יאיר מוזס, בנם של החטוף גדי מוזס ומרגלית מוזס ששבה מהשבי, אמר הבוקר (יום שלישי) ל-ynet כי מאז חודש דצמבר לא קיבל מידע חדש על אביו בן ה-80. "אנחנו חייבים להאמין שהוא עדיין חי, ולקוות שהממשלה שלנו תעשה משהו", אמר. כמו כן, הוא העביר ביקורת על מסיבת העיתונאים שקיים אמש ראש הממשלה בנימין נתניהו: "זה היה פתטי ומרגיז".
ריאיון עם יאיר מוזס ב-ynet
(צילום: ירון ברנר)

על ששת החטופים שנרצחו בשבי וגופותיהם הושבו מעזה אמר מוזס כי "זה נורא, הרגשה נוראית ורק מעצים את הכעס שיש בנו. האנשים האלה היו יכולים לחזור הביתה חיים, ביום חמישי האחרון הם עוד היו חיים. זה פשוט כל כך כל כך מכעיס שאם הממשלה שלנו הייתה מתעסקת בלהחזיר את החטופים ולא בדברים אחרים, כנראה חייהם היו ניצלים והם היו בבית היום, כמו אבא שלי וכמו רבים אחרים. זה פשוט כל כך מכעיס שממש קשה להכיל את זה".
הוא התייחס כאמור למסיבת העיתונאים של נתניהו אתמול. "שמעתי את ראש הממשלה מדבר שטויות, מראה מצגות, דברים אחרים", אמר. "הוא ידע להשמיט פרטים חשובים. קיבוץ ניר עוז למשל לא קיים על המפה שלו. שוב שכחו. הוא עשה מצגת יפה של נשק נכנס, ושכח להראות את הכסף הקטארי שהגיע גם כן לעזה בגללו. נורא קל להראות צד אחד של הדברים עם מפות וציורים של כיתה ג'. זה היה פתטי וכל-כך מרגיז. ממש נוראי. ההרגשה שלי שמה שנתניהו אמר בנאום זה ש'אבא שלך לא מעניין אותי ולא חשוב לי מה שיקרה לו'".
4 צפייה בגלריה
גדי מוזס
גדי מוזס
גדי מוזס בשבי חמאס. מאז אות החיים בדצמבר, משפחתו לא קיבלה כל מידע ממנו
4 צפייה בגלריה
בנימין נתניהו עם המצגת מפת ציר פילדלפי
בנימין נתניהו עם המצגת מפת ציר פילדלפי
נתניהו בנאום אתמול, עם המפה שממנה הושמט ניר עוז. "מפות וציורים של כיתה ג'"
(צילום: אבי אוחיון, לע״מ)
מוזס הוסיף: "הכעס שיש לנו מתגבר מיום ליום, בנוסף לעצב. נתניהו ויתר על החטופים, הוא אמר את זה במפורש. ציר פילדלפי הוא תנאי חדש שהפך למשהו כזה חשוב, אחרי שלא שמענו עליו במשך חודשים. הוא נזכר שהוא דיבר על פילדלפי לפני 20 שנה, אבל הוא היה ראש הממשלה 15 שנים מתוכן הוא פשוט לא מדבר אמת. מצד אחד הוא אומר שאין לנו לגיטימציה בינלאומית, ומצד שני הוא אומר שאנחנו עושים מה שאנחנו רוצים למרות מה שהעולם אומר עלינו. זה פשוט מרגיז הדברים האלה".
על הסליחה שביקש נתניהו בפתח דבריו הוסיף מוזס: "אמרו לו שהוא חייב להגיד את זה. אחריות הוא לא לקח עד היום, וידע רק להפיל אותה על אחרים. לא הרגיש לי שזו סליחה אמיתית. אם הוא באמת היה רוצה להחזיר את החטופים וזה היה הדבר הכי חשוב בעיניו, אני מאמין שזה כבר היה קורה״. לדבריו, "אנשים צריכים לצאת לרחובות ולעשות הכול, כי זה על אופייה של המדינה, ולא רק לחבק את משפחות החטופים".

101 עדיין בשבי

101 בני אדם נותרו בשבי ברצועת עזה, מתוכם 91 ישראלים - שניים מהם הם אברה מנגיסטו והישאם א-סייד, שנמצאים שם כבר שנים ארוכות. ככל הידוע, ארגוני הטרור מחזיקים ב-35 גופות, בהם של החללים ממבצע צוק איתן הדר גולדין ואורון שאול, וב-66 חטופים חיים - מהם 59 ישראלים. גם אם ישנן הערכות שמספר החטופים החיים בפועל נמוך יותר, עדיין המספר נע סביב 50.
4 צפייה בגלריה
מימין למעלה: הירש גולדברג-פולין, עדן ירושלמי, אורי דנינו. מימין למטה: אלמוג סרוסי, כרמל גת, אלכס לובנוב
מימין למעלה: הירש גולדברג-פולין, עדן ירושלמי, אורי דנינו. מימין למטה: אלמוג סרוסי, כרמל גת, אלכס לובנוב
ששת החטופים שנרצחו. מימין למעלה: הרש גולדברג-פולין, עדן ירושלמי, אורי דנינו. מימין למטה: אלמוג סרוסי, כרמל גת, אלכס לובנוב
(צילום: באדיבות המשפחה )
ב-7 באוקטובר נחטפו לרצועת עזה 251 בני אדם, מהם הושבו וחולצו עד כה 154. מתוך אלה שחזרו, רק שמונה חולצו במבצעים צבאיים: אורי מגידיש, לואיס הר, פרננדו מרמן, נועה ארגמני, אלמוג מאיר ג'אן, אנדריי קוזלוב, שלומי זיו ופרחאן קאדי. היתר שוחררו בעסקאות.
כעת, נותרו בשבי 97 חטופים מאותה שבת ארורה, מהם עשרה זרים ששלושה מתוכם נרצחו. בין החטופים הללו ישנם 82 גברים, 13 נשים ושני ילדים מתחת לגיל 5 - אריאל וכפיר ביבס. לצידם נמצאים כאמור בשבי גם מנגיסטו, א-סייד, גולדין ושאול.

