ברחבי ארה"ב ייסגרו הלילה (יום ד') הקלפיות בבחירות האמצע, שעשויות להשפיע במידה רבה על המשך כהונתו של הנשיא ג'ו ביידן – וגם על המירוץ בבחירות לנשיאות ב-2024. לפי התחזיות בארה"ב, בבחירות אמצע הכהונה צפויה המפלגה הדמוקרטית של ביידן לאבד את הרוב הקטן שלה בקונגרס לטובת המפלגה הרפובליקנית. ynet ילווה את ליל הבחירות ואת הבוקר שאחריו בעדכונים חיים על ספירת הקולות והתוצאות.
ארה"ב בוחרת 2022 – עוד כותרות:
• מרוצי המפתח: ד"ר אוז, כוכב פוטבול והמועמד שמחלים משבץ
• נקודת הקיצון בבחירות: "אור מול אופל" | נדב איל מדווח מפנסילבניה
• קולורדו תכריע: האם יוּתר השימוש בפטריות הזיה?
• עם ילד בן 25 ו-AOC של הימין הקיצוני: דור ה-Z מגיע לקונגרס
• קרבות המושלים: הרפובליקנים מקווים למהפך בניו יורק
מהפך רפובליקני בקונגרס יקשה על המשך כהונת ביידן, ויהפוך את ניסיונותיו לקדם חוקים ויוזמות למלאכה קשה במיוחד. בסוף השבוע, באירוע בחירות בשיקגו שהיה סגור לתקשורת, הזהיר ביידן ממהפך בשני בתי הקונגרס. "אם נפסיד את בית הנבחרים ואת הסנאט יהיו שנתיים איומות", אמר.
בחירות האמצע, נזכיר, הן הבחירות הנערכות פעם בארבע שנים באמצע הקדנציה של הנשיא המכהן, והאמריקנים בוחרים בהן את נציגיהם לשלל מוסדות ותפקידים ברמה הפדרלית ובתוך המדינות השונות שמהן מורכבת ארה"ב: בתי המחוקקים, תפקידי מושל, תובעים כלליים ועוד. עיקר תשומת הלב בבחירות האמצע מופנית אל ההצבעה לשני בתי הקונגרס – הסנאט ובית הנבחרים – משום שכאשר מפלגתו של הנשיא שולטת בשניהם קל לו יותר לקדם את האג'נדה שלו באמצעות חקיקה, ואילו במצב שבו המפלגה היריבה זוכה בהם לרוב – הוא הופך ל"ברווז צולע".
כבר חודשים שהסקרים מצביעים על כך שהרפובליקנים נמצאים בדרך לחולל מהפך בבית הנבחרים, שבו עומדים לבחירה כל 435 המושבים, ולהשיג שם רוב אחרי ארבע שנים של רוב דמוקרטי. בסנאט, שם יש כיום תיקו רשמי (50-50) אך הדמוקרטים נהנים מיתרון מעשי משום שהקול המכריע הוא של סגנית הנשיא קמלה האריס, צפו הסקרים במשך חודשים שמפלגתו של ביידן תשמור על יתרונה הדחוק, אך בשבועות האחרונים חל כרסום דרמטי בכוחה, ואתר ניתוח הסקרים FiveThirtyEight חוזה כעת שגם הסנאט יעבור לשליטה רפובליקנית, כאשר לדמוקרטים סיכוי של 41% בלבד לשמור על השליטה בו. אתמול עוד עמד הסיכוי הזה על 45%, וכעת פחת שוב.
כיוון שהסקרים חוזים רוב ברור לרפובליקנים בבית הנבחרים, שיעמוד ככל הנראה על פער של בין 15 ל-25 מושבים לעומת מספר המושבים שישיגו הדמוקרטים, תשומת הלב הלילה תופנה ברובה למרוצים לסנאט: שם עומדים לבחירה 35 מושבים, כשהתוצאה ברבים מהקרבות ברורה למדי. ההערכות הן שהקרב על הסנאט יתנקז לשמונה מרוצים בלבד – בפנסילבניה, וויסקונסין, צפון קרוליינה, אוהיו, ג'ורג'יה, נבאדה, אריזונה וניו המפשייר.
בחירות אמצע הכהונה נחשבות לרוב למשאל עם על ביצועיו של הנשיא המכהן. לעיתים קרובות מפלגת השלטון מאבדת מכוחה בבחירות האמצע, וכך צפוי לקרות גם הפעם. כדי למנוע תבוסה גייס ביידן לקמפיין את הנשיא לשעבר ברק אובמה, שביידן כיהן במשך שמונה שנים כסגנו. השניים הזהירו את האמריקנים מ"סכנה לדמוקרטיה" במקרה של רוב רפובליקני בקונגרס.
הבחירות נחשבות גם ל"פרומו" לקראת הבחירות לנשיאות בעוד שנתיים. לא מן הנמנע שבחירות 2024 יהיו שחזור של המירוץ מ-2020 בין ביידן לדונלד טראמפ. הנשיא לשעבר ממשיך להיות הדמות המובילה במפלגה הרפובליקנית, לקח חלק בקמפיין של מועמדים רפובליקנים רבים והשתתף בעשרות עצרות.
טראמפ משתמש בבחירות האמצע כדי לבצר את מעמדו כמנהיג בפועל של המפלגה הרפובליקנית, ומקווה שניצחונות של המועמדים הרפובליקנים שאותם קידם בקמפיין ישמשו כמקפצה לקאמבק שלו, ולריצה בבחירות 2024. טראמפ טרם הכריז רשמית כי יתמודד לנשיאות גם ב-2024, אך הצהיר כי אחרי בחירות האמצע, ב-15 בנובמבר, הוא ימסור הצהרה חשובה.
