ארדוואן יוספי, הבעלים של בית קפה בטהרן, התרגל כל כך למצוא דרכים לעקוף את ההגבלות שמטיל המשטר על החיבור לאינטרנט, עד שהוא בקושי שם לב להסרת החסימה על השימוש בווטסאפ לפני ימים אחדים. "אז החסימה באמת הוסרה?", תוהה יוספי בן ה-31, ואז מכבה את ה-VPN, החיבור לרשת פרטית שנועד לעקוף חסימות מהסוג הזה, ושולח הודעה. "לי זה לא משנה יותר מדי", הודה מודה, "כי אני עדיין צריך לקנות VPN ולהשתמש בו כדי להיכנס לאינסטגרם, לטלגרם ולפלטפורמות אחרות שעדיין חסומות".
3 צפייה בגלריה
סמלים של פייסבוק אינסטגרם טיקטוק אוסטרליה אוסרת שימוש של ילדים ב רשתות חברתיות
סמלים של פייסבוק אינסטגרם טיקטוק אוסטרליה אוסרת שימוש של ילדים ב רשתות חברתיות
ווטסאפ חזרה, אינסטגרם וטלגרם יחכו
(צילום: gioele piccinini / shutterstock)
שלטונות איראן הסירו ב-24 בדצמבר את האיסור להשתמש בווטסאפ וב-Google Play, איסור שנכנס לתוקף לפני יותר משנתיים. שתי האפליקציות, יחד עם אינסטגרם, נחסמו בשעתו במסגרת דיכוי המחאה העממית שפרצה ב-2022 בעקבות מותה של הצעירה הכורדית-איראנית מהסא אמיני, שמתה בידי משמרות הצניעות של איראן אחרי שנעצרה, לכאורה משום שלא עטתה כראוי את כיסוי הראש שלה, החיג'אב.
הסרת האיסור כעת באה בשעה שהאיראנים מתמודדים עם מצוקה כלכלית בעקבות עליית המחירים, הפיחות החד בערך המטבע והסנקציות הבינלאומיות שמשתקות את הכלכלה. בימים האחרונים שובשו חיי היום-יום של האיראנים גם באמצעות סגירה של בנקים, משרדי ממשלה ובתי ספר בגלל גל קור שפקד את המדינה ומחסור בחשמל. אם לא די בכך, זיהום האוויר החמיר מאז תחילת החורף.
אמיר רשידי, האחראי על זרוע הזכויות הדיגיטליות בארגון "מיעאן" שמושבו בניו יורק, אומר שהסרת החסימה על ווטסאפ באיראן נועה לעורר איזו תחושת שביעות רצון מינימלית בקרב האזרחים, אך לא מעבר לכך. הוא הדגיש כי הסרת החסימה מ-Google Play, למשל, אינה איום משמעותי על יציבות הרפובליקה האיסלאמית, משום שלא מדובר בפלטפורמה המשמשת להתארגנויות של פעילי מחאה פוליטיים. לצד זה, הוא אומר, גם ווטסאפ פחות פופולרית באיראן מאשר אפליקציות כמו אינסטגרם וטלגרם.
3 צפייה בגלריה
איראן גיימינג גיימרים משחקים ב קפה אינטרנט ב טהרן
איראן גיימינג גיימרים משחקים ב קפה אינטרנט ב טהרן
גיימרים משחקים בקפה-אינטרנט בטהרן. 80% קונים שירות לעקיפת חסימות
(צילום: AFP)
מלבד החסימות שהוכרזו בשנת 2022, הגבלות חלות באיראן גם על הגישה לפייסבוק, לרשת X (לשעבר טוויטר) וליוטיוב מאז 2009. הנשיא הקודם איברהים ראיסי, שהיה איש דת קיצוני ביותר ונהרג אשתקד בהתרסקות מסוק, טען כי אפליקציות מסרים מיידיים ורשתות חברתיות הן שליבו את הפגנות המחאה בעקבות מות אמיני, והוא הכריז בשעתו שפעילותן באיראן תותר שוב רק כשתהיה להן נציגות משפטית של ממש בתוך המדינה. חברת Meta, שהיא הבעלים של פייסבוק, ווטסאפ ואינסטגרם, הבהירה בתגובה שאין לה שום כוונה לפתוח נציגות באיראן, מדינה הנתונה לסנקציות אמריקניות כבדות.
הנשיא החדש של איראן מסעוד פזשכיאן, שמוצג כאיש המחנה המתון ברפובליקה האיסלאמית והושבע לתפקיד ביולי, הבטיח במהלך קמפיין הבחירות שלו להקל את ההגבלות על גישה לשירותי אינטרנט שונים, וכעת אמור לקיים את התחייבויותיו.
3 צפייה בגלריה
מנהיג איראן עלי חמינאי נאום טהרן
מנהיג איראן עלי חמינאי נאום טהרן
מנהיג איראן עלי חמינאי. מתנגדי ההקלות מזהירים מ"מתנה לאויבים"
(צילום: AFP PHOTO / HO / KHAMENEI.IR)
מתנגדי ההגבלות באיראן טוענים כי הן פוגעות בתקשורת הפשוטה בין אזרחים ובפעילויות המקוונות בין בתי עסק, ומדגישים בנוסף על כך כי הן מאלצות את האיראנים, העניים ממילא, לשלם על שירותי VPN. לפי סוכנות הידיעות האיראנית "מהר", יותר מ-80% מגולשי האינטרנט באיראן משתמשים בתוכנות לפריצת חסימות. עם זאת, עשרות מחוקקים בפרלמנט האיראני הזהירו כי הקלת ההגבלות עלולה להיות "מתנה לאויבים" של הרפובליקה האיסלאמית.
שר התקשורת האיראני סטאר האשמי הדגיש כי ההחלטה להסיר את החסימה מווטסאפ היא "צעד ראשון" בדרך להרחבת הגישה לאינטרנט, ולפי סוכנות "מהר" הממשלה שוקלת כעת להחזיר את הגישה גם ליוטיוב ולטלגרם, אבל רק דרך "פורטלים שאפשר לנהל".
אמיר חיידרי, מהנדס תוכנה בן 26 מטהרן, בירך על הסרת החסימה מווטסאפ. "הרבה יותר קל לי עכשיו להתכתב עם החברים והמשפחה שלי, זה כבר סימן טוב", אמר, אף שהודה כי הוא אינו אופטימי בנוגע להמשך. אלהה חוג'סתה, מאמנת כושר בת 31 מאהוואז שבדרום-מערב איראן, סבורה שההחלטה לא משנה הרבה. "יש בעיות הרבה יותר גדולות שצריך לטפל בהן", היא מדגישה.