99 ימים חלפו מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה, ומחיר הדמים הולך ועולה. הרוסים כבר נסוגו מזמן מאזור קייב, אבל בחבל דונבאס הם צברו הישגים רבים לאחרונה - וגם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי מודה שמספר האבדות של צבאו רב מאוד. לפי זלנסקי, מדי יום אוקראינה סופגת בקרבות עד 100 הרוגים ו-500 פצועים. גורמים מערביים אמרו כי ההערכה האוקראינית שלפיה קייב מאבדת בין 60 ל-100 איש מכוחותיה מדי יום "מהימנה יחסית".
המלחמה באוקראינה – הכותרות האחרונות:
• הקרב על סברודונצק: "רוב העיר בידי הרוסים"
• משמרת הלילה שנמשכה יותר מחודש: עדות מהשבי בצ'רנוביל
• לברוב מכחיש את השמועות: "פוטין לא חולה"
• הלהט"ב שנלחמים ברוסים, עם סמל חד-קרן
היום (חמישי) אמר זלנסקי שרוסיה שולטת כרגע על 20% משטחי אוקראינה. בנאום וידאו לפרלמנט בלוקסמבורג אמר הנשיא האוקראיני כי קו החזית מתפרס כעת על פני יותר מ-1,000 ק"מ. "עלינו להגן על עצמנו נגד כל הצבא הרוסי", הוסיף.
בסרטון שפרסם הלילה אמר זלנסקי שמפתיחת המלחמה 243 ילדים אוקראינים נהרגו, 446 נפצעו ו-139 מוגדרים נעדרים. לדבריו, יותר מ-200 אלף ילדים נלקחו בכפייה לרוסיה, כולל ילדים שהתגוררו בבתי אומנה, ילדים שנלקחו עם הוריהם וכאלה שהופרדו ממשפחותיהם. "המטרה של המדיניות הפושעת הזו היא לא רק לחטוף אנשים, אלא גם לגרום להם לשכוח מאוקראינה", אמר זלנסקי. "אי אפשר לכבוש את אוקראינה, אנשינו לא ייכנעו והילדים שלנו לא יהפכו לרכוש של הפולשים".
בלבוב שבמערב אוקראינה הנציחו את הילדים ההרוגים בפרויקט מיוחד שכונה "המסע שלעולם לא יקרה". באוטובוסים ריקים המיועדים להסעות הם הציבו בובות במושבים כסמל לילדים ההרוגים. "זהירות! ילדים!", נכתב על תמרורים שהוצבו ברחובות כחלק מהפרויקט.
בדוח היומי של המודיעין הבריטי נכתב כי רוסיה כבר השיגה שליטה על מרבית העיר סברודונצק שבמזרח אוקראינה, מוקד הלחימה בימים האחרונים. "הכביש המרכזי המוביל לעיר נשאר אמנם תחת שליטה אוקראינית, אבל רוסיה ממשיכה להרחיב את שליטתה בעיר, בסיוע ארטילריה כבדה", נכתב.
עם זאת, המודיעין הבריטי ציין כי הצבא הרוסי ספג אבידות רבות במהלך ההתקדמות הזו. הוא דיווח כי חציית נהר סיברסקי קריטית עבור הרוסים שמתקרבים לכיבוש כל מחוז לוהנסק - וירצו להמשיך משם לדונייצק. לפי הבריטים, האוקראינים הרסו גשרים בנהר כדי להקשות על הרוסים להתקדם. "רוסיה כנראה תצטרך הפסקה טקטית כדי להתחיל מחדש ולרכז מאמץ בדונייצק, שם האוקראינים מוכנים בעמדות מגננה, אבל בעשותם כן הרוסים יכולים לאבד את המומנטום שצברו בשבועות האחרונים", נכתב.
רוסיה המשיכה לתקוף בחריפות את החלטתה של ארצות הברית לספק לאוקראינה מערכת מתקדמת לירי רקטות לטווח בינוני העשויה לשנות משמעותית את מאזן הכוחות בין קייב למוסקבה. שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב הזהיר כי העברת מערכות HIMARS מעלה את הסיכון כי "מדינה שלישית" תיגרר לעימות. "זו פרובוקציה ישירה, שמיועדת לכך שהמערב יהיה מעורב בעימות הצבאי", אמר לברוב במהלך ביקור בסעודיה.
נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן כתב ב"ניו יורק טיימס" כי המערכת תאפשר לאוקראינים "לפגוע בדיוק רב יותר במטרות בשדה הקרב באוקראינה". עם זאת, האמריקנים לא שלחו לקייב את הגרסה שעשויה לשגר רקטות גם לטווח ארוך יחסית, של כ-300 קילומטרים, והן ישמשו לשיגור רקטות לטווח בינוני בלבד, של כ-80 קילומטרים. "אנחנו לא שולחים להם מערכות שיכולות לפגוע ברוסיה", אמר ביידן.
