נאום התגובה ללפיד: יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן נאם אחר הצהריים (שישי) בעצרת הכללית של האו"ם, פחות מיממה לאחר נאומו של ראש הממשלה יאיר לפיד, שקרא אמש מעל אותה בימה בניו יורק לבחון הגעה להסכם של שתי מדינות לשני עמים עם הפלסטינים - בתנאי שהם יניחו את נשקם. הוא הודה ללפיד ואמר כי "הקשבתי לנאומי ביידן ולפיד. שמעתי אותם תומכים בפתרון שתי המדינות. אנחנו מודים על כך. זה כמובן צעד חיובי, אבל המבחן האמיתי - כי שמענו מספיק הצהרות ומספיק מילים - הוא שממשלת ישראל תחזור מיד לשולחן המשא ומתן, מחר". ynet העביר את נאום אבו מאזן בשידור חי.
יו"ר הרשות הפלסטינית פתח ואמר כי הוא פונה לעצרת בשם יותר מ-14 מיליון פלסטינים ש"עדיין חיים את השלכות הנכבה". "אין לנו פרטנר ישראלי. אני אומר לכם בשם הפלסטינים שהתקווה שלנו לשלום כבר כמעט ולא קיימת בגלל הכיבוש. גבירותיי ורבותיי, אתם רוצים לחנוק כל תקווה שיש לנו? ישראל לא פרטנר לשלום. זה ברור שישראל, שמתעלמת מהחלטות הקהילה הבינ"ל החליטה ולא להיות שותפה בתהליך השלום, פועלת להרס פתרון שתי המדינות", אמר.
לדבריו, "זה מוכיח ללא ספק שישראל לא מאמינה בשלום. היא מאמינה ביצירת סטטוס-קוו בכוח ובאגרסיביות, לכן אין לנו פרטנר ישראלי שאפשר לדבר איתו. זה הופך את היחסים בין פלסטין לישראל ליחסים בין מדינה כובשת לאזרחים כבושים, ולא יותר. ישראל נותנת חופש מוחלט לצבא ולמתנחלים הטרוריסטים. לנוכח ההתרחבות של ההתנחלויות ושל משטר האפרטהייד, ישראל לא משאירה לנו שום קרקע שבה אנחנו יכולים לקיים את מדינתנו העצמאית".
יו"ר הרשות הפלסטינית קרא בנאומו לקיים את ההחלטות שהועברו באו"ם בעניינם של הפלסטינים וטען כי אף אחת מהן לא בוצעה. "תיישמו לפחות החלטה אחת - אנחנו רוצים שתבוצע החלטה 181 מ-1947, ההחלטה שחילקה את פלסטין". את תוכנית החלוקה (החלטה 181), יש לציין, הפלסטינים דחו בשעתו. "יש להביא לסיום הכיבוש. אתם יודעים למה ישראל נוהגת כאילו היא מעל החוק, למה? מישהו יכול לענות? אף אחד. למרבה ההפתעה, מדינות כמו ארה"ב מעמידות פנים שהיא מגנה על חוק וזכזויות אדם".
הוא טען כי "ישראל הורגת את עמנו ומקבלת חסינות", ונתן כדוגמה את עיתונאית אל-ג'זירה שירין אבו עאקלה שנהרגה בסבירות גבוהה מירי הלוחמים שהיו בפעילות בג'נין. הוא חזר על הטענה הפלסטינית ולפיה "היא נהרגה מירי צלף שהרג אותה בכוונה", על אף שבישראל טוענים מנגד כי ירי הלוחמים לא כוון כלפי אבו עאקלה. לאחר נאום "50 השואות" בברלין שעורר סערה אמר יו"ר הרשות הפלסטינית כי מאז 1948 "ישראל ביצעה יותר מ-50 מעשי טבח". הוא קרא לבית הדין הבינלאומי "לדרוש מישראל לקחת אחריות על הטבח ועל כל מה שעשו". אבו מאזן הבהיר: "אנחנו נלך לבית הדין הבינלאומי".
