משרד ההגנה במוסקבה הודיע לפני הצהריים (חמישי) כי צבא רוסיה התפנה מ"אי הנחשים", האי האוקראיני האסטרטגי בים השחור שבו התנהל ביום הראשון למלחמה אחד הקרבות המפורסמים ביותר שלה. חיילים מהמוצב האוקראיני באי סירבו אז להיכנע לספינת המלחמה הרוסית "מוסקבה", כרזו לעברה קללות – ונפלו בשבי.
רוסיה טוענת כי התפנתה מהאי כ"מחווה של רצון טוב" וכי חייליה שם "השלימו את כל המשימות שהוגדרו להם", אבל באוקראינה מציגים גרסה אחרת: לטענת קייב ההתקפות החוזרות ונשנות שלה על הכוחות הרוסיים שהוצבו באי מאז כיבושו, ובמיוחד התקפה גדולה שאירעה הלילה, הן שהכניעו את הרוסים וגרמו להם להסתלק. בלשכתו של נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי טענו כי מדובר בניצחון גדול לצבא האוקראיני: "בום!", צייץ ראש הלשכה אנדריי ירמק, "אין עוד חיילים רוסים באי הנחשים. הכוחות המזוינים שלנו עשו עבודה נהדרת".
אי הנחשים הפך לאחד מסמלי המלחמה, כשביום הראשון לפלישה הרוסית כרזו המלחים מספינת המלחמה הרוסית "מוסקבה" אל החיילים האוקראינים שם שעליהם להיכנע. האוקראינים סירבו, והשיבו בין השאר: "ספינת מלחמה רוסית, לכי להזדיין". תחילה דווח כי בתגובה ירו הרוסים אש כבדה על האי וכי כל החיילים האוקראינים נהרגו, אבל בהמשך התברר כי הם בחיים, ונפלו בשבי הרוסי. אחר כך הוחזרו לאוקראינה בעסקת חילופי שבויים. שבועות אחרי ההסתערות של אנשי הספינה "מוסקבה" על אי הנחשים, ובהישג גדול עבור קייב, הטביע צבא אוקראינה את הספינה, ובאירוע הזה נספו עשרות חיילים רוסים.
משרד ההגנה הרוסי טען בצהריים כי בהסגת הכוחות מאי הנחשים עושה מוסקבה "מחווה של רצון טוב" ומוכיחה שהיא אינה מכשילה את מאמציו של האו"ם לפתוח "מסדרון בטוח" בים השחור, שדרכו אפשר יהיה לייצא סחורות חקלאיות מהשטח האוקראיני, סחורות הנחוצות כל כך לעולם על רקע משבר המזון ההולך ומתהווה בשלל מדינות. אלא שרבים בעולם מפקפקים בטענה הרוסית שהנסיגה נעשתה מבחירה ומרצון טוב: מאז כיבושו של אי הנחשים ספגו הכוחות הרוסיים שם הפצצות חוזרות ונשנות מצד הכוחות האוקראיניים, וייתכן מאוד שהם הגיעו למסקנה כי האחיזה באי אינה כדאית עוד.
היום בצהריים טענה אוקראינה בפה מלא כי היא זו שסילקה את הרוסים, במתקפת טילים ופגזים שביצעה על האי הלילה. הפיקוד הדרומי של הצבא האוקראיני פרסם צילום של האי, ובו נראה עשן שחור מיתמר מכמה מוקדים בו – לדבריו בעקבות המתקפה הלילית: "האויב פינה בחופזה את חיל המצב שלו בשתי סירות מנוע וכנראה עזב את האי. כרגע אש אוחזת באי ויש פיצוצים". גם מפקד הכוחות המזוינים של אוקראינה, ולרי זלוז'ני, הכריז על "שחרור" האי, והוא אמר שלתותחי הוביצר שיוצרו באוקראינה היה חלק מרכזי בשחרור. זלוז'ני הודה למדינות זרות על הסיוע שלהן.
