נשיא פולין אנדז'יי דודה הודיע היום (ב') כי החליט לתת את אישורו לחוק שנוי במחלוקת הקובע כי תוקם ועדת חקירה רבת עוצמה, שמטרתה המוצהרת היא לחקור ניסיונות של רוסיה להתערב בנעשה בפולין ולחבל בה. לדברי מבקריו של החוק, בפועל הוא ישמש כלי לסילוקם של יריבי מפלגת השלטון מהחיים הפוליטיים – בראש ובראשונה מנהיג האופוזיציה דונלד טוסק.
החוק שאושר בפרלמנט ביום שישי וכעת ממתין לחתימתו של הנשיא קובע כי לוועדת החקירה שתקום יהיו סמכויות כמו של שופטים ותובעים, וכי היא תוכל להטיל בעצמה עונשים, כולל הרחקה של אנשי ממשל ל-10 שנים מכל תפקיד ציבורי שלמחזיק בו יש שליטה על כספי ציבור. מומחים ואנשי אופוזיציה מזהירים כי החוק מפר את חוקת פולין, משום שהוא סותר את זכות האזרח לעמוד בפני בית משפט עצמאי.
מתנגדי החוק שדודה מתכוון לאשר טוענים כי הקמת ועדת החקירה היא עוד דוגמה ברורה לאופן שבו "מפלגת החוק והצדק" מנצלת את החוק הפולני כדי לבצר את שליטתה ולדכא את מתנגדיה מאז עלייתה לשלטון ב-2015. להערכתם, הוועדה מוקמת כדי לתת למפלגה כלי שבאמצעותו תוכל להמשיך לשלוט בנעשה בפולין גם אם תפסיד בבחירות לפרלמנט שייערכו בסתיו הקרוב, ושבהן מקווה המפלגה להשיג ניצחון שלישי ברציפות.
הצעת החוק נתפסת בראש ובראשונה כניסיון לפגוע בדונלד טוסק, מי שכיהן כראש ממשלת פולין בשנים 2014-2017 וכעת מכהן כראש האופוזיציה ונערך לבחירות שייערכו בהמשך השנה. "מפלגת החוק והצדק" מאשימה את טוסק כי בשנותיו כראש הממשלה נקט קו ידידותי מדי כלפי רוסיה וחתם איתה על הסכמי גז שהיטיבו עמה. מנהיג המפלגה, ירוסלב קצ'ינסקי, הוא יריבו הפוליטי של טוסק זה שנים ארוכות.
דודה, תביט מהחלון בארמון
פולין, נזכיר, סופגת בשנים האחרונות ביקורת חריפה מהאיחוד האירופי בצל מה שנתפס כהתרחקות שלה מהדמוקרטיה ומשלטון החוק מאז עליית "מפלגת החוק והצדק" לשלטון. אחרי ניצחונה אז ערכה המפלגה רפורמה משפטית שהכפיפה אליה במידה רבה את בתי המשפט, ורבים אינם עוד רואים במשטר בפולין דמוקרטיה מלאה. מצב דומה חל גם בהונגריה. המשטרים בשתי המדינות הללו מוזכרים ככאלה שמהם שאבו יוזמי הרפורמה המשפטית בישראל את תוכניות הפעולה שלהם.
האופוזיציה הפולנית מתחה ביקורת חריפה על החוק החדש, שייכנס לתוקף שבוע מיום אישורו. מנהיג האופוזיציה טוסק, שביום ראשון בשבוע הבא יוביל צעדה למען הדמוקרטיה בוורשה, פנה בציוץ בטוויטר ישירות אל דודה ואמר: "אדוני הנשיא, הרשה לי להזמין אותך להתייעצות עם הציבור ב-4 ביוני. יהיה לך קל לשמוע ולראות אותו מחלונות הארמון שלך". טוסק הצהיר כי לאופוזיציה הפולנית יש אסטרטגיה מוכנה להתמודדות עם הוועדה החדשה, וכי מפלגת השלטון תתחרט על מעשיה.
ראש העיר ורשה, רפאל צ'זקובסקי, החבר במפלגתו של טוסק, כתב בציוץ משלו: "הם (מפלגת השלטון) רוצים חקירות נגד 'השפעת רוסיה' שמבוססת על 'חוק' שמוסקבה עצמה לא הייתה מתביישת לחוקק אותו. והנשיא חותם עליו. זו עוד הוכחה לכך שתרופת הנגד היחידה ל'השפעה הרוסית' בפולין תהיה לסלק את החבורה הזאת מהשלטון. בואו נעשה את זה בבחירות בסתיו הקרוב".
למרות הביקורת החריפה, דודה לא רק החליט לאשר את החוק, אלא גם קרא היום לאיחוד האירופי להקים ועדה משלו שתחקור כיצד מתערבת רוסיה בפעילות המוסדות האירופיים – הן ברמת האיחוד והן ברמת המדינות – כדי לחבל בהם. הוא אמר כי הממשלה בוורשה תפעל לקדם זאת בישיבה הבאה של מועצת אירופה. בהודעתו אמר דודה כי השקיפות בחיים הציבוריים היא יסוד קריטי והדגיש שלפולין יש ניסיון טוב בכל הקשור לוועדות ציבוריות החוקרות סוגיות פוליטיות וחברתיות מרכזיות. "הציבור צריך לגבש עמדה בעצמו בנוגע לאופן שבו נציגיו דואגים לאינטרסים שלו", אמר הנשיא הפולני על הצורך בשקיפות.