על רקע כוונת הממשלה להעביר את האחריות על חלוקת הסיוע ההומניטרי ברצועת עזה לחברה חיצונית, שתי בעיות מעכבות את ההפעלה של חברת האבטחה האמריקנית "אורביס", המיועדת לתפקיד. בעיות משפטיות עולות מתוקף היקף הפעולה של החברה בעזה - ומקור התשלום עבורה.
התשלום עבור חלוקת הסיוע צפוי להיות בהיקף של כ-60 מיליון דולרים רק לאבטחת השיירות, לפני חלוקת הסיוע עצמה, שתעלה לפי הערכות כ-200 מיליון דולרים. בנוסף, ביסוס פעילות החלוקה של החברה בעזה צפוי לקחת כשלושה חודשים - היבט בעייתי כשלעצמו, שכן רוב השיירות שנכנסות כיום לרצועה נבזזות.
2 צפייה בגלריה
חיילי צה"ל מאבטחים את משאיות הסיוע ההומנטרי ברצועת עזה
חיילי צה"ל מאבטחים את משאיות הסיוע ההומנטרי ברצועת עזה
חיילי צה"ל מאבטחים משאיות סיוע הומניטרי לרצועת עזה
(צילום: REUTERS/Janis Laizans)
מאחורי "אורביס" עומדים גנרלים לשעבר בצבא ארה"ב. החברה קשורה לחברת-אם אמריקנית, המהווה למעשה קונגלומרט של 6 חברות. טרם ברור האם האמריקנים יסכימו לשאת בתשלום - שכן מי שישלם, הוא האחראי על חלוקת הסיוע, ובדיונים הובע חשש מתרחיש שבו ישראל תואשם בטבח אם המאבטחים ייאלצו לבצע ירי.
במקביל, נודע כי ישראל שילמה לחברה האמריקנית דמי קדימה לגיבוש התכניות לפיילוט שנוגע לחלוקת הסיוע בג'באליה שבצפון הרצועה. ככל הידוע, הקבינט יקבל מחר עדכון על התוכנית, אך לא יבקש לאשר אותה מאחר שטרם נמצא פתרון לבעיות בהטלת חלוקת הסיוע על החברה החיצונית.
פתיחת מעבר כיסופים להעברת סיוע
(צילום: מתפ"ש)

"חלוקת מזון? מכבסת מילים לממשל צבאי"

מוקדם יותר שר הביטחון לשעבר יואב גלנט מתח ביקורת חריפה על כוונת הממשלה לדון ב"חלוקת המזון לתושבי עזה בידי חברות פרטיות באבטחת צה"ל", שכן לדבריו מדובר ב"מכבסת מילים לתחילתו של ממשל צבאי בעזה". גלנט תקף כי "את מחיר הדמים ישלמו החיילים ותשלם מדינת ישראל לאור סדר עדיפויות לקוי שיביא להזנחת משימות ביטחוניות חשובות יותר. הכל תלוי בהכנה מבעוד מועד של גורם אלטרנטיבי שיחליף את צה"ל בתפיסת השטח - ללא זאת אנחנו בדרך לממשל צבאי", אמר, "את הסיוע יחלקו החברות הפרטיות, על החברות ישמור צה"ל ואת המחיר נשלם כולנו".
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הגיב על דברי גלנט ואמר כי "במשך שנה שלמה הוא דמיין 'גורם אלטרנטיבי' לא קיים שיעשה עבורנו את העבודה ומנע בפועל את נטילת האחריות שלנו על חלוקת הסיוע ההומניטרי". סמוטריץ' טען כי "משהגורם הלא קיים הזה לא בא, גלנט איפשר לחמאס להשתלט על הסיוע ההומניטרי ולשמר את שלטונו ברצועה ובכך הביא להתמשכות המלחמה, הגדלת מחירה ולסבל החטופים ובני משפחותיהם. לא ניהול הסיוע ההומניטרי יוביל לחללים, וגם לא ממשל צבאי אם נידרש לו, אלא דווקא הפחד מניצחון מלא ומתפיסת שטח שהיא הכרחית לביטחון".
2 צפייה בגלריה
בצלאל סמוטריץ' ו שר ביטחון לאומי איתמר בן גביר
בצלאל סמוטריץ' ו שר ביטחון לאומי איתמר בן גביר
בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר
(צילום: אלכס קולומויסקי, Menahem KAHANA / AFP)
השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר תקף את גלנט בחריפות, ומסר: "הערב הוכח שוב כמה טוב עשה ראש הממשלה שפיטר את שר הביטחון הכושל גלנט - כפי שידוע עמדתי ברורה שהומניטרי רק תמורת הומניטרי, אבל בכל מקרה - ככל שאכן ממשיכים עם הסיוע - שליטת צה"ל על הסיוע ההומניטרי לתושבי עזה היא הכרחית כדי לפרק את חמאס ולקחת מידיו את השליטה האחרונה שנשארה לו ברצועה, זו מטרת המלחמה. גלנט ששבוי עמוק בקונספציה הישנה ונתמך על ידי האופוזיציה, מוטב שישאר שם".
יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ הדהד את דבריו של גלנט, ומסר כי "שליטה ביטחונית ישראלית בעזה - הכרחית. שלטון ישראלי כשחיילינו מטפלים בביוב ובאשפה - אסון".