יותר מיממה אחרי שמנהיג קבוצת וגנר יבגני פריגוז'ין עצר את המרד שבו פתח נגד שלטונות רוסיה, והורה ללוחמיו לסגת כשהיו במרחק 200 קילומטרים בלבד מהבירה מוסקבה, בעולם עדיין מנסים להבין אילו השלכות יהיו לקריאת התיגר שלו על הקרמלין בטווח הארוך. מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן אמר אמש (יום א') בריאיון ל-CBS כי המרד של פריגוז'ין חושף "סדקים של ממש" בדרגים הגבוהים ביותר של משטר פוטין, וכי יש לראות בו קריאת תיגר על סמכות הנשיא הרוסי עצמו. בלינקן אמר כי ייתכן שיעברו עוד שבועות או חודשים עד שהעניינים בצמרת ההנהגה במוסקבה יתבהרו סופית: "אני לא חושב שראינו את המהלך האחרון", אמר ל-ABC.
בעקבות ההסכם שהושג בשבת בערב בין הקרמלין לקבוצת וגנר על הפסקת המרד המשיכו אתמול הצדדים להסיג את כוחותיהם מהערים שבהן התמקדה הדרמה. שכירי החרב של וגנר עזבו אתמול בלילה את העיר רוסטוב-על-הדון, ובהמשך נמסר כי הם הסתלקו גם ממחוז ליפצק, השוכן על הדרך שבין רוסטוב למוסקבה. כוחות הביטחון הרוסיים מנגד הסיגו את חייליהם ממרכז מוסקבה, שם הקימו שלשום מחסומים לקראת קרב אפשרי עם אנשי וגנר. גם הכוחות הצ'צ'ניים, בעלי בריתו של פוטין שנפרסו בסוף השבוע ברוסטוב כדי להילחם בחיילי פריגוז'ין, החלו לשוב לאזורי הלחימה שלהם באוקראינה.
מאז ההכרזה על ההסכם עם פריגוז'ין לא ניפק פוטין שום הצהרה פומבית, ולמעשה קולו לא נשמע מאז יצא למצלמות בשבת בבוקר והאשים את פריגוז'ין ואנשיו בבגידה. בשיא המהומה בשבת נפוצו שמועות שמטוסו של פוטין המריא ממוסקבה ושהוא עזב את הבירה, אך לא ניתן לכך אישור, וגם כעת לא ידוע היכן הוא. היום פרסמה הטלוויזיה הממלכתית של רוסיה קטעים מריאיון איתו, אך נראה כי מדובר בריאיון שנערך עוד לפני המרד. פוטין הדגיש בו שהעימות באוקראינה ניצב בראש סדר העדיפויות שלו, ושהוא עומד בקשר רציף עם משרד ההגנה. הטלוויזיה הרוסית דיווחה כי בהמשך השבוע ישתתף הנשיא בישיבה של המועצה לביטחון לאומי של רוסיה.
בריאיון ל-CBS אמש נשאל מזכיר המדינה בלינקן היכן למיטב ידיעתו נמצא פוטין ואם הוא עדיין במוסקבה. "אני לא רוצה להעלות השערות בנוגע לזה או לומר מה המידע שיש לנו", השיב בלינקן. "אנחנו עוקבים אחרי זה באדיקות".
מוסקבה חזרה לבתי הקפה, אין כניסה לכיכר האדומה
הדרמה ברוסיה, נזכיר, החלה ביום שישי בערב, כשפריגוז'ין, ראש "קבוצת וגנר" שלקחה חלק מרכזי במאמץ המלחמתי של הרוסים באוקראינה, האשים כי הצבא הרוסי תקף את כוחותיו והרג רבים מהם. פריגוז'ין הבטיח נקמה, ועד מהרה השתלטו חייליו, ללא כל התנגדות, על מתקני הצבא בעיר רוסטוב-על-הדון ובעיר וורונז'. משם המשיכו להתקדם לעבר מוסקבה, כשהטנקים והמשוריינים שלהם מוחצים מחסומים שהוקמו בכבישים, וכוחות הביטחון הרוסיים אינם מעמידים מולם התנגדות משמעותית. בצל ההתקדמות המהירה של אנשי וגנר נערכו שלשום במוסקבה לאפשרות של קרבות דמים בעיר: לוחמים הוצבו בעמדות ירי, והתושבים נקראו להישאר בבתים.