מאז הפלישה הרוסית ב-24 בפברואר, ארצות הברית נמנעה מלגבות את אוקראינה בעת שזו תקפה מעבר לקווי הגבול. כמה פעמים האוקראינים השתמשו ברקטות, מל"טים ומסוקים משלהם כדי לתקוף בשטח רוסיה, בעיקר בסביבות קורסק ובלגורוד. אם האמריקנים היו מספקים לאוקראינים את הרקטות ארוכות הטווח, הייתה לצבאו של זלנסקי היכולת לפגוע במרכזי ערים רוסיות ובבסיסי צבאי, כולל שדות תעופה שמהם ממריאים הרוסים לתקיפות באוקראינה.
"הם נתנו לנו בטוחות שלא ישתמשו במערכות הללו לתקיפת טריטוריה רוסית", אמר גורם אמריקני, אבל דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב אמר כי רוסיה אינה מאמינה להבטחה הזו. כשנשאל כיצד תגיב ארצו אם אוקראינה בכל זאת תירה רקטות או טילים אמריקניים לשטחה, השיב פסקוב: "בואו לא נדבר על התרחישים הגרועים ביותר".
המערכת שתועבר לאוקראינים מוצבת על כלי רכב ויכולה לשאת שש רקטות כל אחת. מדובר במערכות עם טווח כפול מאלה שבהן משתמשים הרוסים, והן גם מדויקות יותר מאלה של צבא רוסיה. את מערכות ה-HIMARS תשלח ארה"ב לאוקראינה במסגרת חבילת סיוע חדשה, בשווי 700 מיליון דולר, שתכלול גם מסוקים, טילי ג'וולין נגד טנקים, כלי רכב טקטיים וחלקי חילוף.
HIMARS היא למעשה שדרוג משמעותי של ה-MLRS, משגר רקטות רב-קני שפותח בשנות השבעים בארצות הברית וכינויו בחיל התותחנים בצה"ל הוא "מנתץ". במערכת שתועבר לאוקראינים שישה תאי שיגור נטענים, לעומת שניים ב-MLRS. הטענת תא שיגור יכולה להתבצע תוך דקות, עם צוות קטן, וללא צורך בסיוע של כלי רכב אחרים. צבא ארצות הברית כבר פרס מערכות כאלה באירופה, וחברות נאט"ו פולין ורומניה רכשו את המערכות.
המערכת יכולה לשגר רקטות לטווחים כפולים מההוביצרים שארצות הברית סיפקה לאחרונה לאוקראינה, וטווח של 80 ק"מ מאפשר לה לשגר אותן מחוץ לטווח של הארטילריה הרוסית. כמה מומחים אמרו שהמערכת יכולה להיות "שובר שוויון" במלחמה, בזמן שהאוקראינים מתקשים בדונבאס מול האש הארטילרית הרוסית, אבל אחרים אמרו שהיא לא תוביל מיד למהפך בשדה הקרב. "היא תגרום לשדה המשחק להיות שקול יותר", אמר בכיר ביטחוני אמריקני.
כך או כך, כדי להשתמש בנשק החדש שאותו הם עומדים לקבל יזדקקו הכוחות האוקראיניים לאימונים מיוחדים, ולשם כך יידרשו לפחות שבוע או שבועיים של הכשרה. ארה"ב מתכוונת להעביר את הנשק הזה לאוקראינה במהירות האפשרית כדי לקדם את התהליך.
אתמול הייתה לאוקראינה גם סיבה טובה לחגיגה, בשנה קשה למדי. נבחרת הכדורגל האוקראינית ניצחה בגלזגו את סקוטלנד 1:3 ועלתה לגמר הפלייאוף להעפלה למונדיאל 2022 בקטאר. "אלו היו שעתיים של אושר”, אמר זלנסקי לאחר הניצחון. "יש זמנים שבהם לא צריך להכביר במילים, אלא פשוט לחוש גאווה. תודה רבה לכם חבר'ה. נלחמתם, התמדתם וניצחתם למען אוקראינה. סיפקתם רגעי שמחה לצבא שלנו ולמדינה כולה".
"כולנו נלחמים, כל אחד בשדה הקרב שלו, וכולנו עושים את זה למען הדגל הצהוב-כחול", הוסיף זלנסקי. "אוקראינה לא מתה ואף אחד לא יוכל להשתיק אותה. אנחנו נלחמים, סובלים - אבל מנצחים". בקרב על הכרטיס האחרון למונדיאל בקטאר יתמודדו האוקראינים מול נבחרת וויילס.
פורסם לראשונה: 10:55, 02.06.22