בנאום בעצרת בחירות בדייטון שבאוהיו טראמפ תקף אתמול את הדמוקרטים ואמר לקהל: "אם אתם תומכים בדעיכה ובנפילה של אמריקה אז אתם פשוט חייבים להצביע לשמאל הקיצוני, אנשים משוגעים. אם אתם רוצים להפסיק את ההרס של המדינה שלנו אז תצביעו מחר לרפובליקנים בגל אדום ענק".
טראמפ הגיע היום עם רעייתו מלניה לקלפי בפאלם ביץ' בפלורידה. "אני חושב שיהיה לנו לילה נהדר. יהיה מאוד מרגש לצפות בזה", הוסיף טראמפ, והתחמק משאלה על ריצה אפשרית ב-2024.
בקמפיין הבחירות התמקדו טראמפ והרפובליקנים באינפלציה הגבוהה בארה"ב, ביוקר המחיה ובפשיעה בחברה האמריקנית. מדובר בנושאים שמעוררים דאגה רבה בציבור, ודוחקים הצידה את הזכות להפלות – נושא שהדמוקרטים רצו שיעמוד במרכז הקמפיין שלהם, אחרי שבית המשפט העליון (שרוב שופטיו הם שמרנים) ביטל בהחלטה דרמטית את פסק הדין שהתיר הפלות ברחבי ארה"ב.
בשעה שבמפלגה הדמוקרטית חוששים מהתוצאות, הרפובליקנים אופטימיים לגבי הסיכויים להחזיר לידיהם את הרוב בקונגרס ולהביך את ביידן. "זה יהיה משאל עם על חוסר היכולת של הממשל הזה", ציין טום אמר, מחוקק רפובליקני ממינסוטה שמתמודד על כהונה נוספת בבית הנבחרים.
עוד לפני פתיחת הקלפיות היום השתתפו יותר מ-46 מיליון אמריקנים בהצבעה המוקדמת - בהם הנשיא ג'ו ביידן, שהגיע בסוף אוקטובר עם נכדתו לקלפי בדלאוור. מיליוני האמריקנים שלקחו חלק בהצבעה המוקדמת מימשו את זכותם הדמוקרטית בהצבעה בדואר או בקלפיות מיוחדות.
קלפיות ראשונות בארה"ב ייסגרו ב-01:00 שעון ישראל, ולאחר מכן יחל עדכון התוצאות. לאור העובדה שכמה מהמירוצים אמורים להיות צמודים במיוחד ייתכן שרק בעוד כמה ימים – ואולי אף שבועות - תתברר תמונת המצב הסופית בקונגרס. לתוצאות צפויה להיות השפעה על החלטתו של ביידן לרוץ לכהונה נוספת ב-2024. ביידן אמר בעבר שבכוונתו לרוץ לכהונה שנייה, אך טרם הצהיר על כך רשמית.
לפי AP, אם התוצאות של הרפובליקנים יהיו טובות מהצפוי, והם ינצחו גם במדינות שנחשבות למעוזים דמוקרטיים כמו וושינגטון וניו המפשייר, במפלגה הדמוקרטית יגבר הלחץ על ביידן שלא להתמודד על כהונה נוספת. ביידן, שהחודש יהיה בן 80, הוא נשיא לא-פופולארי ודמוקרטים רבים השיבו בסקרים שהם מעדיפים שבבחירות 2024 יתמודד מטעם המפלגה מועמד אחר, וצעיר יותר.
חלק מהמועמדים הדמוקרטים בבחירות האמצע, שמתמודדים במירוצים צמודים, העדיפו להרחיק את עצמם מהבית הלבן – לאור שיעורי התמיכה הנמוכים של ביידן. בסקר של רויטרס שפורסם אתמול הגיעה התמיכה בנשיא ל-39% בלבד. גם טראמפ בן ה-76 לא זוכה לשיעורי תמיכה גדולים, ורבים מהמצביעים הרפובליקנים מעדיפים שמועמד אחר ירוץ ב-2024.
בזמן שבמפלגה הרפובליקנית תוקפים את ממשל ביידן על האינפלציה ומחירי המזון והדלק, הנשיא הדמוקרטי ובכירי המפלגה מזהירים את הציבור מעתיד הדמוקרטיה האמריקנית: ביידן והמחוקקים הדמוקרטים הזהירו את הבוחרים מכך שמועמדים רפובליקנים רבים הביעו תמיכה בטענות השקריות של טראמפ שבחירות 2020 נגנבו ממנו, ומועמדים נוספים סירבו לגנות את הטענות.
"הכוח בידיים שלכם", אמר ביידן לקהל בעצרת ליד וושינגטון הבירה. "אנחנו חשים בעצמותינו שהדמוקרטיה שלנו בסכנה, ואנחנו יודעים שזה הרגע להגן עליה". עם שובו לבית הלבן בשני בערב אמר ביידן לכתבים שהוא מאמין שהדמוקרטים ינצחו בקרב על הסנאט – אך הודה ש"הולך להיות קשה" לשמור על הרוב בבית הנבחרים וכי החיים שלו בוושינגטון עלולים להפוך ל"קשים יותר".
הערב, שעות ספורות לפני סגירת הקלפיות, ביידן צייץ בטוויטר: "בבסיס הדמוקרטיה שלנו נמצא עקרון בסיסי: הזכות להצביע. איתו, הכול אפשרי. הצביעו היום". דוברת הבית הלבן קרין ז'אן-פייר אמרה שלביידן מתוכנן היום יום עבודה מלא, שבו ייערך לביקוריו המתוכננים בצפון אפריקה ובאסיה. הנשיא האמריקני ימתין לתוצאות הבחירות, ולפי ז'אן-פייר יגיב עליהן למחרת.