אבו מאזן אף האשים את ישראל באי-קיום הבחירות לפרלמנט הפלסטיני, בטענה כי סיכלה אותן בעצם אי-מתן אישור לקיימן במזרח ירושלים. "ישראל מפריעה לתהליך הבחירות הפלסטיני תחת איסור השתתפות של התושבים הפלסטינים בירושלים בבחירות. הם שאלו אותנו 'למה אתם לא עושים בחירות?', אנחנו מוכנים, אישרנו את הכל לקיום הבחירות", ציין.
דבריו של אבו מאזן נוגדים את ההערכה ברמאללה טרם נאומו, לפיה הוא "יקרא לקהילה הבינלאומית לקחת את אחריותה ולנצל את ההזדמנות לשלום". במשרד החוץ הפלסטיני ציינו כי "נאומו של אבו מאזן יהווה תחנה היסטורית חשובה בדרך לסיכול והפלת תוכניות ההתפשטות של המדינה הכובשת ששוללת זכויות לאומיות צודקות ולגיטימיות של עמנו. הנשיא יקרא לקהילה הבינלאומית לכפות על ישראל לעסוק בתהליך השלום האמיתי שיוביל לסיום הכיבוש לאדמת מדינת פלסטין".
ברמאללה הטילו על ממשלת ישראל אחריות "להשלכות על סגירת האופק המדיני לפתרון הסכסוך וסירובה המתמשך של ישראל לעסוק בתהליך השלום ובמשא ומתן עם הצד הפלסטיני". במשרד החוץ הפלסטיני קראו לקהילה הבינלאומית "לא להחמיץ את הזדמנות השלום שיציע הנשיא".
יש לציין כי למרות ההצהרה של ראש הממשלה לפיד על חזונו להקמת מדינה פלסטינית לצד ישראל, הוא לא מתכוון לפגוש בשלב הזה את אבו מאזן. לפיד אף לא רואה אפשרות לחידוש המשא ומתן עם הפלסטינים בטווח הקרוב. גורמים בסביבת לפיד אמרו אמש: "אם הוא היה מאמין שהפגישה עם אבו מאזן תהיה יעילה, הוא היה עושה זאת".
לפיד, נזכיר, אמר כי פתרון שתי המדינות הוא הדבר הנכון לישראל, אך סייג זאת בכך שאמר שעל הפלסטינים קודם להניח את נשקם, ולהוכיח כי בניגוד לרצועת עזה - על המדינה הפלסטינית שתקום לא ישתלטו חמאס והג'יהאד האיסלאמי.
במקביל, גורמים במוקטעה ציינו כי הפלסטינים לא מוותרים על הדרישה להשיג חברות מלאה באו"ם כמדינה. עוד צוין כי הפסקת התיאום הביטחוני עם ישראל כרוכה במחיר כבד שהרשות הפלסטינית לא תוכל לשלם, שכן הוא קשור לכל היבטי החיים הפוליטיים, החברתיים, הבריאותיים והביטחוניים.
בנאומו בעצרת האו"ם בשנה שעברה, אמר אבו מאזן כי "לרשויות הכיבוש הישראליות יש שנה לסגת משטחי 1967, כולל מזרח ירושלים". הוא הוסיף אז כי הפלסטינים "מוכנים לעבוד על תיחום הגבולות וסיום כל סוגיות המעמד הסופי בחסות הקוורטט הבינלאומי, בהתאם להחלטות הלגיטימיות הבינלאומיות".
המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים נעצר באפריל 2014, עקב הסירוב של ירושלים לשחרר אז אסירים ביטחוניים, להפסיק את הבנייה בהתנחלויות ולקבל על עצמה את גבולות המלחמה של לפני יוני 1967 כבסיס לפתרון שתי המדינות.
נאומו של ראש הממשלה לפיד סוקר בהרחבה בכלי התקשורת של העולם הערבי, אולם מנהיגים ממדינות ערב עדיין לא התייחסו לדברים. בחלק מאותם כלי תקשורת הזכירו את נאומו של יו"ר האופוזיציה בנימין נתניהו באו"ם ב-2016, שבמהלכו ציין כי הוא "מאמין בפתרון של שתי מדינות לשני עמים".