קרן נובל, הגוף בשבדיה שאחראי על חלוקת הפרס היוקרתי ביותר ברחבי תבל, הודיעה בסוף השבוע כי ביטלה את ההזמנה שהעניקה לנציגי רוסיה, בלארוס ואיראן להשתתף בטקס הענקת הפרס בחודש דצמבר השנה. ביטול ההזמנה, יומיים בלבד אחרי שהוכרזה, נעשה בעקבות הזעם הרב שעוררה ההחלטה ואיומים של פוליטיקאים מקומיים בשבדיה להחרים את האירוע.
רק ביום חמישי האחרון הודיעה הקרן כי בניגוד לטקס הקודם בשנה שעברה – אז החורמו שלוש המדינות בגלל הפלישה הרוסית לאוקראינה והדיכוי באותה עת של "מחאת החיג'אב" באיראן – כעת יוזמנו נציגיהן מתוך מטרה להפיץ את "המסרים החשובים של פרס נובל" גם למדינות שמשטריהן אינם שותפים לערכים הללו.
מנהל קרן נובל, וידר הלגסן, הסביר שהזמנת המדינות נועדה להילחם ב"טרנד עולמי" גובר שבמסגרתו מצומצם הדיאלוג בין אלו שמחזיקים בעמדות מנוגדות: "אנחנו מרחיבים כעת את ההזמנות שלנו כדי לחגוג ולאפשר הבנה של פרסי נובל ושל חשיבותם של מדע חופשי, תרבות חופשית וחברות חופשיות ולא-אלימות".
אולם ההחלטה עוררה כאמור זעם רב, ועל רקע האיומים של הפוליטיקאים השבדים להחרים את הטקס הודיעה אמש הקרן על ביטול ההזמנה. "אנחנו מודעים לתגובות הקשות בשבדיה", מסרה. "לפיכך, החלטנו לחזור על החריגה של השנה שעברה מהנוהל השגרתי שלנו – ולא להזמין את שגרירי רוסיה, בלארוס ואיראן לטקס".
ביקורת על הזמנת נציגי המדינות נשמעה לא רק בשבדיה אלא גם באוקראינה, ואמש בירך משרד החוץ בקייב על ההחלטה לבטל אותה. "זה ניצחון עבור ההומניות", אמר דובר המשרד אולה ניקולנקו. "תודה לכל מי שדרש את השבת הצדק על כנו", הוסיף. גם מנהיגת האופוזיציה הגולה של בלארוס, סבטלנה טיחנובסקאיה, בירכה על ההחלטה, אחרי ששלשום דרשה לא לשתף פעולה עם "המשטר הלא-לגיטימי" של הרודן אלכסנדר לוקשנקו. "זה סימן ברור של סולידריות עם העמים בבלארוס ובאוקראינה", אמרה בעקבות ביטול ההזמנה.
גם ראש ממשלת שבדיה אולף קריסטרסון הביע בסוף השבוע את התנגדותו להזמנה, ואחרי שבוטלה צייץ ברשת החברתית X (לשעבר טוויטר): "התגובות הרבות והעוצמתיות הראו ששבדיה עומדת ללא תנאי לצד אוקראינה אל מול מלחמת התוקפנות המזוויעה של רוסיה". אפילו בית המלוכה השבדי בירך על ביטול ההזמנה ומסר כי הוא רואה בכך התפתחות חיובית. בארמון המלוכה הדגישו כי המלך קרל גוסטב ה-16 יעניק את הפרסים לזוכים בטקס בשטוקהולם "כמו בעבר".
למרות ביטול ההזמנה לטקס בבירה השבדית, לטקס הנפרד שבו יחולק פרס נובל לשלום – בנורבגיה – נציגי רוסיה, בלארוס ואיראן כן הוזמנו. על פי צוואת מייסד הפרס אלפרד נובל, יצוין, הפרס בקטגוריה הזו מחולק בנפרד משאר הקטגוריות בתחומי המדעים, הכלכלה והספרות. גם ההחלטה על הזוכה בנובל לשלום נעשית על ידי ועדה נפרדת מהוועדה השבדית שבוחרת את שאר הזוכים, וחבריה ממונים על ידי הפרלמנט הנורבגי.
הוועדה הנורבגית הודיעה אמש כי תמשיך בנוהל הקיים שלה ובמסגרתו היא מזמינה את כל נציגי המדינות שפועלים באוסלו. גם היא הדגישה שהמטרה היא להפיץ את הערכים שעומדים מאחורי הפרס לאותן מדינות: "זה תקף גם למדינות בעלות משטר אוטוריטרי שמנהלות מלחמות נגד מדינות אחרות או נגד האוכלוסיות שלהן עצמן, מלחמות שזוכי פרס נובל לשלום מתנגדים אליהן".
ההכרזה השנה על פרסי נובל תיעשה בתחילת אוקטובר, והחתנים והכלות יקבלו אותם בטקסים שייערכו במקביל בשטוקהולם ובאוסלו ב-10 בדצמבר, יום השנה למותו של אלפרד נובל ב-1896.