סגן מושל מדינת המחוז בוואריה בגרמניה, הפוליטיקאי הפופוליסט הוברט אייוונגר, מוצא עצמו בימים האחרונים תחת מתקפה אחרי שעיתון גרמני חשף כי כשהיה נער, לפני 36 שנה, נתפס בבית הספר עם פלאייר אנטישמי שלעג לשואה. לביקורת עליו הצטרף היום (ג') גם שותפו הפוליטי, מושל בוואריה מרקוס זודר, שאמר כי ההסברים שסיפק לו אייוונגר לא היו מספקים. הסערה מגיעה מעט לפני הבחירות המקומיות שייערכו בבוואריה, באוקטובר הקרוב, וברקע להן ניצב גם חשש גדול בגרמניה מהתחזקותו בסקרים של הימין הקיצוני.
הסערה בבוואריה החלה בעקבות הדיווח ביום שישי ב"זידדויטשה צייטונג", מהעיתונים הנפוצים ביותר בגרמניה, ולפיו כשאייוונגר היה בן 17 הוא נתפס בתיכון עם פלאייר מודפס שבו דובר על תחרות בדיונית שמטרתה לאתר את "הבוגד הגדול ביותר במולדת". הפרס הראשון שהוצע בתחרות הבדיונית הזו הוא "טיסה חינם דרך הארובה של אושוויץ".
בגרמניה, לנוכח עברה הנאצי, אפילו רמיזה לאנטישמיות יכולה לעורר סערה גדולה, ואייוונגר מיהר לגנות את התוכן של הפלאייר והכחיש שהוא זה שעמד מאחורי הדפסתו. הוא גם טען כי הסיפור פורסם רק כדי לפגוע בו פוליטית, אבל הוא הודה כי "אחד או כמה" עותקים של הפלאייר נתפסו בילקוט שלו כשהיה תלמיד – וכי נשלח בשל כך למנהל בית הספר, שאיים בזמנו לערב את המשטרה.
אייוונגר אמר בסוף השבוע כי הוא יודע מי עומד מאחורי הדפסת הפלאייר, אבל הצהיר שאין בכוונתו "להלשין" על אותו אדם. בהמשך התברר שמדובר באחיו, הלמוט אייוונגר, שהביע חרטה על מעשיו וטען כי הדפיס את הפלאייר בתקופה קשה בילדותו, שבה כשל בלימודיו ונקרע מהמעגל החברתי שלו. הלמוט רמז באופן עמום לאפשרות שאחיו ניסה אולי לאסוף את הפלאיירים שהדפיס וכך לצמצם את הנזק שגרם, אבל עד כה הסיבה לכך שהם נמצאו בתיק שלו לא הובהרה.
על רקע השאלה כיצד הגיעו הפלאיירים לתוך הילקוט, אייוונגר נועד היום עם המושל זודר, שהצהיר כאמור כי התשובות שקיבל ממנו אינן מספקות וכי הורה לו בשל כך להשיב בכתב על שאלון עם 25 שאלות מפורטות. "שמענו את אייוונגר, תשאלנו אותו. אבל ההצהרות שלו לחלוטין לא מספקות עבור הערכה והבהרה סופיות. הרבה שאלות נותרו פתוחות", אמר.
זודר עומד בראש הסניף הבווארי של המפלגה הנוצרית-דמוקרטית מהימין-מרכז, ומקווה ביום מן הימים להנהיג אותה גם ברמה הארצית ולהפוך לקנצלר (כיום היא יושבת באופוזיציה ברמה הפדרלית). בימים האחרונים הביע זודר זעם רב בעקבות הפרשה, ואמר כי הפלאייר המדובר "מגעיל" וכי נכתב ב"ז'רגון הנאצי הגרוע ביותר". לדבריו גם לא ניתן להסביר אותו כ"מתיחה מצד ילד מטופש או סתם חטא נעורים". זודר הדגיש כי עצם החשד שאייוונגר קשור בצורה כזו או אחרת לפלאייר פוגעת בשמה הטוב של בוואריה כולה, ובאמינות של סגנו.
האמירות הקשות הללו עשויות לערער את השותפות הפוליטית בין זודר לאייוונגר, שמשמש כסגן המושל של בוואריה מאז 2018 ועומד בראש מפלגה פופוליסטית בשם "הבוחרים החופשיים", שותפתם בקואליציה המקומית של הנוצרים-דמוקרטים. הסערה מגיעה כאמור רגע לפני הבחירות המקומיות בבוואריה, שייערכו ב-8 באוקטובר, וזודר הצהיר כי לאחריהן הוא מקווה לחדש את הקואליציה עם "הבוחרים החופשיים" של אייוונגר.
מתיחות בין השותפים הפוליטיים נרשמה עוד לפני הסערה הנוכחית, ואייוונגר טרח לבדל עצמו עם אמירות ניציות יותר בתחום ההגירה, כשבאחד מעימותי הבחירות תקף את הממשלה בברלין, בראשות הסוציאל-דמוקרטים מהשמאל, והאשים שהיא "משליכה דרכונים לעבר הסורים האלה". אם השותפות בינו לבין זודר תתפרק, מושל בוואריה יידרש כנראה לפנות למפלגות בשמאל כדי להקים קואליציה, מהלך שיהיה קשה עבורו פוליטית.
הבחירות המקומיות בבוואריה נתפסות כבעלות חשיבות כיוון שהן ייערכו לפני הבחירות בשנה הבאה במדינות מחוז בחלקה המזרחי של גרמניה ולפני הבחירות הכלליות ב-2025, ועשויות ללמד על הלך הרוח הציבורי. הסקרים מעידים כעת על התחזקות של מפלגת הימין הקיצוני "אלטרנטיבה לגרמניה" (AfD), ובסקרים הארציים היא ניצבת במקום השני עם שיעור תמיכה של עד 20% – נתון שכמותו לא ידעה בעשר שנות קיומה. בבוואריה, השמרנים מקווים כעת למצוא "נקודת איזון" אל מול הרטורקיה הלאומנית של הימין הקיצוני, וחלקם חוששים שהתבטאויות חריפות מדי עלולות להרחיק מהם בוחרי מרכז מתונים.
לסערה בבוואריה התייחסו גם הסוציאל-דמוקרטים, והקנצלר אולף שולץ דרש אף הוא לקבל הבהרות בעקבות חשיפת פרשת הפלאייר. לארס קלינגבייל, ממנהיגי הסוציאל-דמוקרטים, תקף את התנהלותו של מושל בוואריה זודר: "כבר חמישה ימים שיש האשמות חריפות נגד חלקים בממשלה שלו. הסגן שלו שנטען כי הפיץ רעיונות אנטישמיים מאבד את עצמו עם הצטדקויות והתחמקויות. במקום להתנקות מההאשמות הללו, זודר מבקש עכשיו כמה שאלות. זה בזבוז זמן, זה לא מספיק".