שחרור האי כבר גורר תגובות מהעולם. "אם רציתם ראיה ליכולת המדהימה של האוקראינים להשיב מלחמה ולהדוף את הרוסים, תביטו במה שקרה ממש היום באי הנחשים, שם הרוסים נאלצו לוותר על השטח", אמר בצהריים ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון בפסגת מנהיגי נאט"ו במדריד. "בסופו של דבר, פוטין יבין שהוא לא יכול להחזיק בכוח מדינה שלא מקבלת את שלטונו".
ים, חיטה, מוקשים: שחרור האי יקל את המצור?
שחרור האי הוא הישג מורלי ואסטרטגי חשוב מאוד לאוקראינים, ובעולם ממתינים לראות אם לנסיגה הרוסית יהיו השלכות כלשהן על עתיד הייצוא החקלאי מאוקראינה, בהתחשב במצור הימי שמטילה עליה רוסיה. אי הנחשים נמצא בסמוך לנתיבי שיט לאודסה, שבה שוכן הנמל המרכזי של אוקראינה בים השחור, ושחרור האי עשוי להקל מעט את המצור הרוסי על האזור.
רוסיה ואוקראינה נחשבות שתיהן ליצואניות-ענק של דגנים, ועל כן יש המכנים אותן "אסם התבואה של העולם". לפני פרוץ המלחמה ב-24 בפברואר הן היו אחראיות יחד ל-30% מאספקת החיטה העולמית, אולם הפלישה הרוסית לאוקראינה שיבשה דרמטית את שרשראות ההספקה, והדבר גרם לעלייה חדה במחירי המזון בעולם ולחשש ממחסור של ממש.
מוסקבה וקייב מטילות שתיהן את האחריות למשבר זו על זו: ממשלת אוקראינה מאשימה את רוסיה כי המצור הרוסי על הנמלים האוקראיניים הוא שמונע מאוניות סוחר להפליג משם עם התבואה אל מדינות היעד, וכי נוסף על כך מוסקבה גונבת חלק מהתבואה שהצטברה במחסנים האוקראיניים – ומשתמשת בה לצרכיה שלה או מוכרת אותה לצד שלישי. רוסיה מצדה טוענת כי היא אינה מטילה שום מצור על נמלי אוקראינה, וכי בפועל מוקשים ימיים שהטמינו שם האוקראינים כדי לסכל את התקרבות הרוסים הם שמונעים את הפלגתן של אוניות הסוחר. לדברי מוסקבה, במשבר המזון המתהווה יש להאשים את המערב, משום שהסנקציות הקשות שהטיל עליה אינן מאפשרות למדינות העולם לסחור איתה בחופשיות, וכך היא אינה יכולה לסייע במילוי המחסור.
מאז תחילת המלחמה הצטברו במחסנים האוקראיניים עשרות מיליוני טונות של תבואה, והחודש הזהיר נשיא אוקראינה זלנסקי כי בתוך כמה חודשים הכמות הזו עלולה לשלש את עצמה. מי שנפגעות במיוחד מכך שהתבואה אינה מיוצאת הן מדינות במזרח התיכון ובאפריקה, בעיקר מדינות מתפתחות, שבמשך שנים העדיפו את הייצוא האוקראיני בשל מחירו הנמוך יחסית.
בניסיון להשיג פריצת דרך במשבר הציעו מתווכים מהאו"ם שטורקיה, השוכנת אף היא לחופי הים השחור, תסייע ליצור "מסדרון בטוח" לייצוא הסחורות דרך הים הזה, בין השאר על-ידי כך שתלווה את האוניות שישוטו אל הנמלים האוקראיניים ומהם. לפי ההצעה הזו, אוקראינה תידרש לסלק את המוקשים הימיים שהטמינה ליד נמל אודסה, ולרוסיה יוּתר לבדוק את הספינות הנכנסות כדי לוודא שאין בהן נשק.
