ההסכם הרשמי להצטרפות ישראל לתוכנית המחקר והפיתוח האירופית "הורייזן יורופ" נחתם היום (שני) בבריסל. מדובר בתוכנית הגדולה ביותר בעולם מסוגה לשיתוף פעולה מדעי ותעשייתי, עם תקציב כולל של כ-95.5 מיליארד יורו, שההצטרפות אליה אושרה בישיבת הממשלה השבועית.
בהסכם החדש, כמו בהסכם הקודם, יש סעיף טריטוריאלי שמתייחס אך ורק לשטח ישראל הריבונית - כך שההסכם לא חל מעבר לקו הירוק. המשמעות היא שאוניברסיטת אריאל לא תוכל ליהנות ממנו. עם זאת, שרת החינוך יפעת שאשא ביטון אמרה בישיבת הממשלה כי "כל מי שמצביע על ההחלטה הזו עכשיו גם מצביע על כך שאוניברסיטת אריאל תקבל שיפוי".
תוכנית הורייזן יורופ הייא תוכנית המסגרת הגדולה ביותר בעולם לשיתוף פעולה מדעי ותעשייתי, שמהווה גורם מימון מרכזי בתחומים אלה. זוהי תכנית המסגרת התשיעית במספר של האיחוד האירופי בנושא המחקר והפיתוח, והיא תתפרש - כמו קודמתה הורייזן 2020 - על פני שבע שנים. בעקבות החתימה על ההסכם יוכלו גופים וישויות ישראליים לקחת חלק בכל חלקי התוכנית בתנאים שווי ערך לאלה שחלים על ישויות וגופים ממדינות החברות באיחוד האירופי.
ישראל משתתפת בתוכניות המחקר והפיתוח האירופיות מזה 25 שנה כ"מדינת אסוציאציה". התוכנית מזמנת תועלות מדעיות וכלכליות רבות הן לישראל והן לאירופה. להשתתפות ישראל בתוכנית יש תרומה ניכרת למחקר המדעי-טכנולוגי ולתעשייה עתירת הידע, למשק ולכלכלה, והיא מקדמת את התעשייה הישראלית ובה בעת פותחת הזדמנויות לחדירת חברות ישראליות לשווקים אירופיים. במשרד החוץ ציינו כי להצטרפות לתוכנית קיימת חשיבות מדינית בהיבט הרחב של היחסים שבין ישראל לבין האיחוד האירופי.
שר החוץ יאיר לפיד מסר כי "הצטרפות מדינת ישראל לתוכנית הורייזן, ספינת הדגל בקשר בין ישראל לאיחוד האירופאי, היא הישג דיפלומטי חשוב וצעד נוסף בהתקרבות למדינות אירופה ולאיחוד האירופי. למדינת ישראל יש הרבה מה לתרום לתוכנית המו"פ הגדולה והחשובה ביותר בעולם וההצטרפות היום תסייע לישראל להמשיך להיות בחוד החנית של המחקר העולמי".
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה, אורית פרקש הכהן, אמרה כי הצטרפות ישראל לתוכנית היא "דוגמה נוספת לכך שלמוח הישראלי יש שם שחוצה גבולות ויבשות". לדבריה, "בשנות הסכם הורייזן הקודם, אלפי חוקרים ישראליים קיבלו מענקים בשווי כולל של כ-1.3 מיליארד יורו. אנחנו מאמינים ומקווים שהפעם היקף המענקים יעלה".
במסגרת תוכנית המסגרת האחרונה – הורייזן 2020 – הגישו כ- 15 אלף חוקרים מישראל בקשות למימון, ומתוכם זכו כ-2,000 ב-1,661 מענקים בהיקף כולל של כ-1.3 מיליארד יורו. מתוך המגישים 64% היו מהאקדמיה ומכוני מחקר, 34% משתתפים מהתעשייה וכ-2% גופים ציבוריים.