הבניינים בעיר אדנה בטורקיה, שנפגעה קשות מרעש האדמה הקטלני בעוצמה 7.8 שהתרחש בטורקיה שלשום (שני), ריקים מאנשים שהתפנו וברחו מהם. אחת השכונות המרכזיות בעיר, שבה ביקרנו, מזכירה שכונת רפאים. סביב הבניינים שכבר לא עומדים על תילם מתגודדים אנשים רבים – אבל באלה שעומדים על תילם קשה מאוד לראות נפש חיה.
חלק מהאנשים שמתגוררים באדנה הם סורים שברחו ממלחמת האזרחים, בניסיון להשיג קצת שקט מהתופת שחוו שם. בעיר קרס אתמול בניין בן 14 קומות, בן 15 עד 20 שנה, וכוחות החילוץ פועלים שם יותר מ-24 שעות כדי לנסות למצוא ניצולים. מאות בני אדם יושבים בקור הכבד בניסיון לקבל מידע על קרוביהם, אבל הכוחות, שאליהם הצטרפו הערב מתנדבים – חלקם נערים ונערות, עדיין לא איתרו אף אחד תחת ההריסות. אגב, בין צוותי החילוץ הפועלים באזור נמצא גם צוות של צה"ל, שכבר חילץ מבין ההריסות שלושה בני אדם.
מרגע לרגע, נשמעים סביב הבניין הגדול שקרס קולות בכי. צעירים ומבוגרים כאחד יושבים סביב מדורות קטנות, כוססים ציפורניים בתקווה לשמוע בשורה. כשהכלים הגדולים פועלים במקום, ומזיזים בלוק אחר בלוק ברגישות, חלק מסובבי המדורה קמים. "כל החיים שלנו נעלמו. הדברים והרכוש הלכו. אנשים שאני מכיר ושכנים שלי לא אותרו יותר מ-24 שעות", אמר אחד התושבים.
"איזה צער נפל על העיר שלנו. אנחנו ועוד המון אנשים נמצאים שעות ומתפללים שיאתרו אנשים שנמצאים מתחת להריסות", אמר תושב אחר. באחד הרגעים סביב הבניין הגדול, התבקשו כל האנשים להיות בשקט לרגע. הסיבה לכך הייתה שהטלפון התחיל לצלצל בין כל ההריסות – אבל עדיין לא אותר אף אחד.
כמה רחובות ליד, קרס ברגע אחד בניין נוסף - בן 12 קומות. כוחות החילוץ הגיעו אליו אחרי שהשכנים שמעו צעקות מתחת להריסות. "אנחנו לא יודעים מי נמצא מתחת לבניין וכמה. התחלנו בחיפושים, ואנחנו מלאי תקווה לאתר אנשים", סיפרו חברי כוחות החילוץ. ליד הבניין שקרס נחו הצוותים סביב מדורה שהדליקו, אחרי שעות של עבודה מהצהריים. תושבי השכונה עמדו סביב וצפו בהם. את הפרצופים העצובים לא היה ניתן לפספס. חלק מהעסקים בשכונה נותרו נטושים, עם הדלתות פתוחות.
התושבים והמתנדבים שהגיעו למקום הקימו על שולחן קטן באמצע הרחוב עמדת שתייה חמה ולצידה מאפים טורקיים מקומיים. כל מי שחפץ לחמם את גרונו עם תה חם מקבל בחינם. בהמשך הרחוב הוקמו אוהלים רבים, שם מתאכלסים תושבים שאין להם בית בעקבות ההריסות. אחד ממגרשי הכדורסל בשכונה הפך גם הוא לעיר אוהלים.
"תצילו כמה שאתם יכולים"
כבר בנחיתה בנמל התעופה באיסטנבול בטורקיה אי אפשר היה לטעות. בנמל משדרים אמנם עסקים כרגיל או לפחות משתדלים, אבל האזרחים מרוסקים. כמויות צוותי התקשורת שהגיעו שלשום מכל העולם מעידה על גודל האירוע. מיפן ועד ברזיל, כולם עלו על הטיסה הראשונה כדי להעביר מבט על ממדי האסון ברעידת האדמה החזקה ביותר במזרח התיכון זה 100 שנה.
הנסיעה לדרום-מזרח טורקיה, שם היה מוקד הרעש, היא לרוב קצרה. בשעתיים טיסה מאיסטנבול אפשר להגיע בקלות, אבל את הטיסה הקצרה החליפה נסיעה ארוכה עד מאוד. יותר מ-1,000 ק"מ של נסיעה. לאורך המסע הארוך ליעד ניתן היה להבחין במאות שוטרים, אנשי הצלה ועוד כוחות טורקיים עמוסים על גבי אוטובוסים. גם רכבי הצלה ורכבים משטרתיים. כולם בלי יוצא מן הכלל עושים את דרכם לשם.
את הפרצופים של אנשי כוחות הביטחון לצד החשש ממה שמחכה להם, לא ניתן היה להסתיר. כמעט כל טורקי ששוחחתי איתו מכיר חבר או קרוב משפחה באזור האסון. באחת העצירות התחיל הבריסטה שהכין קפה לדבר עם כוחות הביטחון. לא היה צריך להבין מה הוא אומר. רק האמוציות שיצאו ממנו, לצד הבכי בסוף, הסבירו הכול. המלווים שלנו סיפרו לאחר מכן שביקש מהכוחות: "תצילו כמה שאתם יכולים. אנשים מתים".
כמה תושבי טורקיה שהכרתי אחרי הפיגוע האחרון באיסטנבול לפני כמה חודשים סיפרו על "אסון לא אנושי". אחרים אמרו: "העם הטורקי מתמודד עם אסון שאלוהים לא חשב עליו בשום סרט רע".
מהמט, תושב איסטנבול, סיפר על החשש הכי כבד שלו אחרי האסון: "חלק מהחברים שלי פשוט לא עונים לי. הפחד שלי שדיברתי את השיחה האחרונה עם חלקם. אני לא רוצה לחשוב על דבר כזה. מלבד תפילות לא נותר לי לעשות דבר".
בהכנת הידיעה השתתף יואב זיתון
פורסם לראשונה: 21:53, 07.02.23