בעוד מוסקבה הביעה תמיכה כללית ברעיון הזה, אוקראינה – שכלל לא הוזמנה לשיחות בעניין שנערכו בראשית החודש בטורקיה – מתנגדת: הממשלה בקייב הזהירה כי אם תפנה את המוקשים מהים השחור רוסיה תנצל זאת כדי לפתוח משם במתקפה על חופיה. נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ושר החוץ שלו סרגיי לברוב אמנם הבטיחו שוב ושוב כי ארצם לא תפתח במתקפה שכזו, אבל הממשלה בקייב מדגישה כי אי אפשר להאמין להבטחות הללו. לטענתה זו שותף גם האיחוד האירופי: בקייב ובבריסל מזכירים כי מדובר באותו פוטין שבמשך חודשים התעקש כי אין לו שום כוונה לפלוש לאוקראינה, ואז ב-24 בפברואר, בדיוק כפי שצפו, שלח את צבאו לתוך שטחה.
עד כמה חמורות ההשלכות של עצירת הייצוא האוקראיני דרך הים השחור מלמד הנתון הבא: לפני המלחמה נהגה אוקראינה לייצא לעולם כשש מיליון טונות של דגנים מדי חודש, ואילו מאז הפלישה צנח השיעור הזה לכמיליון טונות בלבד. את רוב הסחורה הזו נהגו האוקראינים לייצא דרך הים השחור, וכעת הם נאלצים להסתפק בייצוא דרך רכבות בגבולם המערבי או דרך נמלים קטנים בנהר הדנובה. הייצוא דרכם אינו יכול לפצות על ההפסדים הענקיים מהיעדר הייצוא דרך הים השחור.
תוכנית "המסדרון הבטוח", שאותה יזם מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש, ושרוסיה הביעה כאמור נכונות עקרונית לה, קובעת לא רק שאוקראינה תסלק את המוקשים מול חופיה, דבר שיחשוף אותה למתקפה ימית רוסית, אלא גם שהמערב יקל את הסנקציות על מוסקבה וכך יאפשר לה לייצא עוד דגנים ודשנים לשוק הבינלאומי. ארה"ב ואירופה אמנם לא הטילו סנקציות ישירות על ייצוא של מזון מרוסיה, אבל מוסקבה טוענת כי העיצומים שנקטו נגד הספינות והבנקים שלה אינם מאפשרים לה לייצא תבואה לשוק הבינלאומי כבעבר, משום שחברות זרות חוששות לסחור איתה.
פוטין על מנהיגי המערב: "שותים אלכוהול ולא עושים ספורט"
בתוך כך, גם מלחמת המילים בין מוסקבה למערב נמשכת: היום בצהריים השיב נשיא רוסיה פוטין למנהיגי המערב שלעגו השבוע – מול המצלמות – למנהגו להצטלם ללא חולצה, כנראה בניסיון לטפח את תדמיתו הגברית. במהלך ביקורו בטורקמניסטן אמר הבוקר פוטין כי אילו הם עצמם היו מצטלמים כך – המחזה היה "מגעיל".
דבריו של פוטין באו בעקבות התיעוד מפסגת ה-G7 בתחילת השבוע, שבו כשהתיישב ליד השולחן אמר ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון בשעשוע כי מנהיגי ה-G7 יכולים להסיר את הבגדים שלהם כדי להראות שהם "קשוחים יותר מפוטין". ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו השיב שהמנהיגים יכולים לנסות להצטלם רוכבים על סוס חשופי חזה – כפי שעשה פוטין לפני יותר מעשור, באחת התמונות המפורסמות ביותר שלו.
היום, כשוחח עם כתבים בטורקמניסטן, אמר פוטין שבניגוד אליו מנהיגי המערב נוהגים לשתות כמויות מופרזות של אלכוהול ואינם מתעמלים. "אני לא יודע איך הם רוצים להתפשט, מעל או מתחת לגובה המותניים, אבל אני חושב שזה יהיה מחזה מגעיל בכל מקרה".