איברהים ראיסי הושבע היום (ה') לנשיאות איראן בטקס בפרלמנט בטהרן. בטקס ההשבעה התחייב ראיסי להתמסר "לשירות העם, לכבוד המדינה ולהפצת הדת והמוסר" ו"לתמוך באמת ובצדק".
בהתייחסות לסנקציות האמריקניות אמר ראיסי שהוא יתמוך בכל המהלכים הדיפלומטיים שיביאו להסרת הסנקציות שפוגעות בכלכלה האיראנית. "העם האיראני מצפה מהממשלה החדשה לשפר את המחיה שלו. צריך להסיר את כל הסנקציות הבלתי-חוקיות של ארה"ב נגד האומה האיראנית".
הנשיא השמיני של הרפובליקה האיסלאמית אותת בנאומו בפרלמנט שאיראן שואפת להגדיל את השפעתה בזירה האזורית והעולמית. בהתייחסות ליריבותיה של איראן אמר ראיסי שהבחירות לנשיאות העבירו מסר של התנגדות "נגד כוחות יהירים" במקומות "שבהם יש דיכוי ופשע בעולם - בלב אירופה, בארה"ב, באפריקה, בתימן, בסוריה ובפלסטין".
בין האורחים שהגיעו לטקס ההשבעה בפרלמנט בטהרן היו מנהיג חמאס איסמאעיל הנייה וסגן מזכ"ל חיזבאללה נעים קאסם. גם נציג של האיחוד האירופי הגיע לטקס מטעם שר החוץ של האיחוד, ג'וזפ בורל. ההחלטה של האיחוד האירופי לשלוח להשבעה את אנריקה מורה, ימים ספורים אחרי תקיפת הספינה "מרסר סטריט" במפרץ עומאן, עוררה השבוע ביקורת חריפה מצד ישראל.
ראיסי, איש הדת הקיצוני שמכונה "התליין מטהרן", החליף השבוע בתפקיד את חסן רוחאני - שכיהן כנשיא בשמונה השנים האחרונות, ונחשב למתון יותר. ראיסי החל לכהן בתפקיד שלשום - בתום טקס שבו קיבל את כתב המינוי לתפקיד מידי המנהיג העליון עלי חמינאי. רוחאני פינה לו את לשכתו.
בנאום הכניסה שלו לתפקיד שלשום, לצדו של חמינאי, הבטיח ראיסי בן ה-60 כי כנשיא ינקוט צעדים להסרת "הסנקציות הרודניות" של ארה"ב. ראיסי מתחיל את כהונתו כששיחות הגרעין הלא-ישירות מול ארה"ב, שנערכו עד חודש יוני האחרון בווינה, נמצאות במבוי סתום.
עד כה התקיימו שישה סבבים של שיחות במו"מ להצלת הסכם הגרעין, והפערים בין הצדדים עדיין משמעותיים. לא ברור מתי יתקיים הסבב הבא, וראש צוות המו"מ של איראן, עבאס ארקצ'י, אמר בחודש שעבר שהצדדים "יידרשו לחכות לממשל החדש שלנו" ושטהרן "נמצאת בתקופת מעבר".
בנאומו לא התייחס ראיסי במפורש למו"מ על הצלת הסכם הגרעין. גורמים במערב מעריכים שהממשל האיראני תחת הנהגתו של ראיסי יאמץ גישה נוקשה יותר בשיחות הגרעין. כמו בשאר הנושאים שעל סדר היום באיראן, גם בנושא מדיניות הגרעין המילה האחרונה היא של חמינאי.
לפני שנכנס לתפקיד אמר ראיסי שהממשל שלו יתמוך בשיחות גרעין ששומרות על האינטרסים הלאומיים של איראן – ושהוא לא מעוניין לנהל מו"מ לשם המו"מ בלבד. בסוף יולי, בשיחה עם שרי הממשלה היוצאת, אמר חמינאי שהמו"מ תקוע בגלל האמריקנים ושארה"ב לא מתחייבת שלא תפרוש מההסכם פעם נוספת. לפי חמינאי, הלקח הוא "שאסור לסמוך על המערב".
האופוזיציה האיראנית, וארגוני זכויות אדם, מוחים בחודשיים האחרונים על בחירתו של ראיסי לנשיא ומאשימים אותו בפשעים נגד האנושות. לטענתם לראיסי, שופט לשעבר, יש אחריות לרצח אלפי אסירים פוליטיים בשלהי שנות השמונים בטהרן. בשנת 1988 ראיסי היה חבר ב"וועדות המוות" שגזרו הוצאה להורג על אלפי מתנגדי משטר בתום מלחמת איראן-עיראק, ובגין מעורבותו זו זכה במערב לכינוי "התליין מטהרן". ב-2019 מונה לראש מערכת המשפט האיראנית, ובמסגרת התפקיד ניהל את אחת ממערכות ההוצאה להורג הגדולות בעולם. רבים נתלו למוות תחת פיקוחו של ראיסי.
ברחוב דאונינג בלונדון, הרחוב שבו נמצא מעונו של ראש ממשלת בריטניה, הפגינו היום איראנים גולים על כניסתו הרשמית של ראיסי לתפקיד. הם הניפו שלטים שעליהם נכתב שראיסי הוא "רוצח המונים", והגיעו לעצרת עם תמונות של איראנים שהוצאו להורג בתום מלחמת איראן-עיראק.
השתתפו בהכנת הכתבה: איתמר אייכנר