בניגוד לגלי פיגועים בעבר, גל הטרור האחרון, שהחל בחודש מרץ וזכה בצה"ל לכינוי "שובר גלים", מתאפיין בכך שהוא החל בשטח ישראל. מחבלים עם תעודת זהות כחולה יצאו לפיגוע בבאר שבע ולפיגוע בחדרה. לאחר מכן הוא התרחב לשטחים והתמקד בצפון השומרון, ג'נין וסביבתה – משם יצאו המחבלים לבצע פיגועים בתל אביב ובני ברק.
צה"ל יצא למבצע שמטרתו לשבור את הגל הנוכחי, ובסך הכל צלח את המשימה ובלם את הפיגועים בתוך שטחי הקו הירוק. הרמטכ"ל אביב כוכבי החליט לסגור את קו התפר ובמקביל להגביר את הפעילות ההתקפית באזור שכם ובג'נין. לגבי קו התפר, מדובר בהחלטה שעלותה למעלה ממיליארד שקלים וכוללת: בנייה מחודשת של הגדר עם הקמת מכשול חדש וכן שכלולה על ידי הצבת אמצעים טכנולוגים מתקדמים.
הרמטכ"ל כוכבי קיבל החלטה נוספת, גם היא בעלת משמעויות נרחבות: תגבור הקו בגדודים סדירים שסוגרים את הפרצות ומונעים חדירת שוהים בלתי חוקים וכמובן מחבלים לישראל. כתוצאה מכך נעצרו אימונים של יחידות לוחמות רבות בצבא, אבל כוכבי התעקש והבהיר למפקדי החטיבות: אנחנו קודם כל צבא ההגנה לישראל וזו המשימה הדחופה כעת, לפני האימונים.
נכון לרגע זה עמד הצבא במשימות וכוכבי אמר למפקדים: "שברתם את גל הטרור". האמירה הזו נכונה מול העורף, אבל בתוך השטחים מתברר שהמציאות שונה. במקביל לפעילות של צה"ל והשב"כ, נרשמה עלייה בפיגועים נגד כוחות צה"ל, בפיגועי ירי בצירים ובירי לעבר כוחותינו בעת מעצרים.
קחו למשל את מבצע הכניסה לקבר יוסף בשכם. בעבר הספיק גדוד, לכל היותר שניים, כדי לאבטח את כניסת המתפללים למתחם. היום, מקצה חטיבת שומרון ארבעה גדודים לפחות, שאחד מהם חייב להיות מובחר. כל כניסה מלווה בהמון אש ובהיתקלויות מטווח קרוב ולפעמים גם ירי צלפים באחת הכניסות. באחת מהפעמים הללו נפצע מפקד החטיבה המרחבית אל"מ רועי צוויג.
בגל הנוכחי בולט במיוחד ארגון הג'יהאד האיסלאמי שחטף מכה קשה בעזה. המחבלים שיוצאים בשליחותו, למעט הפיגוע אתמול בבקעת הירדן שנראה יחסית מאורגן, לא נשענים על תשתיות טרור ורובם ללא עבר מוכר. הם כוכבי טיקטוק שהפכו לגיבורי השעה ומודל לחקיינות. ואילו מנגנוני הרשות הפלסטינית מעדיפים שלא להתעמת עם ארגוני הטרור בג'נין ובשכם.
הפיגוע אתמול בצפון בקעת הירדן הוא שיאו של הגל הנוכחי ומלמד על עליית מדרגה ברף הפיגועים האחרונים. זה פיגוע שתוכנן היטב ועלול היה להסתיים עם נפגעים רבים ואף הרוגים. ללא תושייה והתנהלות מקצועית של מפקד מחלקת הטירונים של חטיבת כפיר ושני סמלים, האירוע היה עלול להסתיים גם עם הצתת האוטובוס.
שלושת המחבלים, כשלפחות אחד מהם בעל תעודת זהות כחולה, רצו להשלים פיגוע שכולל גם ירי וגם שריפת אוטובוס על יושביו. התשתית לפיגוע הזה תאותר ככל הנראה על ידי השב"כ, אך המקרה עלול להוביל לפיגועים דומים בטווח הקרוב. משכך, חייב פיקוד המרכז לגבש דפוס פעולה שונה לזה שנועד רק לסגור את גדר ההפרדה ממערב ולמנוע פיגועים בישראל ולהתמקד בגל ששינה את פניו.
מעל 220 פיגועי ירי סוכלו רק מתחילת השנה, כמעט פי שניים משנה שעברה. כל כניסה לתוך הערים הפלסטיניות מלווה בירי, ועד כה נהרגו 85 פלסטינים, רובם חמושים. לפי שב"כ מותם גורר למתיחות נוספת ולכן גם שיטת הפעולה הזו חייבת להיבחן. מדובר באתגר לא פשוט, אבל צה"ל ידע להתמודד עם פיגועים מורכבים בהרבה. וגם כאן כדאי להיכנס לפרופורציות: היו פצועים, אבל מאז הפיגוע באלעד במוצאי יום העצמאות לא נהרג אזרח או חייל.