בר שצמודה למועדון ה-B-side, הביטה דקות ארוכות בנזק שנגרם לחזית המסעדה שלה מזה ארבע שנים. "זה קשה, אתה יושב בבית ורואה דרך המצלמות איך הורסים לך עסק שבנית כמה שנים, ואתה לא יכול לעשות שום דבר מלבד לחכות עד שתקבל אישור מהמשטרה לבוא. כשהגענו הכול היה שבור, מלא באבנים וזכוכיות".
לטענתה, רק אתמול בלילה הגיעו אנשי העירייה למקום כדי לאמוד את הנזקים, אך בינתיים איש לא דיבר איתם ישירות. "ניקינו כדי לפתוח היום, בתקווה שהלקוחות הקבועים לפחות יגיעו", אמרה בייאוש. לטענתה, היא לא מפחדת מהעתיד למרות הכול: "אנחנו יודעים שצריך להתקדם ולא לחשוב יותר מדי. צריך לעשות היום את מה שצריך לעשות היום ומחר את מה שצריך לעשות מחר. אנחנו עצמנו בריאים ושלמים ונתקדם הלאה".
שאול לוי, הבעלים של מסעדת "בכור ושושי" שממצלמות האבטחה שלה תועדו ההתפרעויות אתמול, ישב במסעדה והביט על הרחוב מבעד למה שהייתה אמורה להיות ויטרינה. חוסר החוצץ בין הרחוב למסעדה נוצר אמש, כשעשרות מתפרעים זרקו על החלון מכל הבא ליד, כולל קורקינט חשמלי, וניפצו אותו. "ידענו שיהיו מהומות, אבל לא לקחנו בחשבון שזה מה שיהיה", הודה לוי. "הסתכלנו אתמול בבוקר במצלמות ולא ראינו שום דבר מיוחד, עד שעובד שלנו התחיל לתאר לי את הקטסטרופה. זכוכיות בכל מקום, דם והרס. הוא ברח על נפשו ואנחנו הגענו לכאן רק בערב כדי לנקות ולסדר בתקווה שיהיו היום לקוחות".
המסעדה של לוי, שהפכה עם השנים למוסד תל אביבי, לא תישאר יתומה ביום שאחרי, ואנשים פקדו אותה גם היום - וחלקם אף ישבו איתו כדי לנסות להבין מה קרה. ועדיין, הרוב עשו הזמנה טלפונית. ״אנשים מפרגנים, דואגים ושואלים מה אפשר לעשות", הוא סיפר. "לנו היה ברור שהיום נפתח ונתנהג כרגיל, לא נחשוש".
השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר סייר היום בדרום תל אביב. הוא התקבל בקריאות "כישלון", ואחד המפגינים נדחף על ידי שוטר מג"ב. תושבת השכונה פנתה אל השר וקראה: "עכשיו אתה נזכר לבוא? גזען". תושבים נוספים קראו "איפה העוצמה ואיפה היהודית?", "בושה", ואף כינו אותו "שר כושל". בן גביר השיב לתושבים, ושאל "כמה משלמים לכם? יש לכם אג'נדת שמאל". עוברי אורח קראו לעברו "כל הכבוד, תראה להם מי בעל הבית ומי שולט פה".
במהלך הסיור השר פנה אל השוטרים והבטיח להם גיבוי מלא: "מי שזרקו עליו אבנים וסלעים, ראינו. מי שהיה בסכנת חיים וירה, אני נותן לו גיבוי. אנחנו נותנים גיבוי לכל מי שירה ונאלץ להגן על עצמו. זה התפקיד שלכם. שוטר ושוטרת או לוחם ולוחמת שהם בסכנת חיים אנחנו נותנים להם גב. מי שזורקים עליו אבן, סלע או בקבוק יכול להיפצע וגם יכול לסיים את חייו ולכן באתי קודם כל לתת לכם גב ולהגיד לכם תודה. אני הולך לבקר בבית החולים. אני באמת מעריך את העבודה שלכם".
הוא הוסיף כי "ועדת השרים קיבלה את הבקשה שלי ואנחנו הולכים למסלול מנהלי עם הפורעים שנעצרו, וגם עם הפורעים שעוד ייעצרו. אני סומך על מפכ"ל המשטרה שאמר בצורה מפורשת שיהיו עוד מעצרים. כל מי שפרע כאן חוק צריך להיעצר וצריך להיכלא, לא סתם לשבת בבית מעצר. הם לא צריכים להיות כאן, זה לא המקום שלהם. אני מזכיר לכם דבר אחד, אנחנו התרענו על המציאות הזאת במשך שנים רבות. עכשיו יש לנו הזדמנות לתקן ולשנות אותה.
"המסלול המנהלי יכניס אותם לבית מעצר, למתקן שהייה עד שיגורשו מהארץ. התנגדתי למעצרים מנהלים של אזרחי ישראל, אבל אני בעד מעצרים של מי שמנסה לרצוח שוטרים. הם לא שוהים חוקיים. מקומם לשמוע שחלקם תומכי משטר באריתריאה, מה הם עושים כאן? אבל גם מי שלא תומך במשטר לא צריך להיות כאן. הוועדה אימצה הרבה מהבקשות שלי, הן נחוצות ונדרשות", אמר.