מסידני, דרך תל אביב ועד ניו יורק – וגם ברוסיה עצמה: ברחבי תבל התאספו גם היום (שבת) אלפי מפגינים שזועמים על המלחמה שמנהלת רוסיה נגד אוקראינה – ודורשים ממנהיגיהם לפעול ביתר שאת כדי לסייע לקייב ולהעניש את רוסיה ואת נשיאה ולדימיר פוטין בחומרה רבה אף יותר מזו שעשו עד כה.
הפגנות שכאלו נרשמו במהלך היום בשורה ארוכה של ערים באירופה, שם חוששים במיוחד מההשלכות של המלחמה ותוצאותיה האפשריות, במיוחד אם אלו יהיו לטובתה של מוסקבה. הפגינים, שעטו בגדים או נשאו בדים בצבעי דגל הלאום האוקראיני – תכלת וצהוב – מחו בין היתר בלונדון, ניקוסיה, ברלין, אתונה, הלסינקי, מדריד ומילאנו. רבים מהם עטו שלטים שעליהם נכתב "עצרו את המלחמה" או "עצרו את פוטין", וברבים מהשלטים הושווה פוטין לצורר הנאצי אדולף היטלר.
באחד השלטים בהפגנה בלונדון, סמוך ללשכת ראש הממשלה הבריטי בדאונינג 10, הוא כונה "פוטלר". באותה הפגנה השתתפה יוליה פטרנקו, עורכת דין בת 31, שמתגוררת כיום בבריטניה אך במקורה מהעיר דונייצק שבמזרח אוקראינה – מעוז הבדלנים הפרו-רוסים, שפוטין פלש לאוקראינה בטענה כי המטרה היא להגן עליהם. "הדבר הראשון שראיתי היה ילד קטן של מישהו עם שלט שבו כתוב 'פוטין, אתה הורג את סבא שלי' – וזה פשוט הביא אותי לדמעות", היא סיפרה ל"גרדיאן". בהפגנה ליד דאונינד 10 השתתפו מאות בני אדם. גם ליד השגרירות הרוסית בלונדון נערכה היום הפגנה, ושם הושלכו ביצים לעבר מבנה השגרירות.
"אתה מסתכל על האנשים שמתאספים פה וכולם מפחדים... היה לנו שלום במשך 80 שנה ולפתע פתאום, המלחמה חזרה לאירופה", אמר שטפן פישל, אחד מבין 2,500 שהתאספו בכיכר קארלספלאץ במינכן. הפגנה נרחבת למדי נרשמה בבירת השווייצרית, ברן, שם התאספו כ-20,000 מפגינים: הם דרשו מהממשלה שלהם לנקוט יד קשה הרבה יותר רוסיה ונגד פוטין.
בז'נבה התאספו כמה מאות מול מטה של האו"ם ודרשו להפוך מיד את אוקראינה לחברה בברית נאט"ו – אפשרות שמעוררת חשש במוסקבה והייתה אחת מסיבות הפלישה. המפגינים קראו "לומר לא לפוטין". אחת מהם, ולרי בראגר, נולדה ברוסיה ומתגוררת כבר 15 שנה בשווייץ, סיפרה: "אני פה בגלל שאני מתביישת באופן קיצוני במולדת שלי".
גם ברוסיה עצמה דווח על הפגנות רבות בימים האחרונים, ולנוכח הדיכוי הנרחב שפוטין הוביל שם בשנים האחרונות נראה שלמפגינים הללו נדרש אומץ רב למדי כדי לצאת למחות נגדו. לפי ארגון המעקב OVD-Info, שעוקב אחר הפעילות נגד מפגינים ברוסיה, יותר מ-3,000 בני אדם נעצרו בהפגנות בערים ברחבי המדינה מאז פרוץ המלחמה, רובם במוסקבה ובמהלך היום הראשון של המלחמה, ביום חמישי. היום, לפי הארגון, נעצרו 476 בני אדם.
גם באיסטנבול הפגינו היום תושבים מקומיים, בהם אוקראינים שעברו להתגורר בטורקיה. "המשפחה שלי חיה באזור קייב והם תוקפים היום את קייב. אני לא יודע מה לעשות, מה לחשוב. אני מתקשר אליהם כל 10-15 דקות", אמרה אחת המפגינות, שהזדהתה רק בשם ויקטוריה. "אני מקווה שהעולם יעמוד ויעשה משהו כדי להגן על המשפחות שלנו".
הפגנה ענקית נרשמה בסוף השבוע בגאורגיה, שחוותה כבר פלישה רוסית ב-2008: בבירה טביליסי התקבצו אתמול אלפי בני אדם שדרשו מממשלתם להצטרף לסנקציות שהוכרזו בימים האחרונים על רוסיה ועל פוטין עצמו, זאת לאחר שראש הממשלה הגאורגי אירקלי גריבשווילי הצהיר שאין בכוונתו לעשות כן, כחלק ממה שתיאר כ"מדיניות פרגמטית". הוא טען שהצטרפות לסנקציות רק תפגע בגאורגיה, שהפסידה מול רוסיה באותה מלחמה ב-2008, בה סייעה מוסקבה לכוחות הבדלנים באבחזיה ובדרום אוסטיה.
גם בישראל ממשיכות להיערך הפגנות נגד רוסיה, והערב התאספו אלפי בני אדם בכמה מוקדים, כשההפגנה המרכזית נערכה בתל אביב, שם המוחים צעדו בשדרות רוטשילד לעבר השגרירות הרוסית, אך התכנסו לבסוף בכיכר הבימה מאחר שהמשטרה סגרה את אזור הנציגות ברחוב הירקון. "אני הגעתי לכאן כדי לומר לרוסים שפלישה למדינה ריבונית היא חוצפה ואין לכך הצדקה", אמרה ל-ynet אלונה, שעלתה לישראל מאזרבייג'ן לפני 32 שנה. "מכעיס שהממשלה שלנו לא מוכנה לתמוך בעם האוקראיני, החשש להביע בקול ברור את חוסר הצדק – זאת התנהגות פחדנית".
הפגנות נרשמו אתמול גם בארגנטינה, ברזיל, מקסיקו ופרו – שם צעקו מפגינים "תחי אוקראינה!". בסידני, תחת גשם כבד, דרשו המפגינים לאסור על אזרחי רוסיה להיכנס לשטח אוסטרליה, ואחרים דרשו גם הם את צירופה המיידי של קייב לנאט"ו. "אני רוצה יותר סנקציות כלכליות על רוסיה, אני רוצה שהצבא יעזור לאוקראינה", אמרה מפגינה בשם קתרינה. "אני רוצה יותר מעשים, יותר פעולות קונקרטיות – ופחות מילים. מאוחר מדי עכשיו לדיפלומטיה".
גם במרכז טוקיו התאספו היום מפגינים, רבים מהם עם ילדיהם. "אני רק רוצה לומר, 'פוטין תפסיק את זה, תחזור לשפיות שלך'", אמר הירושי סאדווה, מוזיקאי בן 58. גם בהודו הפגינו, אך שם היו כאילו שהפנו את זעמם דווקא לעבר נאט"ו והמערב. "סוג התוקפנות שאנחנו רואים באוקראינה נכפה על ידי ארה"ב דרך נאט"ו וגם על ידי כוחות הצבא הרוסי שנכנסו לאוקראינה. שניהם אחרים למצב הזה", טענה סטודנית בהפגנה בניו דלהי.