כלי תקשורת גדולים בעולם, ובהם סוכנות הידיעות רויטרס ורשת CNN, פרסמו אמש (חמישי) מחקר בריטי חדש שלפיו מספר ההרוגים ברצועת עזה מאז החלה המלחמה - ועד אמצע שנת 2024 - גדול בכ-41 אחוזים מהנתון הרשמי שדיווח משרד הבריאות בעזה.
המחקר - שפורסם בכתב העת The Lancet, ונערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת ייל, בית הספר להיגיינה ורפואה טרופית בלונדון (LSHTM) ומוסדות נוספים - העריך כי היו 64,260 מקרי מוות בעקבות פציעה טראומטית בתקופה הזו.
לטענתם, 59.1 אחוזים מתוכם היו נשים, ילדים ומבוגרים מעל גיל 65 - אך הם לא פירטו כמה מתוכם הם גברים המשתייכים לחמאס. לעומת זאת, לפי גורמי בריאות פלסטיניים, ברצועה נהרגו במלחמה כ-46,000 בני אדם.
החוקרים מסבירים את הפער בכך שהיכולת של משרד הבריאות הפלסטיני לתעד את מקרי המוות - שהוכחה לדבריהם בעבר כאמינה - התדרדרה במהלך המלחמה, שכללה פשיטות של צה"ל על בתי חולים והפרעות לתקשורת הדיגיטילית. בנוסף, ישנם הרוגים שנותרו קבורים תחת הריסות בניינים ולכן לא נכללו במניין המתים.
עם זאת, מחקרים אחרים הציגו תמונה שונה. בחודש שעבר פרסם "הטלגרף" הבריטי דוח של מרכז המחקר השמרני "הנרי ג'קסון סוסייטי" (HJS), שטוען שהדיווחים על מספר האזרחים שנהרגו בעזה במהלך המלחמה נופחו במטרה לייחס לישראל פגיעה מכוונת בחפים מפשע.
לפי חוקרי המכון האמריקני-בריטי, לא רק שמשרד הבריאות בעזה, שפועל תחת חמאס, לא מציין כמה מההרוגים ברצועה הם אנשי הארגון, אלא שמספר הקורבנות שהוא מפרסם כולל גם מקרי מוות טבעיים או כתוצאה ממחלות, חלקם מהתקופה שלפני המלחמה, תוך דיווח-יתר על נשים וילדים. על-פי ה-HJS, המספרים המנופחים משמשים את רשויות חמאס לתעמולה, וכלי התקשורת במערב מאמצים את דיווחיהן מבלי לבדוק.