אזרבייג'ן הודיעה היום (ג') על פתיחתו של "מבצע נגד טרור" בנגורנו-קרבאך, המובלעת הארמנית ששוכנת בשטחה. בהודעת משרד ההגנה של אזרבייג'ן נמסר כי מטרת המבצע הצבאי היא להשיב לאזור את השקט והסדר – ולהרחיק ממנו יחידות של הצבא הארמני.
משרד ההגנה האזרי הצהיר כי הוא פתח מסדרונות הומניטריים למי שאינם לוקחים חלק בלחימה באזור, ודרש "נסיגה מוחלטת" של הכוחות הארמניים מהמוצבים הצבאיים בנגורנו-קרבאך. "הדרך היחידה להשבת השקט והיציבות לאזור היא נסיגה מוחלטת, ללא תנאים מוקדמים, של הכוחות הארמניים החמושים", נמסר בהודעה. ארמניה, מצדה, הכחישה שכוחותיה נמצאים בנגורנו-קרבאך.
פתיחת המבצע הצבאי, והדיווחים על ירי רקטי וארטילרי כבד לעבר יישובים ארמניים, מעוררים חשש כבד ממלחמה נוספת בקווקז - כמעט שלוש שנים אחרי הקרבות המרים והממושכים בין הצדדים.
במלחמה ב-2020 נהרגו כ-6,800 חיילים וכ-90 אלף איש נעקרו מבתיהם. המלחמה ההיא הסתיימה בהסכם הפסקת אש בתיווך רוסיה, שבמסגרתו החזירה לעצמה אזרבייג'ן את השליטה בחלקים מנגורנו-קרבאך ובכל האזורים סביב החבל שבהם שלטו כוחות ארמניים מאז שנות ה-90.
באותו הסכם, שנתפס כתבוסה לארמניה, הבטיחה רוסיה כי משקיפי שלום מטעמה יבטיחו את התנועה בציר לאצ'ין, מסדרון באורך שישה קילומטרים המחבר בין ארמניה לבין המובלעת. רוסיה הפצירה היום בשתי המדינות "להפסיק את שפיכות הדמים". משרד החוץ של ארמניה קרא בצהריים לפקחי השלום הרוסים להתערב ולעצור את התוקפנות האזרית נגד האוכלוסייה המקומית.
היום נשמעו פיצוצים עזים באזור העיר סטפנקרט, בירת המובלעת הארמנית. הרשויות אמרו כי אזרבייג'ן מפציצה את האזור בטילים ויורה פגזים לאורך החזית כולה. הבדלנים הארמנים בנגורנו-קרבאך דיווחו על "רבים שנפגעו" כתוצאה מהתקיפות של הצבא האזרי. אחד הגורמים מסר כי חמישה בני אדם נהרגו ועוד 80 נפצעו, בהם לפחות שמונה ילדים.
משרד ההגנה האזרי הודיע על פתיחת המבצע שעות אחרי שארבעה חיילים ושני אזרחים נהרגו בפיצוצי מוקשים באזור. אזרבייג'ן טענה בצהריים כי כוחותיה תוקפים "רק מטרות צבאיות לגיטימיות", אך הארמנים אמרו כי סטפנקרט וכמה כפרים באזור נתונים ל"הפגזות אינטנסיביות".
שורשי הסכסוך בנגורנו-קרבאך, חבל ארץ בעל חשיבות תרבותית הן לארמנים והן לאזרים, נעוצים בשנותיה האחרונות של ברית המועצות: בימי האיחוד הסובייטי, שאזרבייג'ן וארמניה היו חלק ממנו, נהנתה המובלעת מאוטונומיה נרחבת בתוך אזרבייג'ן, אך עם תחילת ההתמוטטות של ברית המועצות פרצה בחבל מרידה של בדלנים ארמנים, וכשהתפרקותה הושלמה הפכה המרידה הזו למלחמה כוללת בין כוחות ארמניים, שקיבלו סיוע מארמניה העצמאית, לבין אזרבייג'ן העצמאית.
בימי המלחמה ההיא, שנמשכה עד 1994, נאלצה רוב האוכלוסייה האזרית של נגורנו-קרבאך לברוח מהחבל, והכוחות הארמניים השתלטו לא רק עליו אלא גם על אזורים אזריים נרחבים המקיפים אותו. אחר כך, במשך כשני עשורים וחצי, היה הסכסוך קפוא בעיקרו, למעט תקריות ירי ספורדיות.
המשבר בנגורנו-קרבאך נתפס בשנים האחרונות כמבחן ליכולתה של רוסיה והנשיא ולדימיר פוטין להרגיע את המתיחות בחצר האחורית של המדינה, ולדרך שבה יבחרו הרוסים להתנהל יכולות להיות השלכות גיאו-פוליטיות מרחיקות לכת. כשמוסקבה הצליחה ב-2020 לגבש הסכם הפסקת אש בין ארמניה לאזרבייג'ן נחשב הדבר להישג חשוב עבורה והוא הגביר את השפעתה באזור.