מערכת היחסים המתוחה בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לנשיא ארצות הברית ג'ו ביידן נחשפת שוב בכתבה מקיפה הבוקר (חמישי) ב"וול סטריט ג'ורנל", שבה נכתב כי האמריקנים שקלו חקיקת "חבילה" שתעביר מסר חריף לנתניהו - אבל בינתיים לא מימשו אותה.
לפי הכתבה, אותה חבילה כללה שינוי מדיניות מתקופת טראמפ ובמסגרתה שני מוקדים - אחד שאפשר למוצרים ישראלים מההתנחלויות להיות מוגדרים Made In israel, ואחר שלפיו ההתנחלויות כבר אינן מהוות הפרה של החוק הבינלאומי. לצד זאת הם שקלו גם על הטלת סנקציות על השרים בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר. בסופו של דבר, הוחלט כרגע רק על סנקציות על ארבעה מתנחלים, דבר שגם הוא הוביל לזעם ישראלי.
נתניהו וביידן שוחחו כבר 18 פעמים מאז תחילת המלחמה, ולפי גורמים אמריקניים וישראליים, מערכת היחסים הגיעה לנקודת רתיחה לפני כחודש וחצי, כשביידן קטע שיחה לאחר דיון מתוח על האזרחים שנהרגו בעזה, ועל עמדת וושינגטון שישראל צריכה לעבור שלב במלחמה ולהתמקד בפעולות כירורגיות. לפי הדיווח, ביידן כל כך כעס, עד שהוא כמעט צעק בשיחה ב-28 בדצמבר, הכריז כי השיחה הסתיימה - וניתק.
גורמים אמריקניים הבהירו כי וושינגטון לא תתמוך בשום מקרה בתוכנית לפלישה רחבת היקף לרפיח, ותעדיף לראות פעולות נקודתיות. לדבריהם, ממשל ביידן ביקש מצה"ל לייצר "תוכנית מהימנה" שתכלול הן מרכיבים צבאיים והן מרכיבים הומניטריים, בכל זאת אם תחליט להתעלם מעצת וושינגטון ולהיכנס לעיר שבה נמצאים יותר ממיליון פליטים - כחצי מאוכלוסיית הרצועה.
כחלק מהמתיחות עם ישראל, גורמים אמריקניים אמרו כי מחלקת המדינה פתחה בחקירה בנוגע להפצצות בעזה שבהם נהרגו עשרות אזרחים פלסטינים, ובנוגע לשימוש של ישראל בזרחן לבן בלבנון, כדי לקבוע אם צה"ל השתמש באופן אסור בפצצות ובטילים אמריקניים.
בממשל ניסו דרכים שונות ללחוץ על נתניהו, אבל לפי הכתבה בעיתון האמריקני נראה שביידן לא מתכוון להשתמש בכלי הגדול ביותר בארסנל שלו - מכירת כלי נשק לישראל. גורמים אמריקניים אמרו כי הנשיא ביטל כל אפשרות להאטת העברת הנשק.
אבל הלחץ על ביידן לנקוט עמדה ביקורתית יותר כלפי ישראל נמשך, ובימים האחרונים הנשיא האמריקני הביע דאגה רבה יותר מהדרך שבה נתניהו מוביל את המלחמה, ובין היתר כינה את התגובה בעזה "מוגזמת". בשיחה קשה ביום ראשון בנוגע למבצע אפשרי ברפיח, הוא לחץ על נתניהו להמשיך את המגעים לעסקת חטופים.