אחרי השריפות בדרום המדינה - אסון נוסף מכה בטורקיה: יותר מ-40 בני אדם מתו בשיטפונות ובמפולות בוץ בצפון טורקיה, והמספר עוד צפוי לעלות – שכן מאות עדיין מוגדרים נעדרים. גשמים סוערים שירדו במחוזות ברטין, קסטמונו, סינופ וסמסון גרמו להצפות קשות שסחפו מכוניות והרסו בתים. צוותי חירום והצלה מחפשים מסביב לשעון ניצולים בהריסות של בניינים שהתמוטטו ובבתים ובמרתפים שהוצפו. "זה אסון השיטפונות החמור ביותר שראיתי", אמר שר הפנים הטורקי סולימאן סוילו, וציין שבחלק מהמקומות הגיעו המים לגובה 4-3 מטרים.
אלפי תושבים פונו ברחבי המחוזות שהוצפו, חלקם באמצעות מסוקים, ורבים שוכנו באופן זמני במעונות סטודנטים. במחוז סינופ נהרגו שישה בני אדם, ובמחוז קסטמונו - שם נהרגו 34 איש לפחות - עלה נחל על גדותיו והציף את העיר בוזקורט. השיטפונות הובילו לקריסת בניין בן שמונה קומות שנמצא על קו המים, ופגעו קשות גם בבניינים סמוכים.
ערוץ Halk דיווח שגופות נצפו בחוף הים בעיר. חבר אופוזיציה שמייצג את מחוז קסטמונו, חסן באלטאצ'י, אמר לערוץ Halk שתושבים במחוז שיצרו קשר עם סוכנות ניהול האסונות ומצבי החירום בטורקיה (AFAD) חיפשו מידע על 329 נעדרים. הוא ציין כי חלק מהפניות הן של אנשים שלא הצליחו ליצור קשר עם יקיריהם, והוסיף שייתכנו כפילויות.
בין הנעדרים נמנות אחיות תאומות בנות 12 וסבא וסבתא שלהן. הארבעה נלכדו בתוך הבניין שקרס בבוזקורט. אימן, ארזו יוסל, סיפרה לסוכנות הידיעות DHA שעזבה את הבניין אחרי שהרשויות ייעצו לתושבים להעביר את רכביהם לאזור גבוה יותר, כדי שלא ייפגעו בשיטפונות. כשחזרה, מים הקיפו את הבניין ומנעו ממנה להיכנס אליו. מבניין אחר היא ראתה את בנותיה מנופפות לעברה.
"דיברנו בטלפון, הן נופפו מהמרפסת", אמרה האם. "הן אמרו לי 'אמא אל תדאגי, אנחנו בסדר'. הרשויות אמרו להעביר את המכוניות למקום גבוה יותר. הן לא אמרו הצילו את חייכם, הצילו את ילדיכם. יכולתי להוציא אותן משם".
תושב אחר בבוזקורט, ימלאז ארסבנלי, אמר ל-NTV שגם הוא עזב את ביתו כדי להעביר את רכבו לאזור בטוח יותר כשהמים החלו לעלות - אבל במהרה נסחף בשיטפון. לדבריו, הוא הצליח להציל את עצמו כשאחז בעץ שנסחף גם הוא. "כמעט איבדתי את חיי בניסיון להציל את המכונית שלי", אמר.
נשיא טורקיה רג'יפ טאיפ ארדואן ביקר באזור האסון ביום שישי, והבטיח לשפץ את הבתים, הכבישים והגשרים שנהרסו. ארדואן, שביטל חגיגות לציון 20 שנה למפלגת השלטון שלו, אמר: "נתגבר גם על האסון הזה. נעשה כל מה שצריך כמדינה, בתקווה שנקום מהאפר שלנו".
המנהיג הטורקי התייחס גם לשריפות ולשיטפונות שאירעו במדינות אחרות: "כמו באזורים רבים בעולם, המדינה שלנו נאבקת באסונות טבע מזה זמן מה. דברים דומים קורים באמריקה, קנדה, גרמניה ומקומות אחרים באירופה. התקווה שלנו היא לצאת מהאסונות האלה עם הנזק הקטן ביותר שאפשרי".
במחוז ברטין נפצעו לפחות 13 בני אדם כשחלק מגשר התמוטט. לפי ה-AFAD, בסך הכול קרסו חמישה גשרים בשיטפונות, ועוד שניים נפגעו. עשרות כפרים עדיין מנותקים מחשמל, וכמה כבישים נותרו חסומים. מסוקים פינו תושבים מאזורים שאליהם לא הייתה גישה באמצעות רכב. לדברי ארדואן, לפחות 4,500 אנשי צוות, 19 מסוקים ו-24 סירות היו מעורבים במבצעי החילוץ וההצלה.
השיטפונות פגעו גם באזורים שנפגעו לאחרונה קשות משריפות בדרום טורקיה, כמו אנטליה המתוירת ובמוגלה. לפחות שמונה בני אדם מתו שם, ואלפים נאלצו להימלט.
טורקיה, יש לציין, נפגעת לעיתים קרובות מגשמים עזים והצפות במקומות שבאזור הים השחור. בחודש שעבר, למשל, נהרגו שישה בני אדם בשיטפונות במחוז ריד. עם זאת, ריבוי אסונות הטבע האחרונים - שכלל בין היתר את השריפות בקליפורניה, ביוון ובטורקיה והשיטפונות באסיה ובאירופה - העלה לכותרות שוב את נושא משבר האקלים. מדענים אומרים שאין ספק ששינויי האקלים גורמים לאסונות קיצוניים יותר, כגון גלי חום, בצורות, שריפות, שיטפונות וסופות. אסונות כאלה צפויים לקרות בתדירות גדולה יותר ככל שכדור הארץ יתחמם - וגם אם מנהיגי העולם יחלו ליישם את הפתרונות, השפעתם צפויה להיות רק בטווח הארוך.
עם זאת, מומחים בטורקיה טוענים שאחת הסיבות לשיטפונות היא גם בנייה לא תקינה והפרעה לזרימת הנהרות. גיאולוגים אומרים שבנייני מגורים שנבנו סמוך לנהר אזין שבבוזקורט הצרו את קרקעיתו, ובעת הגשמים העזים לנחל המכווץ יש שטח מוגבל לנוע - והוא עולה על גדותיו. ברשתות החברתיות העלו תושבים סרטונים שבהם נראים מי הנהר זורמים ברחובות ומציפים בתים וכבישים.