איך מנהלים שנת לימודים נורמלית כשהקורונה ממשיכה להשתולל? עיניהם של ראשי מערכות החינוך בארץ ובעולם נשואות בימים אלה ללוס-אנג'לס, שם החלו ביישום מבצע בדיקות שאפתני לתלמידים.
המטרה היא לאפשר שגרת למידה פרונטלית בבתי הספר. האמצעי: מדי שבוע ייבדקו חצי מיליון תלמידים וצוותי הוראה ביותר מ-1,000 בתי ספר, ומי שיימצא חיובי לקורונה או שלא יציג בדיקה שלילית לא יורשה להיכנס למוסדות החינוך. ביצוע הבדיקות אינו נתון לבחירה, גם בקרב מחוסנים, ומי שלא ייבדקו אחת לשבוע פשוט יישארו בחוץ.
בלוס-אנג'לס כבר נפתחה השבוע שנת הלימודים, ויומיים לפני כן הושלם סבב הבדיקות הראשון, כשלתלמידים שלא הספיקו להיבדק סופקו בדיקות אנטיגן מהירות. מדובר בתוכנית מורכבת ויקרה, שעלותה השנתית מוערכת בכ-350 מיליון דולר. במסגרת מבצע הבדיקות אף ייצאו מדי יום 30 עובדי מעבדה בשתי טיסות מלוס-אנג'לס למעבדה בצפון קליפורניה.
מהנתונים הראשוניים של הסבב הראשון עולה כי מעט יותר מ-80 אחוז מהתלמידים עברו את בדיקת הקורונה, כשבסך הכל נמצאו 3,600 תלמידים שנדבקו בנגיף, שיעור של כ-0.8%. בקרב עובדי ההוראה נמצאו 399 מקרים, שיעור של 0.6%.
ממלאת מקום המדען הראשי של משרד החינוך, ד"ר אודט סלע, הסבירה אתמול כי בכל העולם עוקבים אחר תוצאות התוכנית האמריקנית מתוך הבנה שחייבים לעשות את כל המאמצים להחזיר את התלמידים לכיתות ולמנוע מהם פגיעה נוספת. "התוכנית מחייבת מבצע לוגיסטי מורכב ונרחב ודורשת הירתמות של קהילת ההורים והקהילה החינוכית", הוסיפה סלע. "בלי שיתוף פעולה כזה קשה מאוד לבצע".
ואילו מנכ"ל משרד החינוך יגאל סלוביק אמר כי הממצאים שהתקבלו מסבב הבדיקות הראשון בלוס-אנג'לס מעודדים מאוד וממחישים את חשיבות ביצוע בדיקות לקורונה לכלל התלמידים. "אנו נקרא ל-1.9 מיליון ילדי גני ילדים ועד כיתות י' לבצע את בדיקות הקורונה הביתיות וכך נוכל למנוע כניסת תלמידים ואנשי צוות מאומתים למערכת החינוך כבר ביום הראשון", הוסיף סלוביק בהתייחסו לבדיקות האנטיגן שיסופקו למשפחות. "המטרה שלנו היא לקטוע שרשרות הדבקה, למנוע שליחת כיתות שלמות לבידוד ולאפשר למידה רצופה ובטוחה בבתי הספר".