במהלך האירועים בסוף השבוע אמר פריגוז'ין כי מטרת המרד שלו היא להדיח את שר ההגנה סרגיי שויגו והרמטכ"ל ולרי גרסימוב, שאיתם הוא מסוכסך כבר זמן רב ושאותם הוא מאשים בכישלונות הרוסיים באוקראינה. הוא הדגיש כי ההתקדמות למוסקבה אינה "ניסיון הפיכה" אלא "צעידה למען הצדק", וכי מטרתה אינה להדיח את פוטין, אלא את ראשי מערכת הביטחון שלו בלבד. הדהירה של חיילי פריגוז'ין אל מוסקבה עוררה דריכות גדולה במערב, בהתחשב בעובדה שרוסיה מחזיקה בארסנל הנשק הגרעיני הגדול ביותר בעולם, ושפריגוז'ין הוא פושע מלחמה לא פחות מפוטין, ואחראי לשלל מעשי טבח מחרידים באוקראינה, בסוריה ובאפריקה.
בשבת בערב, כשהיו כבר מי שדנו באפשרות שמשטר פוטין ייפול, הודיע לפתע פריגוז'ין כי הורה לכוחותיו לסגת בחזרה לבסיסיהם באוקראינה, בעקבות הסכם שהושג עם הקרמלין בתיווכו של הרודן הבלארוסי אלכסנדר לוקשנקו. בהמשך מסר דוברו של פוטין כי במסגרת ההסכם נקבע שפריגוז'ין ייצא לגלות בבלארוס, החקירה נגדו ברוסיה בגין קריאה למרד תיסגר, ו"קבוצת וגנר" תפורק למעשה: הלוחמים שהצטרפו למרד של פריגוז'ין יקבלו חסינות מהעמדה לדין על מעשיהם, ואילו כל שאר לוחמי הארגון יידרשו לחתום על חוזים אישיים מול משרד ההגנה – ויהפכו כפופים למרותו.
בבירה מוסקבה, שרק בשבת עוד נערכה לאפשרות של קרבות דמים, הסתמנה אתמול חזרה לשגרה: הכיכר האדומה נותרה אמנם חסומה, אבל בשאר העיר פורקו המחסומים ועמדות הבידוק, והתנועה בכבישים חזרה לסדרה. רבים פקדו את בתי הקפה. בטלוויזיה הממלכתית הרוסית אתמול היום המנחים להציג את ההסכם שהביא להפסקת המרד כעדות לחוכמתו של פוטין, ושידרו תיעוד של חיילי קבוצת וגנר נסוגים מרוסטוב. תושבים שהתראיינו שם לערוץ 1 הרוסי שיבחו גם הם את התנהלות פוטין, אך יש יסוד להניח שדבריהם רחוקים מלשקף את הלך הרוח האמיתי ברחוב. אתמול בלילה נראו תושבים ברוסטוב-על-הדון מריעים ללוחמי וגנר המתפנים מהעיר, ומבקשים ללחוץ את ידיו של פריגוז'ין בשעה שעזב את המקום.
השיר של וגנר: "מדינה שיכורה, מה את עושה לי?"
דיפלומטים ופרשנים בכירים בעולם הדגישו אתמול כי אף שלפי שעה פוטין צלח את הסכנה, אין ספק שעצם המרידה פערה סדק עמוק בתדמיתו כמנהיג בלתי מנוצח – תדמית שנפגעה ממילא ב-16 החודשים האחרונים בצל הכישלון הרוסי המהדהד במלחמה באוקראינה. "המיתוס על אחדות ברוסיה של פוטין נגמר", אמר אתמול שר החוץ האיטלקי אנטוניו טיאני, והדגיש כי הנשיא הרוסי עצמו יצר את התנאים למרידה נגדו בכך שאפשר לפריגוז'ין לבנות לעצמו צבא פרטי עוצמתי כל כך. "ההסלמה הפנימית מפלגת את הצבא הרוסי. זו התוצאה הבלתי נמנעת כשאתה תומך כלכלית בלגיון של שכירי חרב. דבר אחד בטוח: החזית הרוסית חלשה יותר היום מכפי שהייתה אתמול. אני מקווה שעכשיו זה יקרב את השלום". ראש ממשלת רוסיה לשעבר מיכאיל קסיאנוב, שכיהן תחת פוטין בשנים 2004-2000 אבל בהמשך הפך לאחד ממבקריו החריפים ביותר, אמר אתמול ל-BBC כי אירועי סוף השבוע הם "תחילת הסוף של פוטין".
