עם התקדמותם של המורדים במשטר אסד לעבר הערים השונות בימים האחרונים, עד הפלתו הבוקר (ראשון), נפרצו ונכבשו גם בתי סוהר שבהם הוחזקו אסירים שנכלאו במשך עשרות השנים שבהם שלטה המשפחה במדינה. ברשתות החברתיות הופצו בימים האחרונים סרטונים ותמונות של אנשים יוצאים מבתי הסוהר, נושאים עימם שמיכות, תיקים ומעט בגדים.
חלקם יצאו לחופשי אחרי עשרות שנים - ולטענת מתנגדי משטר בסוריה הם בכלל לא ידעו על ההתפתחויות הדרמטיות. היום פורסמו תמונות וסרטונים מכלא סיידנאיא שבצפון דמשק, שנחשב בעיני רבים לאחד מסמלי הדיכוי האכזריות של משטרו של בשאר אל-אסד. בין כותלי הכלא עינה המשטר במשך שנים רבים ממתנגדיו - ונכלאו בו גם מבוגרים, נשים וילדים.
שחרור האסירים מכלא סידנאיא

6 צפייה בגלריה
כלא סידנאיא ממנו שחררו אסירים
כלא סידנאיא ממנו שחררו אסירים
אחד מסמלי הדיכוי של משטר אסד. תיעוד מתוך כלא סידנאיא
6 צפייה בגלריה
כלא סידנאיא ממנו שחררו אסירים
כלא סידנאיא ממנו שחררו אסירים
עינה מתנגדי משטר והוציא אותם להורג
6 צפייה בגלריה
ילד שהיה עצור בכלא בסידנאיא
ילד שהיה עצור בכלא בסידנאיא
גם הוא אותר באחד התאים. "כנראה נולד שם"
באחד הסרטונים שהופצו מפשיטת המורדים על הכלא, מרגע שחרור הנשים, ניתן היה לראות גם ילד קטן, שלפי הדיווחים המקומיים ככל הנראה נולד שם - ומאז הוחזק בכלא יחד עם אימו. אחד האסירים ששוחררו משם סיפר כי למעשה לא ידע כיצד הוא נראה מאז שנכלא - וגילה להפתעתו ששיערו האפיר. האסירים ששוחררו התקבלו בצהלות שמחה, אך לא מדובר רק באסירים סורים.
בכלי תקשורת שונים בעולם סוקר סיפורו של עלי חסן אל-עלי, אזרח לבנון שנעצר לפני כמעט ארבעה עשורים על ידי הצבא הסורי, נכלא בכלא המשטר בעיר חמה - ושוחרר כעת. מאותו כלא מרכזי שוחררו יחד איתו מאות אסירים, וברויטרס טענו בני משפחתו כי הצליחו לזהות אותו בצילומים מהמקום.
עלי, במקור מהעיירה תאשע שבמחוז עכאר בצפון לבנון, זוהה על ידי משפחתו שמנסה כעת להעבירו ללבנון בצורה בטוחה, וחוששת ממעצר נוסף שלו. מועמר אל-עלי, אחיו אמר בריאיון לרויטרס: "זיהיתי אותו בתמונה שפורסמה, קראתי 'זה אחי'".
לפי המשפחה של עלי חסן, הוא נולד ב-1968 ונסע מהעיר טריפולי לביירות כדי להצטרף לצבא לבנון כחייל מתנדב. הוא הגיע למחסום של הצבא הסורי אל-מדפון, שהוצב בכביש המהיר בין טריפולי לביירות - ומאז נעלם. לפי מועמר, עלי לא היה אפילו בן 18 כשנעצר והמשפחה לא יודעת עד היום את הסיבה למעצרו, כיוון שלא השתייך למפלגה או ארגון כלשהו.
6 צפייה בגלריה
שחרור אסירים בא-סווידא בסוריה
שחרור אסירים בא-סווידא בסוריה
שחרור אסירים בא-סווידא שבסוריה
6 צפייה בגלריה
שחרור אסירים מהכלא בדיר א-זור
שחרור אסירים מהכלא בדיר א-זור
שחרור אסירים מהכלא בדיר א-זור
בריאיון לאל-שרק אל-אווסט, עיתון סעודי שיוצא לאור בלבנון, סיפר: "נודע לנו חודש אחרי המעצר שהוא הועבר מלבנון לאגף החקירות של המודיעין הצבאי בדמשק. שם הודו שהוא הגיע למקום וטענו ששחררו אותו אחרי חקירה". המשפחה מספר כי במהלך השנים היא בדקה בכל בתי הסוהר האפשריים בסוריה, אך כולם הכחישו שהם מחזיקים בו. "יש מידע על נוכחות לבנונים אחרים, אבל אנחנו בטוחים שזה הוא שצולם ביציאה מהכלא", אמר האח מועמר.
"מצבו של עלי דומה למצבם של מאות לבנונים שנעצרו על ידי צבא סוריה ללא סיבה", טען מי שהיה ראש העיר שממנה משפחתו של עלי, "הם הועברו לסוריה ועקבותיהם נעלמו". הוא אישר לא-שרק אל-אווסט כי משפחתו של עלי סבלה וניזונה שנים משמועות סותרות. "כאשר פרצה המלחמה הם איבדו לחלוטין תקווה למצוא אותו", הוסיף וסיפר כי אימו של עלי חלתה אחרי האירוע.
לבנון הקימה ב-2002 ועדה שתפקידה לתאם מול הצד הסורי ולחקור לגבי נעדרים לבנוניים בסוריה. היא העבירה לצד הסורי רשימה של כ-560 בני אדם, כולל הפוליטיקאי הלבנוני בוטרוס חואנד שנעלם בשנת 1992. המשטר הסורי שחרר 98 אסירים לבנוניים בשלהי 2003 וטען כי לא נותרו עוד לבנונים בכלא, דיווח שכעת מתברר כמובן כשקרי.