קבוצה דו-מפלגתית של חברי קונגרס בארצות הברית, שחברים בשדולת מחוקקים שמטרתה להרחיב את "הסכמי אברהם", פתחו שלשום (חמישי) בתהליך חקיקתי שמטרתו לאלץ את משרד ההגנה האמריקני להרחיב את ההסכמים הללו גם לברית ימית, כדי למנוע איום ימי מצד איראן.
הצעת החוק שהגישו, שמכונה בקיצור "MARITIME act of 2023" ("החוק הימי של 2023") ושטיוטה שלה הגיעה לידי ynet, מתבססת על חוק דומה לברית הגנה אווירית להגנה מפני טילים ומל"טים שהעבירו חברי הוועדה בשנה שעברה, שבמסגרתו ישראל העבירה לאיחוד האמירויות מערכות הגנה אוויריות וסוללות טילים.
החקיקה החדשה, שנתמכת על ידי חברי בית הנבחרים והסנאט, רפובליקנים ודמוקרטים כאחד - מתריעה מפני "איומים של מערכות ימיות מאוישות ובלתי מאוישות מצד איראן ושלוחותיה, כמו גם ארגונים קיצוניים אלימים, רשתות פשע ושודדי ים". היא מחייבת את משרד ההגנה להגיש תוך 60 ימים ממועד קבלת הצעת החוק אסטרטגיה לשיתוף פעולה עם בעלות בריתה של ארה"ב במזרח התיכון, לצד תקציב מיועד וכן פעולות ספציפיות לקידום שילובה של ישראל בשותפויות הימיות.
"הסכמי אברהם אפשרו שיתוף פעולה ביטחוני חסר תקדים בין ישראל לשותפות ערביות", אמרה אחת ממובילות היוזמה, הסנאטורית הדמוקרטית מטעם מדינת נבדה ג'קי רוזן. "הפעולות הימיות העוינות האחרונות של איראן ושלוחות הטרור שלה מדגימות את האיום המשמעותי שלה על הביטחון הימי במזרח התיכון", היא הוסיפה, אחרי שביום חמישי משמרות המהפכה של איראן השתלטו על מכלית נפט במפרץ עומאן, בדרכה מכוויית לארה"ב.
חברת בית הנבחרים הדמוקרטית אן וגנר אמרה: "החוק יעזור לארה"ב ולשותפותיה במזרח התיכון לעבוד יחד כדי להתמודד עם איומים ימיים מצד שחקנים לא יציבים כמו איראן, פושעים בינלאומיים ופעילי טרור. בזמן שאיראן ממשיכה לזלזל בהגבלות על תוכנית הגרעין שלה ולממן טרור ברחבי האזור, שיתוף פעולה ביטחוני הדוק יותר בין מדינות הסכמי אברהם חייב להישאר בראש סדר העדיפויות של ארה"ב".
מחוקקת נוספת מבית הנבחרים, הרפובליקנית קתי מקמוריס רוג'רס, הוסיפה: "השגנו התקדמות משמעותית בהרתעת התוקפנות האיראנית במזרח התיכון, אבל נדרשת עבודה נוספת. החקיקה הזו היא חלק קריטי בפאזל שיעזור לנו לפתח אסטרטגיה כוללת במטרה להגן בהצלחה מפני איומים שמקורם באיראן, לא משנה אם הם מגיעים מהיבשה או מהים".
באותו יום שבו הוצגה הצעת החוק בגבעת הקפיטול, מפקד פיקוד המרכז של צבא ארה"ב הגנרל מייקל קורילה, שאמון על הוצאתה של ההצעה לפועל, ביקר בצה"ל כאורחו של הרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי. לפי הודעת דובר צה"ל, מטרת הביקור הייתה חיזוק היחסים עם הכוחות האמריקניים בים, באוויר וביבשה.
במסגרת הסיור הגנרל ביקר בבסיס שייטת 13, יחידת הקומנדו של חיל הים, וסקר את הפעילות המשותפת של היחידה עם מקבילתה האמריקנית, יחידת "אריות הים", שכוללת אימונים ותרגילים משותפים. "אנחנו עוקבים אחרי השינויים באזור, בדגש על התגברות התוקפנות והטרור האיראני", אמר הרמטכ"ל הלוי בתום הפגישה. "דווקא בתקופה הרגישה הזאת ישנה חשיבות גדולה לקשר ההדוק בין הצבאות, ונמשיך בשיתוף הפעולה והמחויבות המשותפת לביטחון במזרח התיכון".
בחודש שעבר נערך תרגיל ימי משותף לישראל וארה"ב, שבמסגרתו כוח של חיל הים הישראלי וחיל הים האמריקני ביצעו פעילות מבצעית באזור מיצר באב אל-מנדב, נתיב הסחר הימי היחידי של ישראל עם אסיה ואזור אוקיאניה. בשנים האחרונות המורדים החות'ים, שנתמכים על ידי איראן, פועל באזור המיצר נגד ספינות וכוח ימי של סעודיה ומצרים. המערכה נגד הארגון גבתה משתי המדינות מחיר כבד בחמש השנים האחרונות ועלתה בחייהם של מאות בני אדם. איראן מסייעת לחות'ים כלכלית וצבאית, מספקת לו אמצעי לחימה ומאמנת את אנשיו.