מועצת הביטחון תתכנס, המו"מ בפלונטר

שגריר ישראל לאו"ם, דני דנון, הודיע שמחר תקיים מועצת הביטחון דיון רשמי מיוחד במצב החטופים, אחרי רצח שישה מהם במנהרות ברפיח - כרמל גת, עדן ירושלמי, הירש גולדברג-פולין, אלכסנדר לובנוב, אלמוג סרוסי ואורי דנינו. המועצה כבר קיימה בעבר דיונים בעניין החטופים, ובחודש מאי אף קיימה דיון שעסק בהם באופן ספציפי, אך בישראל אומרים כי מדובר בדיון רשמי ראשון שיוקדש לכך.
"אזרחים תמימים הוצאו להורג באכזריות לפני ימים ספורים בלבד על ידי מחבלי החמאס", אמר דנון. "הרצח המתועב שלהם מזעזע את מדינת ישראל וצריך לזעזע את העולם כולו". לדברי דנון, "לאחר 11 חודשים מיום חטיפתם של מאות אזרחים תמימים בהחלט הגיעה השעה לדיון של מועצת הביטחון בנושא". הוא הודה לארצות הברית, צרפת ובריטניה שכינסו את הדיון לבקשת ישראל, והוסיף כי "מועצת הביטחון חייבת לגנות את ארגון הטרור חמאס ולדרוש את שחרורם המיידי של החטופים".
בדיון במועצת הביטחון צפוי לעלות גם המתווה שעומד על הפרק, והדרך להגיע אליו. אתמול, ראש הממשלה בנימין נתניהו הבהיר במסיבת העיתונאים החריגה שקיים כי אין לו כל כוונה לוותר על נוכחות ישראלית בציר פילדלפי, דבר שחמאס אמר שימנע את ההסכם. ב-CNN צוטט גורם שמעורה במשא ומתן, שהאשים את נתניהו בכך שהצהרתו הנחרצת "טרפדה את הכול בנאום אחד".
4 צפייה בגלריה
דני דנון מתעמת עם ריאד מנסור במועצת הביטחון של האו"ם
דני דנון מתעמת עם ריאד מנסור במועצת הביטחון של האו"ם
שגריר ישראל לאו"ם. "אזרחים תמימים הוצאו להורג באכזריות"
גורמי ביטחון, ובהם השר יואב גלנט, אומרים כי הוויתור על פילדלפי אפשרי - בטח לפרק זמן של 42 ימים, שבמהלכם יתבצע השלב הראשון של העסקה - אך ראש הממשלה טוען שאם ישראל תצא משם, היא לא תוכל לחזור לאור לחצים מדיניים שיופעלו עליה. מבחינתו, מדובר בצינור החמצן של חמאס, שאפשר את התעצמותו לאורך השנים. זאת, חרף העובדה שבחודשים הראשונים למלחמה נמנעה ישראל מלפעול באזור ו"לנתק" את אותו צינור חמצן של ארגון הטרור שבו היא נלחמת. נתניהו גם לא הזכיר שצינור חמצן מרכזי נוסף לחמאס היה הכסף הקטארי, ושבתקופה שבה צה"ל נכח בפילדלפי - טרום ההתנתקות - עדיין היו דרכו הברחות, לצד פיגועי טרור קשים.
לפי ראש הממשלה, רק נוכחות ישראלית על הציר שגובל במצרים תמנע מארגון הטרור לחדש את כוחו. בעמדה זו תומכים גם השרים בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר, שקוראים גם לחזרת ההתנחלויות ברצועת עזה ולשליטה ישראלית שם גם בימים שאחרי המלחמה. ממשל ביידן הבהיר כי הוא מתנגד לכך, ולא יתמוך בנוכחות ישראלית ברצועה אחרי שהמלחמה תסתיים.
אבל נראה שמעבר לשאלת פילדלפי, מרחפת מעל המשא ומתן נקודה מהותית נוספת: האם ישראל בכלל מוכנה להתקדם לשלב ב' וג' של העסקה, שכוללים נסיגה מלאה מרצועת עזה, סיום המלחמה ושיקום הרצועה. נתניהו טוען כי בפועל ישראל הסכימה למתווים האמריקניים, אך את דבריו ניתן לפרש כהתנגדות בפועל לשלב ב' שמוצע במתווה הקיים. מספר החטופים שישתחררו בשלב א' צפוי להיות 33 בלבד, שחלקם הגדול כבר אינם בין החיים. גם במערכת הביטחון הישראלית אומרים שבשנים הקרובות צה"ל יצטרך לשמר נוכחות מסוימת ברצועת עזה, כולל פשיטות על יעדי טרור ומעצרים. ובעוד הוויכוח מתנהל בתוך ישראל וגם מחוץ לה, גורלם של החטופים ימשיך להיות תלוי בחסדיהם של המחבלים שמחזיקים בהם.