כחודש וחצי לאחר חשיפת מחדל ההפריה בבית החולים אסותא בראשון לציון, בית המשפט לענייני משפחה בעיר פרסם היום (שני) את תוצאת הבדיקה הגנטית שנעשתה לעוברית - ולפיה בני הזוג שטענו לקשר גנטי אינם ההורים שלה, כך שעדיין לא ידוע למי היא שייכת. בני הזוג הודיעו שלא יבקשו לערוך עוד בדיקה, ובדיקות נוספות צפויות להיערך לזוגות אחרים. האישה ההרה נמצאת כעת בבית החולים לקראת הלידה.
השופטת חני שירה, שזימנה את הצדדים למסירת תוצאות הבדיקה, כתבה בהחלטתה: "זימנתי את באי כוחם של הצדדים לאולמי באופן דחוף, לאור העובדה שהתקבלה חוות הדעת של מנהל היחידה לסיווג רקמות מבית החולים שיבא, ד"ר רון לבנטל, וממנה עולה שהבדיקות שהתבצעו שללו את אפשרות האימהות והאבהות הגנטית של המשיבים 3 ו-4 ביחס לעוברית שנושאת המשיבה 1".
מבני הזוג נמסר באמצעות עורכי דינם לאחר פרסום התוצאות: "אנו מודים לבית המשפט שעשה כל מאמץ לברר את שאלת הזיהוי הגנטי מהר ככל האפשר, למרות הקשיים שהוערמו בדרך. אסותא ומשרד הבריאות הצביעו עלינו כזוג שהוא קרוב לוודאי ההורים הגנטיים. אנחנו ביקשנו אך את חסד הידיעה. עתה, כשהתקבלה התוצאה, אנו מעבדים את המידע החדש, חשים הקלה ומייחלים לשוב לשגרת חיינו. אנו מאחלים בריאות לעוברה וליולדת, ומקווים להתרת ספקות עבור מטופלות אחרות".
מוקדם יותר פרקליטי בני הזוג שטענו לקשר גנטי, עורכי הדין דורי כספי, שירה פרידן ושמואל מורן, העבירו בקשה בהולה לבית המשפט כדי לקבל את התוצאה. לאחר שקיבלו אותה הם אמרו שישקלו לבקש בדיקה נוספת, אך בסופו של דבר החליטו שלא להגיש בקשה כזו. אתמול דחה בית המשפט המחוזי בלוד בקשה של האישה ההרה לעכב את פרסום התוצאה במשך עשרה ימים וקבע כי ניתן לפרסם את תוצאת הבדיקה היום.
השופטים צבי ויצמן, אבי גורמן וצבייה גרדשטיין פפקין שדנים בתיק מתחו אתמול ביקורת על האישה ההרה, שלרחמה הוחזרה בטעות ביצית שאיננה שייכת לה וצפויה ללדת בימים הקרובים. לדבריהם, היולדת ופרקליטיה ניסו לעכב את תוצאות הבדיקה הגנטית שנערכה בימים האחרונים במרכז הרפואי תל השומר "ללא הצדקה ממשית". במהלך הבדיקה נערכה השוואה ל-DNA של ההורים "הגנטיים" של העוברית, אלה שטענו כי היא שייכת להם, כדי לוודא שכך הדבר. השופטים קבעו שהיולדת לא הציגה נימוק משמעותי לעיכוב הבדיקה.
בעקבות פרסום התוצאות היום, יידרשו בדיקות נוספות להבהרת התמונה. בני הזוג שטענו כי הם הוריה הגנטיים של העוברית הגישו מוקדם יותר בקשה למנות את משרד הרווחה כאפוטרופוס של התינוקת לאחר לידתה, כדי למנוע מהיולדת לרשום אותה כבתה.
מבית החולים אסותא, שבו אירע מחדל העוברית, נמסר לאחר פרסום התוצאות: "מרגע היוודע דבר האירוע החריג פעלה אסותא עם מיטב המומחים בנושא ה-IVF באופן מיידי, על מנת לאתר בסבירות גבוהה את הורי העובר. הבדיקה מעידה שאין מדובר באם הביולוגית, כפי שהעלה המיפוי הראשוני. צוות של מומחים בכירים יושבים בשעות הקרובות כדי ללמוד את משמעות התוצאות ואסותא תנקוט פעולות נדרשות בהתאם. בכל מקרה אסותא תמשיך לפעול למען האינטרס הציבורי בשקיפות מלאה ותיאום עם משרד הבריאות".
עובדים באסותא: "ביה"ח ניסה להטעות את משרד הבריאות"
במקביל לדרמה בבית המשפט, עובדים בבית החולים אסותא טוענים כי בית החולים התכונן מראש לביקורת שערך משרד הבריאות בעקבות הפרשה, ונקט צעדי הטעיה כדי ליצור את הרושם שהכול שם מתנהל כשורה. "ההנהלה הייתה בהיסטריה ובאובדן עשתונות לקראת הביקורת", סיפר עובד בכיר.
העובד הוסיף כי "אם בבית חולים ציבורי יש בדרך כלל שש הפריות חוץ-גופיות ביום, הרי שכאן היו לפני המשבר 30 ביום. מדוע? משום שמדובר בהרבה כסף שזורם לבית החולים". לדבריו, המדיניות הזו העמידה בסכנה חולים המאושפזים בבית החולים. "חדרי ניתוח רגילים הוסבו לטובת שאיבות זרע", הוא אמר.
לטענתו, "בימי הביקורת לא שיבץ בית החולים עובדים שנחשבים 'חלשים' כמו למשל לבורנטים ואחיות, מחשש לפליטות פה מיותרות מצידם שיחשפו את האמת המכוערת. חששו שאם יציגו בפניהם שאלות הם לא יידעו לענות את 'התשובות הנכונות'". עוד טען כי "בנוסף לכך, רענן בית החולים בטירוף את הנהלים, פעולה שלא נעשתה זמן רב. פתאום הם האיצו את זה, ולא במקרה".
חלק מהעובדים טוענים כי "משרד הבריאות תיאם עם בית החולים את הפרמטרים של הבדיקה, ובכך אפשר להנהלה להתארגן מראש. בפועל, זאת לא הייתה ביקורת בהפתעה". הם ציינו כי בעקבות הביקורת הוריד בית החולים את מספר המטופלות בהפריה חוץ-גופית מ-30 לעשר ביום, וכי שעות העבודה של העובדים צומצמו בהתאם, כפי שצריך להיות.
"כל זה היה צריך להתבצע עוד הרבה לפני המשבר", האשימו. "היו כאן קודם מקרים של עובדים שהועסקו 12 שעות ביום, כעת הורידו להם לשמונה שעות. הרבה טריקים הם עשו כאן, אבל המחדל הזה הוא תוצאה של תאוות בצע חזירית".