סוכנות הידיעות הממלכתית של צפון קוריאה פרסמה היום (ה') תמונות חריגות למדי מביקור נדיר שעורך בפיונגיאנג שר ההגנה של רוסיה סרגיי שויגו: בתמונות נראה שויגו מסייר יחד עם הרודן קים ג'ונג און בתערוכת נשק גדולה, ולצד סוגים חדשים של מל"טים הראה קים לשויגו טילים בליסטיים בין-יבשתיים – טילים מהסוג שמועצת הביטחון של האו"ם, בהחלטות שרוסיה עצמה תמכה בהן, אסרה על פיונגיאנג לפתח.
שויגו הגיע מוקדם יותר השבוע לביקור ראשון שעורך שר הגנה רוסי בצפון קוריאה מאז התפרקות ברית המועצות ב-1991, ויחד עמו מבקרת בפיונגיאנג משלחת של בכירים מסין, שנחשבת גם היא לבעלת ברית של הצפון – אולם כמו רוסיה תמכה בעבר בהחלטות מועצת הביטחון שאסרו על פיונגיאנג לפתח את הטילים שיכולים לשאת את הנשק הגרעיני שיש ברשותה. הביקור נתפס במערב כמפגן כוח משותף של שלוש המדינות, בצל המתיחות הגוברת ביניהן לבין המערב בכלל וארה"ב בפרט, כשבמקרה של רוסיה הסיבה לכך היא כמובן המלחמה באוקראינה והסנקציות הכבדות שהוטלו עליה כעונש.
בתמונות שפרסמה צפון קוריאה מהסיור בתערוכת הנשק נראו קים ושויגו גם לצד מה שנראה כמו טיל מדגם וואסונג-18, שהצפון דיווח על שיגור מוצלח ראשון שלו רק בחודש אפריל האחרון ולפי ההערכות זהו הטיל הבליסטי הבין-יבשתי הראשון שפיתחה פיונגיאנג ואשר עושה שימוש בדלק מוצק – שיטת הנעה המאפשרת שיגור במהירות רבה יותר מאשר בטילים המבוססים על דלק נוזלי. ברשת BBC מציינים כי בתמונות מהתערוכה נראו גם שני דגמים חדשים של מל"טים, שצפון קוריאה כלל לא הכריזה על פיתוחם, בהם אחד שמזכיר דגם אמריקני.
התמונות הללו נתפסות על ידי פרשנים במערב כהכרה מסוימת מצד רוסיה בתוכנית הגרעין והטילים של צפון קוריאה. "עברנו דרך ארוכה מהימים שבהם הצפון נמנע מלהציג את היכולות הגרעיניות שלו כאשר נציגים בכירים מרוסיה וסין הגיעו לביקור", אמר אנקיט פנדה ממכון קרנגי לשלום בינלאומי. הוא כינה את הסיור הזה "יוצא דופן" והוסיף: "הסיור האישי שקיבל שויגו – והנכונות שלו להצטלם עם קים במהלכו – הם עדות לכך שבמוסקבה יש שאננות בכל הנוגע למודרניזציה שעורכת צפון קוריאה ביכולותיה הגרעיניות".
לצד הסיור בתערוכת הנשק, צפון קוריאה דיווחה כי קים ושויגו דנו ביחסים הביטחוניים בין פיונגיאנג למוסקבה וכי השניים הגיעו להסכמות ב"סוגיות הנוגעות לחששות משותפים בתחומי ההגנה והביטחון הלאומיים". לא הוסבר מהן אותן סוגיות. סוכנות הידיעות הממלכתית KCNA דיווחה גם ששויגו העביר לקים מכתב "מלבב וטוב" מהנשיא ולדימיר פוטין. בתמונות נוספות שפורסמו נראו קים ושויגו צופים יחד בהופעה מוזיקלית באצטדיון ענקי שהיה מלא כולו בצופים.
אתמול דיווחה KCNA כי במפגש נוסף שערך שויגו, עם שר ההגנה הצפון קוריאני קאנג סון נאם, שויגו שיבח את מנהיגותו של קים ואת צבא הצפון, תוך שהוא מכריז לכאורה כי הצבא הזה "הפך לחזק ביותר בעולם". בדיווחים על אותו מפגש בתקשורת הרוסית לא נכלל הציטוט הזה. קים, כך דיווחה פיונגיאנג, נועד היום גם עם בכיר המפלגה הקומוניסטית בסין לי הונגזונג, וקיבל ממנו מכתב מהנשיא שי ג'ינפינג.
הביקור של הבכירים מרוסיה ומסין נערך ביום השנה ה-70 לסיום מלחמת קוריאה, יום שאותו פיונגיאנג מכנה "יום הניצחון" – אף שאותה מלחמה הסתיימה רק בהפסקת אש בינה לבין הדרום. זהו הביקור הראשון של נציגי מדינה זרה כלשהי בצפון קוריאה מאז ההגבלות הנוקשות שהוטלו בה במהלך מגפת הקורונה. פרשנים במערב מעריכים כי פיונגיאנג רואה במתיחות הגוברת בין סין ורוסיה לבין ארה"ב הזדמנות לצאת מהבידוד הדיפלומטי שלה ולהקים עמן ברית משולשת – כזו שתזכיר אולי את הברית שכבר התקיימה בין בייג'ינג, מוסקבה ופיונגיאנג בשיאה של המלחמה הקרה במאה הקודמת.
כחלק מהברית שלה עם רוסיה, צפון קוריאה הצדיקה את הפלישה הרוסית לאוקראינה בשנה שעברה וטענה ש"המדיניות ההגמונית" של ארה"ב היא שדחפה את מוסקבה לפעולה צבאית על מנת להגן על ביטחונה. וושינגטון מאשימה כי בצל הידלדלות מאגרי הנשק שלה, רוסיה רוכשת מצפון קוריאה מיליוני פגזים ורקטות, טענה שפיונגיאנג ומוסקבה מכחישות. דובר המועצה לביטחון לאומי בבית הלבן, ג'ון קירבי, נשאל הלילה אם ייתכן שהביקור של שויגו נועד לבחון משלוחים של כלי נשק נוספים לרוסיה, ואף שלא השיב לכך ישירות אמר כי ברור שפוטין מחפש תמיכה ממדינות אחרות במלחמה שלו נגד אוקראינה. "פוטין יודע שיש לו בעיות בהשגת נשק, שיש לו בעיות במלאי ושהצבא שלו נמצא בעמדת חולשה – והוא מנסה לחזק אותו", אמר.