סימן שאלה גדול מרחף גם מעל עתידו של פריגוז'ין, מי שעד לסוף השבוע נראה כשר-מלחמה רוסי רב עוצמה שזוכה לחסינות כמעט מוחלטת מצד פוטין. בהסכם שהוכרז, ושמנשל אותו לכאורה משליטה ב"קבוצת וגנר", נקבע כאמור שפריגוז'ין יעבור לגור בבלארוס, אולם הרודן ששולט שם לוקשנקו הוא בעל בריתו הקרוב של פוטין, ורבים מדגישים כי אם צמרת המשטר הרוסי תרצה לחסלו – כפי שעשתה בעבר לרבים ממתנגדיה – היא תוכל לעשות זאת שם בקלות רבה.
במהלך המרד בסוף השבוע פרסם פריגוז'ין סדרה של הקלטות וידאו ושֶמע שבהן עדכן על המתרחש, אבל מאז ההודעה שלו על החזרת חייליו לבסיסיהם הוא שומר על שתיקה. בחשבונותיו ברשתות החברתיות ניכרת מאז שבת בערב דממה לא אופיינית, וגם בפלטפורמות אחרות שמזוהות עם "קבוצת וגנר" פחתה הפעילות. בערוץ הטלגרם "האזור האפור" הקשור אל הארגון פורסם אתמול בבוקר שיר תחת הכותרת "הכול הוכרע. כמעט", ובו המילים: "הדם שלי, מדינה שיכורה – מה את עושה לי?".
ראש ממשלת רוסיה לשעבר קסיאנוב העריך אתמול שפריגוז'ין אכן ייסע תחילה לבלארוס, אבל משם ימשיך לאפריקה "ויהיה איפשהו בג'ונגל או משהו כזה". הוא הסביר: "פוטין לא יכול לסלוח לו על זה. הוא הרס לו את היציבות, והחיים שלו יהיו מוטלים בספק". ג'ק לוש, עיתונאי בריטי שדיווח משדות הקרב באוקראינה והרבה לסקר את קבוצת וגנר, אמר ל-BBC שבמקום פריגוז'ין הוא היה מביט כעת אל מאחורי הגב במשך זמן רב: "אנחנו יודעים שמשטר פוטין לא סולח, וודאי שלא שוכח".
אוקראינה צוחקת: "זה המרד המגוחך בהיסטוריה"
לתשומת לב רבה זכתה ביממה האחרונה השתיקה הארוכה שנרשמה בסוף השבוע מצד סין, שאף כי איננה בעלת ברית רשמית של מוסקבה, היא נחשבת לשותפתה הקרובה בשל האינטרסים הדומים שלהן. לאורך כל סוף השבוע נמנעה בייג'ינג מלפרסם הצהרה רשמית בעניין המרד, והיו שפירשו זאת כניסיון שלה שלא למהר לתמוך בפוטין לפני שיתברר גורלו.
אתמול טען משרד החוץ הרוסי כי בערוצים פרטיים, בשיחות בין בכירים רמי דרג, הביעה סין את תמיכתה בהנהגה הרוסית, ושעה קלה אחר כך, הערב, שברה בייג'ינג את שתיקתה הפומבית: בהודעה רשמית שפרסמה כתבה כי ההסלמה האחרונה במתיחות ברוסיה היא עניין רוסי פנימי, וכי היא תומכת בשמירתה של רוסיה על יציבותה הלאומית. במקביל נמסר כי סגן שר החוץ הרוסי, אנדריי רודנקו, הגיע לביקור בבייג'ינג ונפגש שם עם שר החוץ הסיני.
מי שממשיכים לחכוך ידיים בהנאה הם מנהיגי אוקראינה, שמנהלים בימים אלה מתקפת-נגד בתקווה לשחרר מידי הכוחות הרוסיים לפחות חלק גדול מהשטחים שכבשו מאז הפלישה בפברואר אשתקד. יורי סאק, יועץ לשר ההגנה של אוקראינה, אמר אתמול אחר הצהריים כי סביר להניח שהמרד של קבוצת וגנר ברוסיה "ייזכר בהיסטוריה כניסיון המרידה המגוחך אי פעם". בריאיון ל-BBC שצוטט ב"גרדיאן" הבריטי אמר סאק: "זה רק מחליש את רוסיה ומחזק אותנו".
פורסם לראשונה: 18:44, 25.06.23