לוחמי הטליבאן, וכוחות "החזית ההתנגדות הלאומית של אפגניסטן", נלחמו היום (ה') בעמק פנג'שיר בצפון המדינה – יותר משבועיים אחרי שארגון הטרור האיסלאמיסטי עלה לשלטון.
הקרבות במחוז פנג'שיר, המעוז האחרון של מתנגדי הטליבאן באפגניסטן, מתנהלים בשעה שמנהיגי הטליבאן נמצאים בבירה קאבול – ומנהלים דיונים על הרכבת ממשלה. בטליבאן הבטיחו להקים ממשלה שתייצג את כל האפגנים, וקראו לאזרחי אפגניסטן להישאר במדינה ולעזור לשקם אותה.
אחר הצהריים נכתב בגרדיאן שהטליבאן צפוי להכריז על הקמת ממשלה חדשה "בתוך שעות". גורמים אפגנים אמרו לסוכנות הידיעות AFP שהטליבאן יציג את הממשלה מחר, אחרי תפילות יום השישי. אחמדוללה מוטאקי, בכיר בטליבאן, מסר שהארגון מתכונן לטקס בארמון הנשיאות בקאבול.
לקראת ההכרזה על ממשלה חדשה התקיימה בעיר הראת במערב המדינה הפגנה נדירה של כ-50 נשים. הן קראו לטליבאן לאפשר להן לקחת חלק בממשל החדש - בממשלה ובתפקידים ציבוריים נוספים. "יש לנו זכות לחינוך, עבודה וביטחון. אנחנו לא מפחדות, אנחנו מאוחדות", קראו המפגינות.
בסירה טאהרי, ממארגנות ההפגנה בעיר הראת, אמרה ל-AFP שהיא רוצה שהטליבאן יכלול נשים בממשלה החדשה שיקים. "אנחנו רוצות שהטליבאן יתייעץ איתנו, לא ראינו אף אישה בפגישות שלהם". בכיר בטליבאן אמר אתמול ל-BBC שהנשים האפגניות יוכלו לעבוד במשרות ממשלתיות תחת משטר הטליבאן – אך ככל הנראה לא יהיה להן מקום בממשלה או בתפקידים בכירים אחרים.
פריבה קברזאני, גם היא ממארגנות ההפגנה, אמרה לסוכנות הידיעות AP שב-20 השנים האחרונות חל שיפור משמעותי במעמד האישה באפגניסטן. "אנחנו רוצות שהעולם ישמע אותנו. אנחנו רוצות שישמרו על הזכויות שלנו". קברזאני אמרה שכמה משפחות בהראת לא אפשרו לנשים להפגין מחשש שייפגעו. מרים איבראם, שהגיעה להפגנה, אמרה שלמרות המסרים המתונים של הטליבאן מעשי הזוועה נמשכים: "ראינו אותם שוב מכים נשים. לא נשב בשקט כמו שהטליבאן רוצה שנעשה".
הקרב על העמק
מאז שהטליבאן נכנס לקאבול ב-15 באוגוסט הגיעו לעמק פנג'שיר אלפים שלחמו בשורות הצבא האפגני והמיליציות שסייעו לצבא במלחמה מול הטליבאן. הם נלחמים כעת לצד אנשי "חזית ההתנגדות הלאומית של אפגניסטן", ומנסים למנוע מהטליבאן להשתלט על מחוז פנג'שיר.
במהלך מסע הכיבושים של הטליבאן כוחות הביטחון האפגניים קרסו במהירות, ומחוזות רבים נפלו לידי ארגון הטרור ללא קרב. הכוחות המקומיים בפנג'שיר הבהירו בחודש שעבר שהם מעוניינים במו"מ עם הטליבאן, אך הדגישו שאם הצדדים לא יגיעו להסכם – הם לא יהססו להילחם בטליבאן. המאמצים להגיע להסכם בין הצדדים נכשלו, וכל צד מאשים את השני בכישלון.
"התחלנו את הפעילות אחרי שהמו"מ עם הארגון החמוש המקומי כשל", אמר דובר הטליבאן, זביהוללה מוג'היד, על המערכה בעמק פנג'שיר. מוג'היד ציין שלוחמי הטליבאן נכנסו לפנג'שיר, והשתלטו על חלק מהעמק. "הם (הכוחות המקומיים) ספגו אבדות רבות". הטליבאן דיווח שלוחמי הארגון מכתרים את העמק, ושניצחון של המורדים נגד הטליבאן בלתי אפשרי.
מנגד אמר דובר "חזית ההתנגדות הלאומית של אפגניסטן" (NRF) שללוחמי "החזית" יש שליטה מלאה על הכניסות והמעברים בעמק, ושהכוחות סיכלו את הניסיונות של הטליבאן לכבוש את נפת שוטול בפנג'שיר. "האויב ניסה פעמים רבות להיכנס להיכנס לשוטול מג'בול-סראג' (עיירה שנמצאת במחוז פרוואן, הסמוך לפנג'שיר) ונכשל בכל פעם". ב-NRF הבהירו שאין בכוונתם להיכנע.
דובר ה-NRF אמר שהכוחות בפנג'שיר הרגו לוחמי טליבאן רבים בשתי חזיתות במהלך הקרבות השבוע. "הצד השני קיבל הוכחה שהוא לא יוכל לפתור את הנושא הזה במלחמה", הוסיף. אתמול טענו שני מפקדים בכוחות המקומיים שלפחות שבעה לוחמי טליבאן נהרגו בניסיון לכבוש את העמק.
לפנג'שיר יש היסטוריה של התנגדות, והעמק שרד בעבר שתי פלישות. הכוחות המקומיים סיכלו פלישה של הכוחות הסובייטים בשנות השמונים, ושל הטליבאן בשנות התשעים. גיבור העמק היה אחמד שאה מסעוד, ממנהיגי המוג'הידין בתקופת המאבק בסובייטים, שכונה "האריה מפנג'שיר".
אחרי שהטליבאן עלה לשלטון ב-1996 הנהיג מסעוד את ארגון המורדים "הברית הצפונית". הארגון שלו סייע לארה"ב למוטט את שלטון הטליבאן ב-2001, אולם מסעוד עצמו נרצח על ידי אל-קאעידה יומיים בלבד לפני פיגועי 11 בספטמבר, שהובילו לאותה פלישה אמריקנית לאפגניסטן.
מנהיג ה-NRF הוא אחמד מסעוד, בנו של "האריה מפנג'שיר". מסעוד הצהיר בחודש שעבר שהוא מעוניין בדיאלוג עם הטליבאן, במטרה להביא להקמת ממשלה שתייצג את כלל האזרחים. "יש הרבה אנשים אחרים מהרבה מחוזות שחיפשו מקלט בעמק פנג'שיר. הם עומדים לצידנו ולא רוצים לקבל זהות אחרת לאפגניסטן", אמר מסעוד. רוב תושבי פנג'שיר הם טג'יקים דוברי פרסית, שבמשך שנים היו בסכסוך עם הפשטונים – הקבוצה האתנית הגדולה באפגניסטן, שאנשיה גם ייסדו את הטליבאן.